Milyonlarca vatandaş emekli olacağı günü bekliyor. Düzenlemenin 26 Aralık'taki Kabine Toplantısı sonrası açıklanması bekleniyor..
Milyonlarca insanın beklediği EYT ile ilgili son dakika bilgisini Takvim gazetesi Ekonomi Müdürü Faruk Erdem canlı yayında anlattı. EYT'de takvim belli oldu. Faruk Erdem'in öne çıkan sözleri:
"EYT SİSTEMİ DEĞİŞMİYOR..."
Herkes EYT konusunu konuştuğunu belirten Erdem "Herkesin bu konuda bir fikri var. Bu doğru bir yaklaşım da değil, herkes birbirine bilgi satıyor. Burada şartlar belli, 8 Eylül 1999 öncesinde sigortalı olmuş olanları kapsayan bir düzenleme olacak. Buradan başka bir anlam çıkarmaya gerek yok. Sanki emeklilik sistemi değişiyormuş gibi herkes bir talep ile gelmeye başladı. Dolayısıyla emeklilik sistemi değişmiyor, sonra hükümet bir reform yapmak ister o başka bir durum. Aylık bağlama oranlarını değiştirir, yaş şartını değiştirir bu başka bir konu..
"Prim şartı şöyle olacak: 8 Eylül 1999 öncesindeki şartlar neyse onu söylüyorum ben burada. SSK için 5 bin gün Bağ-Kur için 7 bin 200 ve 9 bin gün Emekli Sandığı için de 7 bin 200 ve 9 bin gün durumu söz konusu. İlk rakamlar kadınlar için diğeri erkekler için. SSK'da kadınlar için 20 yıl bekleme süresi var. Erkeklerde ise 25 yıl bekleme süresi var. Dolayısıyla 8 Eylül 99 öncesine dönülüyor denildiğinde şartlar bunlar. Konuyla ilgili teknik çalışma yapılıyor ve bu kolay bir şey değil.." dedi.
"1 ŞUBAT'TA MAAŞLAR HESABA YATAR"
"26 Aralık'ta yılın son Kabine toplantısı var. Burada detayların kamuoyu ile paylaşılacağını düşünüyorum. Bundan sonra 15 Ocak'a kadar tasarının yasalaşmasını bekliyorum. Bundan sonrada başvurular başlayacak. Bundan sonra 1 Şubat itibariyle maaşlar hesaplanmaya başlanır. 1 Mart'ta ise toplu olarak şubat-mart maaşları hesaplara geçer.."
"YASALAR BUNU EMREDİYOR"
"Çalışma Bakanı Vedat Bilgin EYT'lilerin yüzde 80'inin SSK'lı olduğunu söyledi. Bunların büyük kısmı da şu anda çalışmaya devam ediyor. Bunların büyük kısmı da çalışmaya devam edecek. Yasalarımız da emekli olduktan sonra çalışmanın önünde herhangi bir engel yok. Bu tasarı yasalaştıktan sonra emekli olabilmek için iş yerinden çıkış almanız gerekiyor. Yasalar bunu emrediyor. Çalışırken emeklilik başvurusu yapılamıyor. Önce çıkış alınacak sonra başvurular yapılacak.."
"İŞ YERLERİNE DESTEK SAĞLANACAK"
"Bu işlemden sonra tekrar isterlerse iş yerine geri dönecekler. Bu çıkış alındıktan sonra 1475 sayılı yasanın 14. maddesi gereği sebebi emeklilik sebebiyle ayrıldıkları için tazminat hakları olacak. Kıdem tazminatları da hesaplanıp işçilere ödenecek. Bu kıdem tazminatlarına garanti için de Hazine Bakanlığı çalışıyor. İş yerlerine bir destek sağlanacak. Dolayısıyla tazminatlara devlet garantisi geliyor.
Dolayısıyla çalışan EYT'liler hem işten ayrılıp tazminatlarını alacaklar isterlerse çalışmaya devam edecekler. Bu noktada işverenlere 5 puanlık prim desteği geliyor. Her türlü tedbir alındı. Bu sorun çözülecek."
EYT'LİYE EMEKLİLİK ROTASI
*26 Aralık haftası: Tasarının açıklanması
*15 Ocak haftası: Tasarının yasalaşması
*Ocak'ın ikinci haftası: Başvuruların başlaması
*1 Şubat: Maaş hesabının başlaması
*1 Mart haftası: Toplu ödemelerin yapılması
ÇALIŞAN EYT'LİYE ROTA
*Tasarının yasalaşması
*İşyerinden çıkış alınması
*SGK'ya başvurunun yapılması
*Tazminat hesabı ve ödenmesi
*İsteyenler için yeniden işe başlama
(kaynak:ahaber)