TBMM Genel Kurulunda, Emeklilikte Yaşa Takılanlarla (EYT) ilgili düzenlemeleri içeren Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanunu ile 375 sayılı Kanun Hükmünde Kararnamede Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifinin tümü üzerindeki görüşmelerin tamamlanmasının ardından EYT yasası çıktı.
Uzun zamandır birçok mecrada yetkililere seslenen staj ve çıraklık mağdurlarının yasa kapsamına alınmaması vatandaşların mağduriyetinin devam etmesine neden olurken tepkiler de gecikmedi.
Çok küçük yaşlarda ekmek parası kazanmak için çalışma hayatına atılan stajyer ve çıraklar sigortalarının emeklilikte bağlayıcı sayılmasını ve emeklilikte önlerinde bulunan engellerin kaldırılmasını isteyerek yetkililere seslenmeye devam ediyor.
Meslek liseleri ve çıraklık okullarından işletmelere zorunlu olarak çalışmaya yollanan ve sigorta girişleri yapılarak ellerine sigorta kartları verilen, halen e-devlet sisteminde iki tane işe girişleri olan, yıllarca o numara ile işlem görüp sonunda aynı numara ile emekli de olacak ama bugün itibariyle ilk işe girişleri kabul edilmeyen mağdurlar hak arayışını sürdürüyor.
Çalışma hayatlarında emekli olmak istediklerinde işe başlangıç tarihleri 18 yaş altı çıraklık ve staj dönemi işe başlangıç tarihi sayılmayan vatandaşlarımız mağduriyetlerini gündemde tutmaya ve çözüm talep etmeye devam ederlerken “söz ya da vaat değil yasa bekliyoruz” vurgusunu öne çıkardılar. TBMM’ye kanun teklifi veren Yeniden Refah Partisi Genel Başkanı Dr. Fatih Erbakan ve yetkililerine teşekkürlerini beyan ettiler.
Staj ve Çıraklık Sigortası Mağdurları Federasyonu Başkanı Murat Bal, Yönetim Kurulu ve üyeleriyle birlikte Yeniden Refah Partisi Genel Merkezi’ni ziyaret ederek basın açıklamasında bulundular. Yeniden Refah Partisi Sosyal İşlerden Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Selçuk Gayeli de konuya dair açıklama yaptı.
"Söz" ya da "vaat" değil yasa bekliyoruz!
Staj ve Çıraklık Sigortası Mağdurları Federasyonu Başkanı Murat Bal açıklamasında şunları söyledi:
“Haftada 5 gün, bazen günde 12 saat çalıştık. Yaz, kış tatillerde dahi çalıştık. “Bu iş değilse iş nedir?” Genç yaşta çalışmaya başlayarak üretime katkı sağlayan emekçileriz. Görüştüğümüz tüm herkes; sosyal güvenlik uzmanları, sendika temsilcileri, mecliste grubu bulanan bazı partilerin genel başkanları, yüce meclisimizin önemli vekilleri ve mağduriyetimizi duyan vatandaşlar "sizler haklısınız" diyor. Biz artık bu hakkımızı almak ve haklılığımız tescil ettirmek ve sigortala girişlerimizin, işe giriş tarihi olarak kabul edilmesini istiyoruz. Staj ve Çıraklık Sigortası mağdurları olarak artık "söz" ya da "vaat" değil yasa bekliyoruz. Bu bizim talebimiz değil hakkımızdır. 3308 Sayılı Kanun Kapsamında çocuk yaşlarda fiilen çalışmış tescilli sigortalıların, E-Devlet sisteminde görünen "4A Tescil Başlangıç" tarihi; "Hizmete Başlama Tarihi" olarak kabul edilmelidir. Gazi meclisimizin içinde bulunduğumuz dönemde hakkımızı teslim edecek bir yasa çıkaracağına inanıyoruz.
Bugüne kadar her zaman destek veren, mağduriyetimizin çözüm noktasında elini taşın altına sokan Yeniden Refah Partisi ile parti genel merkezinde basın açıklamasını birlikte yaptık. Bilindiği üzere Gazi Meclisimize “staj ve sgk başlangıcı olması için” kanun teklifi veren Yeniden Refah Partisi Sosyal İşlerden Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Selçuk Geyveli nezdinde tüm camiaya ve Dr. Fatih Erbakan’a teşekkürlerimizi sunarız. Cumhur ittifakı bileşeni olarak verdikleri kanun teklifinin nazarımızda çok önemli ve değerli olduğunu bunun yanında kanunun resmî gazetede yayınlandığı güne kadar takipçisi olmaları gerektiğini kendileri ile istişare ettik.”