"Haberin İşçisi, İşçi Haber."
İstanbul
Parçalı az bulutlu
8°
Adana
Adıyaman
Afyonkarahisar
Ağrı
Amasya
Ankara
Antalya
Artvin
Aydın
Balıkesir
Bilecik
Bingöl
Bitlis
Bolu
Burdur
Bursa
Çanakkale
Çankırı
Çorum
Denizli
Diyarbakır
Edirne
Elazığ
Erzincan
Erzurum
Eskişehir
Gaziantep
Giresun
Gümüşhane
Hakkari
Hatay
Isparta
Mersin
İstanbul
İzmir
Kars
Kastamonu
Kayseri
Kırklareli
Kırşehir
Kocaeli
Konya
Kütahya
Malatya
Manisa
Kahramanmaraş
Mardin
Muğla
Muş
Nevşehir
Niğde
Ordu
Rize
Sakarya
Samsun
Siirt
Sinop
Sivas
Tekirdağ
Tokat
Trabzon
Tunceli
Şanlıurfa
Uşak
Van
Yozgat
Zonguldak
Aksaray
Bayburt
Karaman
Kırıkkale
Batman
Şırnak
Bartın
Ardahan
Iğdır
Yalova
Karabük
Kilis
Osmaniye
Düzce
34,5739 %0.08
36,2076 %0.55
3.389.305 %-0.34
2.963,90 -1,38
Ara
İşçi Haber İşçi Haberleri Son dakika: Bakanlık harekete geçti

Son dakika: Bakanlık harekete geçti

Anayasaya giren yürürlükle birlikte 696 sayılı KHK ile birlikte kadroya geçen yaklaşık 700 bin sürekli işçiye bakanlıktan müjde!

696 sayılı KHK ile birlikte kadroya geçen yaklaşık 700 bin sürekli işçi tayin hakkı talep ediyor. Bu konuda somut adımların atılabilmesi için sendikalara seslenen mağdurlar, tayin sorununun çözülmesi için çağrıda bulunmaya devam ediyor.

696 sayılı KHK ile kadroya geçen çalışanlara tayin hakkı verilmemektedir. Bu durum, işçilerin yaşamak zorunda oldukları il ve işyerlerine geçememelerine, sosyal bağlarının zedelenmesine hatta aile birliklerinin bozulmasına neden olmaktadır. Sürekli işçilerin nakil ve tayin sorunlarının çözülmesi bekleniyor.

696 sayılı KHK ile taşerondan kadroya geçen yaklaşık 700 bin sürekli işçi tayin hakkı talep ediyor 696 sayılı KHK ile kadroya geçen çalışanlara tayin hakkı verilmemektedir. Bu durum, işçilerin yaşamak zorunda oldukları il ve işyerlerine geçememelerine, sosyal bağlarının zedelenmesine hatta aile birliklerinin bozulmasına neden olmaktadır. Mağdurlara tayin hakkı tanınması, yaşadıkları mağduriyet sona erdirilmesi için hükümete sesleniyorlar.

Bir çok işçi, eşinin sağlık veya eğitim durumu nedeniyle başka il ve ilçede yaşamasına göz yumuyor. Aynı şekilde eğitim durumu değişen, üniversite bitiren işçiler terfi  ve görevde yükselme talebinde bulunmaktadır. Diğer kamu çalışanları için geçerli olan bu hakların, 696 sayılı KHK ile kadroya geçen işçilere de verilmesi gerekir. Ancak şu anki mevzuata göre 696 KHK'lı işçilerin tayin veya görevde yükselme hakkı yoktur. 

Tayin hakkı ne demek?
Eşi memur olmayan da 'eş durumundan tayin' isteyebilir. Fakat bu durumdaki kişiler için son iki yılda en az 360 gün prim şartı aranıyor. Yani memur olmayan eş 2 yıl içinde en az 360 gün prim ödemiş olmalıdır. Aile birliğinin sürdürülebilmesi için memurlarda eş durumundan tayin hakkı söz konusudur.

696 sayılı KHK tayin hakkı ne durumda?
kamu çalışanları için geçerli olan tayin hakkı, 696 Sayılı KHK ile kadroya geçen işçilere de verilmesi gerekir. Ancak mevcut mevzuata baktığımızda 696 KHK'lı işçilerin nakil, terfi, tayin veya görevde yükselme hakları yoktur.

696 KHK ne zaman kalkacak?
696 sayılı KHK'nın mahalli idarelerde 01 Temmuz 2020 tarihinde geçerliliğini yitirmiştir, Kamu Kurum ve Kuruluşlarında da 01 Kasım 2020 tarihinde bitmesi ve 6356 sayılı kanunun öngördüğü hukuki süreçlerin devam ettirilmesi esastır.

1 yıl dolmadan eş durumu tayini olur mu?
3+1 atanan personel, İşe başladıktan 1 yıl sonra olmak üzere ve eşinin devlet memuru (kadrolu) olmak şartıyla sözleşmeli olarak çalıştığı süre boyunca sadece eş durumu tayini yapabilir diğer tayinleri yapamaz. Eş durumu tayini Ocak ve Temmuz aylarında ilan edilen kuralarla yapılır.

696 sayılı KHK zorunlu emeklilik kalkacak mı?
 Prim ve sigortalılık süresini tamamlayan herkes emekli olabilecek. 696 sayılı KHK ile kadroya geçirilen işçiler için öngörülen, zorunlu emekliliğin feshine ilişkin hükümler, ilgili kanun yürürlüğe girdikten sonra yasalaşacaktır. Böylece, iş sözleşmesinin devamı işçilerin iradesine bırakılmıştır.

696 KHK işçi ek iş yapabilir mi?
Çalışanların, mesai sonrasında başka bir işyerinde çalışmasını yasaklayan bir hüküm hukuk sistemimizde bulunmamaktadır.” Dolayısıyla genel hükümler açısından işçinin birden fazla işyerinde çalışmasında mevzuat açısından engel yoktur.

696 KHK yıllık izin kaç gün?
Hizmet süresi; 1 yıldan 5 yıla kadar olanlara 16 gün, 5 yıldan fazla 15 yıldan az olanlara 22 gün, 15 yıl ve daha fazla olanlara 28 gün. yıllık izin verilir.

Yorumlar
G
Garip 1 yıl önce
Bu ülkede acaba sadece memurlar mı var da bütün her şey memurlara göre ayarlanıyor. İşçilerin hakkını nasıl ödeyecek devlet büyükleri beni düşündürüyor. Biz seçtik sizleri amaartık elinizi vicdanınıza koyun ve adaletli olun saygılar.
BEĞENME
0
CEVAPLA
Y
YALANDAN KADROLU 1 yıl önce
Yahu arkadaş 696 KHK lıları , halen kadrolu diyorsunuz,acaba nerede bu kadro dalga mı geçiyorsunuz. Tayin hakkından bahsediyoruz kadrolu olsaydık zaten tayin ve buna benzer özlük hakları olurdu. Lütfen dalga geçmeyin kadroyu verin hepsi gelir. Yalandan bir kadro tutturmuş sunuz öyle gidiyor. Belediye şirket işçisiyiz. Taşörenden farkımız yok.ilglililere duyurulur. Duyarlarsa tabiii....??!?!
BEĞENME
0
CEVAPLA
H
Hüseyin Işık 1 yıl önce
Eğitim fakültesini bitirmiş pedagojik eğitimini almış formasyonunu Almış ve Asgari ücretin altında maaş ve yarım sigorta ile normal bir iş yerinin yasaklandığı çalışma şartlarında Milli Eğitim Bakanlığı Bu şartlarda ücretli öğretmen adı altında öğretmen çalıştırıyor kimse bunun bir hak kaybı olduğunu savunmuyor destek olmuyor Ücretli öğretmenler asgari ücretin altında maaş ve yarım sigortayla Yıllardır emek veriyorlar Bu öğretmenlerimizin tecrübesi göz önünde bulundurularak kremleri göz önünde bulundurularak kadroya alınmaları sözleşmeye alınmaları şarttır.
BEĞENME
0
CEVAPLA
C
Cesim sönmez 1 yıl önce
eş durumundan dolayı yuvalarının bize zehir olmuş eşler. Ayrı ayrı şehirlerde ,çocuklarımız eğitimden yoksun tayin hakkı ivedilikle bekliyoruz,iki kira iki fatura ödemekten ekonomi yıkımı yaşiyıruz.
BEĞENME
0
CEVAPLA
K
Kübra 1 yıl önce
Eğitim fakültesini bitirmiş formasyonu olan ücretli öğretmenleri de unutmayalım lütfen askeri ücretin çok altında bir maaşla ev gecindirmeye çalışıp aynı zamanda tekrardan sınava hazırlanmak onların psikolojisini de göz önünde bulundurularak toplum içinde nasıl bi duruma düştüklerini de unutmayalım lütfen tecrübeleri değerlendirilmeli kadroya alinmalidirlar
BEĞENME
0
CEVAPLA