Birçok siyasetçinin seçim vaadi olan taşerona kadro konusuna yönelik, verilen sözlerin tutulmamasının ardından 275 Bin taşeron işçi tepki gösterdi. MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli konuya ilişkin yapmış olduğu açıklamda ''Taşeron fimalarında çalışan kardeşlerimizin, kadroya alınmasından da yana olacağız'' ifadelerine rağmen, verilen sözler tutulmayıp herhangi bir çalışma başlatılmamıştır.
2018'den bu yanda düzenli olarak Meclis konuşmalarında çalışma yapılacağına dair söz verilip, herhangi bir adım atılmamasının ardından 275 Bin taşeron işçden tepki gecikmedi.
Taşerona kadro konusuna, her fırsatta değinen Ömer fethi Gürer yapmış olduğu açıklamda,''Kamuda taşeron artık yanında çalışanlara kurumlarında kadro verilmiyorsa bu ayıptır, günahtır, yazıktır. Yani bu kadar ekonomik krizin olduğu süreçte, hala kamuda taşeron çalıştırıp onun yanındaki işçinin düşük maaşa yaşamını sürdürmesi yol açmak utanılacak bir durumdur,''dedi.
ŞEKER FABRİKASI ÇALIŞANLARI SÜREKLİ İŞÇİ STATÜSÜNE GEÇEBİLECEK Mİ?
Kadroya geçemeyen taşeronlar arasında yer alan şeker fabrikası çalışanlarının kadro mücadelesi devam ediyor. Kadrolularla aynı iş yapan vatandaşlar ağır işlerde çalışmaktadırlar. İlerleyen yaşlarından dolayı ağır çalışma temposuna ayak uyduramayan vatandaşlar, süreç içersinde talepleri dikkate alınmadı.
Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan, konuya ilişkin yapmış olduğu açıklamada çalışmaların başlayacağını söylemesine rağmen somut adımlar atılmadı. Gelen zamlar ile birlikte geçinmekte zorlanan mağdurlar, grev yaparak ücretlerine ek zam yapılmasını ve çalışma koşullarının iyileştirilmesini talep ediyor.
Vatandaşlar Sosyal medya hesaplarından başlattıkları çalışmalarda, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve Vedat Işıkhan'a seslenen mağdurlar, bu durumun iş hayatında büyük adaletsizlik yarattığını söyledi.
VEDAT IŞIKHAN TAŞERONA KADRO İÇİN NE DEMİŞTİ
Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan taşerona kadro getirilmesi hakkında dikkat çeken açıklamalarda bulunmuştu. Kendisine yöneltilen bir soruyu cevaplayan Bakan Işıkhan, taşerona kadro çalışmaları için Meclis'in yeni yasama yılını işaret ederken yeni soru önergesine verilen cevapta çalışmaların devam ettiğini söyemişti.
Taşeron işçilerin kadroya geçirilmesi için çalışmalar başlatılacağını söyleyen Işıkhan şunları kaydetti:
"2023-2024 yıllarını kapsayan "Kamu Toplu İş Sözleşmeleri Anlaşma Protokolü"nde yer alan "696 Sayılı KHK Kapsamı Dışında Bırakılan Kamu Taşeron İşçilerinin Daimi Kadroya Geçirilmesi" maddesi uyarınca 696 sayılı KHK kapsamı dışında bırakılan alt işveren işçilerinin (taşeron) KAmu Kurum ve Kuruluşlarında istihdam edilmesi ile ilgili çalışmalara devam edilmektedir"dedi.