TBMM Genel Kurulunda, Emeklilikte Yaşa Takılanlarla (EYT) ilgili düzenlemeleri içeren Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanunu ile 375 sayılı Kanun Hükmünde Kararnamede Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifinin tümü üzerindeki görüşmelerin tamamlanmasının ardından EYT yasası çıktı.
Uzun zamandır birçok mecrada yetkililere seslenen staj ve çıraklık mağdurlarının yasa kapsamına alınmaması vatandaşların mağduriyetinin devam etmesine neden olurken tepkiler de gecikmedi.
Çok küçük yaşlarda ekmek parası kazanmak için çalışma hayatına atılan stajyer ve çıraklar sigortalarının emeklilikte bağlayıcı sayılmasını ve emeklilikte önlerinde bulunan engellerin kaldırılmasını istiyor.
Staj ve çıraklık mağdurları seçim öncesi bu mağduriyetin giderilmesini bekliyordu. Twitter'da etkinlik düzenleyen vatandaşlar yetkililere seslenerek bu mağduriyetin bir an önce çözülmesini istiyordu. Başta Cumhurbaşkanlığı ve CİMER olmak üzere, ilgili makamlara yazdıkları dilekçe ve mektuplarla yaşadıkları sorunları anlatan mağdurlar emeklilik hakkı için birçok şehirde bir araya gelerek basın açıklamasında bulunuyorlardı.
Ancak seçim gündemine girilmesi nedeniyle Meclis tatile girdi. Uzun süredir emeklilik hakkı için mücadele eden staj ve çıraklık mağdurları sorunları çözülmeden Meclis'in kapanması nedeniyle hayal kırıklığına uğradı.
Meclis'in açılması mümkün!
Ancak TBMM İçtüzüğü'nde yer alan 7.maddeyle Meclis'in tatil dönemindeyken de acılması mümkün.
Madde 7 – (Değişik: 16/5/1996-424 S.Karar/3 md.)
Türkiye Büyük Millet Meclisi, tatil veya ara verme sırasında Cumhurbaşkanı veya Türkiye Büyük Millet Meclisi Başkanı tarafından toplantıya çağrılması halinde, belirtilen gün ve saatte toplanır.
(Mülga fıkra: -9/10/2018 – 1200 S.Karar/25 md.)
Türkiye Büyük Millet Meclisi Başkanı doğrudan gerek görürse toplantı çağrı-sına karar verebilir. Üyelerin beşte birinin imzasını taşıyan gerekçeli önergedeki çağrı istemini ise en geç yedi gün içinde yerine getirir.
Bu çağrılarda, toplantı gün ve saatinin ve bu toplantıyı gerektiren konunun belirtilmiş olması şarttır.
Birleşim yeterli çoğunlukla açılabildiği takdirde, Başkan, ilk önce çağrı yazısını okutur ve bu toplantıyı gerektiren konu görüşülür. Konu üzerinde gerekli işlemler tamamlanınca, Türkiye Büyük Millet Meclisi çalışmalarına devama karar vermediği takdirde, tatile veya ara vermeye devam olunur. Yeterli çoğunluk sağlanamazsa çağrı düşer.
Uzun zamandır emeklilikleri için mücadele eden, birçok mecrada yetkililere seslenen staj ve çıraklık mağdurları, seçim öncesinde de yetkililere seslenmeye devam ederek Meclis'in açılmasına sebep olabilir.
Birçok mecrada yetkililere seslenen staj ve çıraklık mağdurları paylaşımlarında "staj yoksa oy yok" ifadelerine yer verirken mağduriyetin çözümünün seçimde kullanacakları oy üzerine çok etkili olacağını vurguladı. Cumhur ve Millet İttifaklarının kıyasıya mücadele edeceği seçimde aileleriyle birlikte yüz binlerce oya sahip staj ve çıraklık mağdurlarını görmezden gelmemesi bekleniyor.
CHP'li Özgür Özel hükümete seslendi!
CHP Grup Başkanvekili Özgür Özel, EYT düzenlemesi ile ilgili hükümete seslenerek, " Staj mağdurları yok sayıldı; düzeltmeliyiz" çağrısında bulundu.
Özel, konuşmasında emeklilikte yaşa takılanlarla ilgili düzenleme yapılırken, staj sürelerinin dikkate alınmadığını da hatırlatarak, “Emeklilikte yaşa takılanlarla ilgili düzenlenmede staj mağdurları yok sayıldı; düzeltmeliyiz. 2000 sonrası kademe beklentisi vardır; mutlaka karşılamayız. 5000 prim gün sayısı sözü Bakan’ın ağzından çıkmışken o haberlerin mürekkebi kurumadan, 5900 prim günüyle mağduriyet yaratıldı; telafi etmeliyiz. BAĞ-KUR’a yönelik 9000 günlük prim adaletsizliğini mutlaka çözmeliyiz. Kamu personelinde SSK’lıler, BAĞ-KUR’lular için askerlik borçlanmasında tarih geri çekilmesi varken kamu personeline, Emekli Sandığı kökenlilere yapılmıyor; mutlaka bunları düzeltmeliyiz. Bunu buradan Cumhuriyet Halk Partisi Grubu olarak, bunların mutlaka çözülmesi gerekiyor diyoruz; biz buradayız, gece gündüz çalışırız, destek veririz. Yapmazsanız, kimse üzülmesin, 14 Mayıs’ta geleceğiz, bu sözlerin hepsini teker teker tutacağız” dedi.
Özgür Özel'in açıklamalarının tamamını okumak için tıklayınız.
Uzman isimden staj açıklaması!
Mali Müşavir Aras Kara staj mağdurları için çözümün çok kolay ve net olduğunu söyledi. Aras Kara, şu ifadeleri kullandı:
Şimdi gelelim, staj mağdurları konusuna. Staj konusu meslek lisesi mezunlarından avukat ve doktorlara kadar milyonlarca çalışanın en büyük sorunu. Sorun ne? Staj süresinin emeklilik süresine sayılmaması. Neden? Çıraklık ya da stajyerlik döneminde emeklilik primi ödenmiyor; iş kazası, meslek hastalığı ve genel sağlık sigortası primleri ödeniyor. Bu nedenle de staj sigortası deniyor. Çalışılan sürenin emeklilikte sayılabilmesi için uzun vadeli sigorta olarak adlandırılan malullük, yaşlılık ve ölüm sigortası için prim ödenmesi gerekiyor. Yurt dışında staj gören stajyerlerin SGK’sı kabul ediliyor. Vatan topraklarında staj gören çocukların SGK’sı kabul edilmiyor. Bu durumun düzeltilmesini istemek en doğal hakkımız. Ayrımcılık istemiyoruz. Eşitlik istiyoruz” diyorlar..
Mali Müşavir Aras Kara'nın açıklamalarının tamamını okumak için tıklayınız.
TESK Genel Başkanı Bendeki Palandöken'den staj ve çıraklık açıklaması!
Türkiye Esnaf ve Sanatkarları Konfederasyonu (TESK) Genel Başkanı Bendevi Palandöken, EYT kapsamına dahil edilmeyen esnaf ve sanatkarların müjdeli haber beklediğini açıkladı.
Palandöken, yaptığı yazılı açıklamada, söz konusu düzenlemeden yararlanamayan esnaf ve sanatkarın beklentilerinin karşılanması, emeklilik hakkı kazananlara eşit haklara sahip olması ve staj mağdurlarının önünün açılması çağrısında bulundu.
Bendeki Palandöken'in açıklamalarının tamamını okumak için tıklayınız.
Kılıçdaroğlu staj mağdurlarına verdiği sözü yeniledi!
Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Genel Başkanı ve Millet İttifakı Cumhurbaşkanı adayı Kemal Kılıçdaroğlu, Cumhurbaşkanı yardımcısı adayları İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu ve Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Mansur Yavaş ile birlikte Ardahanlılarla biraraya geldi.
Seçmenlere ilk hitap eden Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Mansur Yavaş oldu. Yavaş, Ankara'da verilen hizmetleri anlatarak Cumhur İttifakı'nın hizmet edilmeyeceğine dair ithamlarına karşı hizmet odaklı çalıştıklarını söyledi.
Kemal Kılıçdaroğlu'nun açıklamalarının tamamını okumak için tıklayınız.
MHP'den 'staj ve çıraklık sigortası' açıklaması!
MHP Genel Başkan Yardımcısı İsmail Özdemir'den 'staj ve çıraklık sigortası' açıklaması geldi.
İsmail Özdemir'in açıklamalarının tamamını okumak için tıklayınız.
Staj mağdurları Sakarya'da dernek kurdu!
Staj ve çıraklık mağdurları seslerini daha gür duyurabilmek adına Başkanları Fatma Canan Küsmes önderliğinde dernek kurdu.
Sakarya Staj ve Çıraklık Sigortası Mağdurları Derneği hakkında haberi okumak için tıklayınız.
Meral Akşener: Staj mağdurlarının mağduriyetini gidereceğiz
İYİ Parti Genel Başkanı Meral Akşener, "Çobanın Bağ-Kur ya da SSK primini biz ödeyeceğiz devlet olarak. Bu arada 3600 (ek gösterge) zaten büyük bir haksızlık oldu, onları düzelteceğiz. EYT'de yapılan haksızlıkları düzelteceğiz." dedi.
Akşener, "Çiftçinin ektiği bütün ürünlerin öncelikle taban fiyatını açıklayacağız. Diyelim ki ondan üste çıktı, fiyat öyle belirlendi. Dolayısıyla öyle satacaksınız veya düşük çıktı ama o düşük fiyatı da biz size sübvanse edeceğiz. Bütün kredilerinizi yeniden yapılandıracağız. Balıkesir'de hayvancılık can çekişiyor ama diyelim ki çoban tuttunuz. Çobanın Bağ-Kur ya da SSK primini biz ödeyeceğiz devlet olarak. Bu arada 3600 (ek gösterge) zaten büyük bir haksızlık oldu, onları düzelteceğiz. EYT'de yapılan haksızlıkları düzelteceğiz." diyerek EYT'nin düzenlenmesi gerektiğini belirtti.
Meral Akşener'in staj mağduriyeti hakkındaki açıklamalarını okumak için tıklayınız.