Cumhuriyet Halk Partisi Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, yaptığı konuşmada taşeron işçilerine büyük destek verdi. Gürer yaptığı açıklamada Taşeron İşçilerinin kanuni haklarının gasp edildiğini belirtti.
Taşerona kadro konusu belirsizliğini sürdürürken, hükümetin konuya ilişkin açıklama yapılmamasının ardından yüzbinlerce vatandaş tepki gösterdi.
Mevcut ekonomik şartlardan dolayı geçinmekte zorluk çeken vatandaşlar, ücretlerinde artış yapılmaması ve mesai yapmalarına rağmen haklarını alamamaktadır. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı tarafından yapılan açıklamada taşeron olarak çalışan işçilerin kadroya geçirilecği sözünün verilmesine rağmen hükümet tarafından konuya ilişkin çalışma başlatılmamıştır.
ÖMER FETHİ GÜRER'DEN TAŞERON İŞÇİLRİNE DESTEK!
Taşeron işçilerin haklarının göz ardı edilmesinin ardından, Ömer Fethi Gürer vermiş olduğu desteği ile getirdi. Kamu kurum ve kuruluşlarında kadrosuz olarak çalışan vatandaşların özlük haklarında iyileştirme yapılması gerektiğini söyledi. Vatandaşların haklarının gasp edilidğini dile getiren Güler cümlelerine devam ederek, ''4857 sayılı iş kanunu ve 6356 sayılı sendikalar ve toplu sözleşme kanunu sağladığı kanuni haklar gasp ediliyor'' dedi.
Taşeronda kalanlar kamuda kadroya alınmalıdır .4857 sayılı iş kanunu ve 6356 sayılı sendikalar ve toplu sözleşme kanunu sağladığı kanuni haklar gasp ediliyor. #TaseronaKadro @Kit_Tas_Der @TCKplatformu #BelediyeŞirketişçileri @HakveAdale #Taseron pic.twitter.com/A4d2V1lj2U
— Ömer Fethi Gürer (@fethigurer) October 19, 2023
Çalıtşıkları kurumlarda kadro hakkına saip olamayan taşeron işçiler, kadrolu olarak çalışanlarla aynı işleri yapmalarına eşit haklara sahip değillerdir. Bakanlık tarafından somut adımlar atılmazken, mağdur vatandaşların ekonomik açıdan elleri kolları bağlanmaktadır. Sosyal medya hesaplarından yapmış oldukları paylaşımlarda her fırsatta hükümetten kadro taleplerini dile getirmektedirler.
Kadro verilmeyen işçiler eşit işe eşit maaş talebini her gün sosyal medya hesaplarından yaptıkları paylaşımlarda dile getirmektedir. Seçimden önce verilen sözler arasında yer alan kadro meselesi hem aileleri hem de çalışanları olumsuz yönde etkilemektedir. Hükümetin söz vermesine rağmen kadroya geçirilmeyen mağdular aynı işleri yapmalarına rağmen kadrolulardan daha fazla çalışmaktadır.
VEDAT IŞIKHAN TAŞERONA KADRO İÇİN NE DEMİŞTİ
Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan taşerona kadro getirilmesi hakkında dikkat çeken açıklamalarda bulunmuştu. Kendisine yöneltilen bir soruyu cevaplayan Bakan Işıkhan, taşerona kadro çalışmaları için Meclis'in yeni yasama yılını işaret ederken yeni soru önergesine verilen cevapta çalışmaların devam ettiğini söyemişti.
Taşeron işçilerin kadroya geçirilmesi için çalışmalar başlatılacağını söyleyen Işıkhan şunları kaydetti:
"2023-2024 yıllarını kapsayan "Kamu Toplu İş Sözleşmeleri Anlaşma Protokolü"nde yer alan "696 Sayılı KHK Kapsamı Dışında Bırakılan Kamu Taşeron İşçilerinin Daimi Kadroya Geçirilmesi" maddesi uyarınca 696 sayılı KHK kapsamı dışında bırakılan alt işveren işçilerinin (taşeron) KAmu Kurum ve Kuruluşlarında istihdam edilmesi ile ilgili çalışmalara devam edilmektedir"dedi.
TAŞERON KADRO KAÇ KİŞİYİ KAPSIYOR?
850 bin vatandaşı kapsamaktadır. Bunların 450 bini kamuda olmak üzere, 400 bini belediyelerde çalışmaktadır. Taşeron işçiler 'özel sözleşmeli personel' pozisyonunda istihdam edilecekler. Memuriyet hakkı verilmeyip kadroya geçirilmeleri planmaktadır.
TAŞERON İŞÇİLER NE KADAR MAAŞ ALIR?
İmzalanan toplu sözleşmelerde, 2021 ocak ayında 4.592 TL olan taşeron işçi ücreti, bu yılın ocak ayından itibaren, 21.750 TL'ye çıkartıldı.