Özlük haklarının iyileştirilmesi ve ek zam gibi talepleri bulunan kamu mühendisleri sık sık sosyal medyada da etkinlikler düzenleyerek yetkililere sesleniyor. Kamu Mühendisleri Platformu altında bir araya gelen binlerce mühendis çalışma şartlarından memnun değilken özlük haklarında iyileştirilme yapılmasını ve mühendislerin de hak ettiği değeri almasını istiyor. Yıllarca eğitimini aldıkları mesleklerini icra etmek isteyen kamu mühendisleri 'boşuna mı okuduk?' diyerek tepkilerini ortaya koyuyor.
Prof.Dr.Doğan Aydal, Yeniden Refah Partisi olarak Mühendislik Meslek Kanunu için Meclis'e teklif sunduklarını açıkladı.
Mühendislik Meslek Kanunu'nun genel gerekçesi şu sözlerle ifade edildi:
Kamuda görev yapan mühendisler ürelim, düzenleme, denetleme, işletme gibi birçok alanda devletin temel görevlerini yürütmektedirler. Kamu mühendisleri birçok farklı kurum, kuruluşla ülkemizin gelişmesi ve ilerlemesi için hizmet etmektedir. Bilişimden enerjiye, savunmadan ulaşıma, sağlıktan gıdaya, tarımdan ormana, turizmden çevre>e. sanayiden madene, üst yapıdan alt yapıya, ziraattan adalete, eğitimden güvenliğe kadar akla gelebileeek her alanda kritik görevler üstlenmektedirler.
Son birkaç yıl içinde tabip, diş tabibi gibi kariyer (akademik) unvanlı veya hâkim, savcı, müfettiş gibi meslek unvanlı kamu çalışanlarının gelirlerinde ve bahsedilen mesleklerin emekli maaşlarında iyileştirmeler yapılmıştır. Ancak bu meslek gruplarına iyileştirmeler yapılırken mühendis, mimar, şehir plancısı, peyzaj mimarı ve iç mimarlara yönelik hiçbir çalışma yapılmamıştır. Bu durum kamuda görev yapan üst kariyer meslek grupları arasında gelir farklılığı oluşturarak hem faal çalışma hayatında hem de emeklilik yaşamında dengelerin bozulmasına dolayısıyla eşitsizliğe neden olmuştur.
Ülkemizin her alanında görev yapan mühendisler, kamu kaynakları ile kamu yararına çalışmaları yürüterek bu doğrultuda vatanına ve milletine en iyi şekilde hizmet sunan meslek grubudur. Mühendislik hizmetlerinin önemini ve yapılan hatanın telafisinin olmadığını ne yazık ki 6 Şubat 2023 tarihinde yaşadığımız deprem felaketinde bir kez daha gördük. Bu depremde kamu mühendislerinin yapım, kontrol vb. alanlarda sorumluluk alarak yaptıkları eserler depreme karşı dayanıklılık göstererek can ve mal güvenliği noktasında performansını kanıtlamıştır.
Kamu mühendislerinin üstlendikleri görevler onlara birinci derecede teknik, mali ve hukuki sorumluluk yüklemekledir. Birçok kanun ve yönetmelik kamuda çalışan mühendislere yapmış oldukları işten ötürü ömür boyu sorumluluklar yüklemektedir.
Kamuda hizmet ettikleri süre ve görev aldıkları projelerle bilgi ve deneyimleri arlan kamu mühendisleri devletin vatandaşına sunduğu hizmet kalitesinin daha yukarılara çıkmasında önemli katkı ve destek sağlamaktadırlar. Ancak ne yazık ki kazanılan deneyim ve bilgi ödüllendirilmemektedir.
Bu kapsamda kamu mühendislerinin görevleri, venniş oldukları hizmet, üstlenmiş oldukları sorumluluk gereği tazminat hakkının ve yıllar içerisinde kazandıkları deneyim ve bilginin karşılığı olarak kariyer basamaklarının oluşturulduğu meslek kanununun oluşturulmasının gerekliliğini ortaya çıkarmaktadır. Bu doğrultuda kamuda görev yapan mühendis, mimar, şehir bölge plancısı, peyzaj mimarı ve iç mimarları kapsayan meslek grupları için meslek kanunu hazırlanmıştır. Ayrıca meslek kanunu düzenlemesinde sadece faal çalışma hayatını değil emeklilik dönemi de değerlendirilmelidir. Bu nedenle ilave emeklilik ödeneği verilmesi ile devlette yıllarca çalışıp hizmet etmiş emekli kamu mühendislerinin kariverlerine uyaun bir emekli maaşı almaları da sağlanmalıdır.
Kanun teklifinin maddelerini, amacını ve gerekçelerini okumak için tıklayınız.
Teklifin verilmesinin üzerinden 5 gün geçti ve teklifin son durumu TBMM sisteminde komisyonda olarak belirtiliyor. Uzun zamandır Mühendislik Meslek Kanunu'nun çıkmasını bekleyen mühendisler kanun teklifinin sunulmasının ardından umutlanırken Meclis'in teklifi kabul etmesini talep ediyor.