"Haberin İşçisi, İşçi Haber."
İstanbul
Parçalı bulutlu
15°
34,2355 %0.05
37,0342 %0.01
2.308.740 %-0.337
3.021,30 0,97
Ara
İşçi Haber İşçi Haberleri Öz Petrol-İş Sendikası, staj ve çıraklık mağdurları için adalet arıyor

Öz Petrol-İş Sendikası, staj ve çıraklık mağdurları için adalet arıyor

Öz Petrol İş Sendikası Genel Başkanı Kudret Örgel, sendikanın 6. olağan kongresinde staj ve çıraklık mağdurları ile ilgili açıklamalarda bulundu.

Meslek liseleri ve çıraklık okullarında eğitim gören öğrenciler, pratik deneyim kazanabilmek amacıyla işletmelere yönlendiriliyor. Bu süreçte sigorta girişleri yapılarak sigorta kartları verilen öğrenciler, yıllar süren süreç boyunca aynı sigorta numarası ile kayıtlı olup, emeklilik dönemlerinde de bu numara ile işlem görüyor. Ancak mevcut durumda, staj ve çıraklık dönemlerinde yapılan işe girişler e-devlet sisteminde geçerli sayılmadığı için, bu kişilerin sigorta başlangıçları kabul edilmiyor. Bu durum, özellikle emeklilikte EYT (Erken Yaşta Emeklilik) düzenlemelerinden yararlanmak isteyen stajyer ve çıraklar için büyük bir engel teşkil ediyor.

Stajyerler ve çıraklar, emeklilik haklarını kazanabilmek ve mevcut engellerin ortadan kaldırılabilmesi için yetkililere çağrıda bulunmaya devam ediyor.

ÖZ PETROL-İŞ SENDİKASI GENEL BAŞKANI KUDRET ÖRGEL'DEN DESTEK

Bu konuda destek sağlayan isimlerden biri de Öz Petrol-İş Sendikası Genel Başkanı Kudret Örgel oldu. Örgel, sendikanın 6. olağan kongresinde yaptığı konuşmada, son dönemde sendikalarına ve sivil toplum kuruluşlarına gelen en önemli taleplerden birinin staj ve çıraklık mağdurlarıyla ilgili olduğunu vurguladı. Örgel, bu konunun konfederasyonlar ve sendikalarının gündeminde yer alması gerektiğini ve mağduriyetin giderilmesi gerektiğini belirterek, "Meslek lisesinde ya da çıraklık okulunu okurken haftada 3 gün işe giderek adeta bir çalışan gibi iş gören, eksik kadroyu tamamlayan gençlerin emekleri önemsenmeli, dikkate alınmalıdır. Staj ve çıraklık başlangıçları emeklilik sürelerinin hesabında esas olmalıdır. Varsa eksik ödeme primleri de borçlandırılmalıdır. Bizim de üyelerimizin arasında birçok arkadaşımız staj ve çıraklık mağduru. Üyelerimizin, işçilerin ve milletimizin gündeminde olan her konu, bizim de hassasiyetle ele aldığımız gündemlerdir. " ifadelerini kullandı.

Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *