Uzun süren bir mücadelenin meyvesini toplayan Emeklilikte Yaşa Takılanlar'ın (EYT) gözü kulağı Meclis'ten çıkacak düzenlemede. Seçimin yaklaşmasıyla beraber 3600 ek gösterge, memur ve emekli maaşı, asgari ücret ve EYT gibi konular aylardır hükûmetin gündemindeydi. Tek tek konuları ele alarak çözüm arayışına giren Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin 3600 ek gösterge sorunundan sonra EYT konusuna değindi.
Bilgin, EYT düzenlemesinde tek bir formül üzerinde durduğunu ve yılbaşından sonra bu düzenlemenin yürürlüğe gireceğini söylemişti. İlk etapta 1 buçuk milyon kişinin yararlanacağı düzenlemede EYT kapsamına alınacak kişilerin sigorta başlangıcının 99 ve öncesi olması gerektiğini de ayrıyeten belirtti.
Art arda açıklamalar yapan Bilgin, prim gün sayısı ve sigortalılık süresini doldurmuş ancak yaş doldurmamış olalar EYT kapsamına gireceklerini net bir şekilde paylaştı.
EYT düzenlemesi Şubat ayı gibi yürürlüğe girmiş olacak ancak 8 Eylül 1999 tarihinden önce çırak veyahut stajyer olarak çalışmış kişilerin çıkacak düzenlemeden yararlanıp yararlanamayacağı merak konusu haline geldi.,
Bir Vekil'in staj konusunda yönelttiği sorusuna yazılı olarak cevap veren Bakan Bilgin, bu tarihten önce stajyer ve çırak olarak çalışanların düzenleme kapsamına alınmayacağının net bir şekilde altını çizdi ve staj mağdurlarının 'EYT kapısını’ kapattı.
STAJYER VE ÇIRAKLARA KAPILAR TAMAMEN KAPATILDI MI?
Bütçe görüşmeleri sırasında Bilgin'e “1999'dan önce stajyerlik ve çıraklık yapanları başlangıç tarihi olarak sayacak mısınız?” sorusu yöneltildi.
Bilgin, mesleki eğitim kapsamında stajyerlik yapanların “çalışan” değil “öğrenci” olduklarını ifade ederek, “Mesleki eğitim; kamu ve özel sektöre ait kurum, kuruluş ve iş yerleri ile mesleki ve teknik eğitim okul ve kurumlarındaki eğitim ve öğrenimi kapsamaktadır. İşletmelerde mesleki eğitimin amacı, öğrencinin iş hayatına dahil olması değil eğitiminin bir parçası olarak eğitim gördüğü mesleği uygulama ile öğrenmesidir. Başka bir ifade ile bunlar bildiğimiz anlamda bir çalışan değil öğrencidirler” dedi.
Bu bağlamda öğrencilik hayatında stajyer olarak çalışmış kişilerin sosyal güvenlik altına alındıklarını belirten Bakan Bilgin, “Dolayısıyla çıraklık ve stajyerlikte geçen süreler malullük yaşlılık ve ölüm sigortası kapsamında bulunmadığından söz konusu sürelerdeki işe başlama tarihinin, aylığa hak kazanmada ilk işe giriş tarihi olarak kabul edilmesine kanunen imkân bulunmamaktadır” ifadelerini kaydetti.