Kahramanmaraş merkezli meydana gelen ve 10 ili etkileyen deprem felaketinin ardından arama kurtarma çalışmaları devam ederken uzun zamandır emeklilik için mücadele eden EYT, staj ve çıraklık mağdurları zor günler geçirirken emeklilik haklarının verilmesiyle bir nebze de olsa rahatlamayı bekliyor.
Depremlerin ardından 10 ilde büyük yıkımlar yaşanırken 42 bini aşkın kişi de hayatını kaybetti. Hayatta kalan vatandaşlar hayatlarını tekrar kurmak için mücadele ediyor.
Uzun süredir ülke gündeminde olan Emeklilikte Yaşa Takılanlar düzenlemesi prim şartının getirilmesiyle tartışmalara yol açtı, anca uzun süredir mücadele eden EYT'liler kazanılmış haklarına kavuşmak için mücadele etmeye devam ediyor. 10 ili etkileyen depremle birlikte birçok sorunla karşılaşan deprem bölgesinde yaşayan EYT mağdurları, bu zorlu günlerde bir nebze olsa rahatlamak için EYT yasasının çıkmasını bekliyor.
Halihazırda depremin getirdiği zorluklarla mücadele eden EYT'liler Emeklilikte Yaşa Takılanlar düzenlemesinin bir an önce yasalaşması için yetkililere sesleniyor.
Stajyer ve çıraklar emekli olmayı istiyor!
Deprem bölgesindeki vatandaşlar, Sosyal Güvenlik Kurumu’nda 8 Eylül 1999'dan önce stayjer ve çırak kaydı ile sigortalılık süresi ve prim günü koşullarını karşıladıkları takdirde yaş şartı aranmadan emekli olabilmek için mücadele ederken yaşanan depremlerin ardından bir kez daha maddi sıkıntı yaşadı.
Çok küçük yaşlarda ekmek parası kazanmak için çalışma hayatına atılan stajyer ve çıraklar sigortalarının emeklilikte bağlayıcı sayılmasını ve depremin yaralarını daha çabuk sarmak için emeklilikte önlerinde bulunan engellerin kaldırılmasını istiyor.
2000 SONRASI SGK'LI ADALET İSTİYOR!
Bir günlük farkla EYT düzenlemesinden yararlanamayan vatandaşlar emekli olabilmenin 1 günle 17 yıl uzamasına karşı çıkıyor.
Vatandaşlar 8 Eylül 1999 düzenlemesini birkaç günle kaçırmaları sonucu emekliliklerinin çok daha fazla uzamasına karşı çıkıyor.
8 Eylül 1999 öncesi işe başlayanlarla aynı şartlardan yararlanmak isteyen vatandaşlar yaşanan bu mağduriyetin ortadan kalkması için yaş sınırının kademeli yapılmasını talep ediyor.
8 Eylül 1999’dan sonra işe başlayan ve 25 yılı dolduran milyonlarca vatandaş, “Peki biz ne olacağız? Yıllarca emekli olmayı mı bekleyeceğiz, bu eşitliğe aykırı değil mi?” diye soruyor.