Kamu kurum ve kuruluşlarında çalışan taşeron işçiler, hükümet tarafından kendilerine verilen kadro sözünün tutulmasını bekliyor. 2023 yılı itibariyle Türkiye genelinde çalışan taşeron işçilerin sayısı 2,5 milyonu geçerken, mağdur edilen vatandaşlara yönelik verilen sözler tutulmadı.
Geçtiğimiz günlerde, Bakan Vedat Işıkhan'ın sunumuyla başlayan Bütçe Komisyonu'nda taşerona kadro konusunu gündeme getiren Ömer Fethi Gürer, taşeron işçilerin kadro verilmesi için konuşma yaptı. Birçok mağduriyete destek verdiğini belirten Gürer, yapmış olduğu açıklamalar ile kamu kurum ve kuruluşlarında taşeron olarak çalışan mağdurlara desteğini yineledi. Hükümetin taşeron işçilere sözü olduğunun altını siyasetçi, ''Taşeronda kalanlara sözünüz var kadro vermiyecek misiniz? şeklinde açıklamalarda bulundu.
''Taşerona kadro konusuna, her fırsatta değinen Ömer fethi Gürer, daha önce yapmış olduğu açıklamda,''Kamuda taşeron artık yanında çalışanlara kurumlarında kadro verilmiyorsa bu ayıptır, günahtır, yazıktır. Yani bu kadar ekonomik krizin olduğu süreçte, hala kamuda taşeron çalıştırıp onun yanındaki işçinin düşük maaşa yaşamını sürdürmesi yol açmak utanılacak bir durumdur, ''
????TAŞERONDA KALANLARA SÖZÜNÜZ VAR KADRO VERMEYECEK MİSİNİZ?@kozatv01 pic.twitter.com/CdNrdfkuth
— Ömer Fethi Gürer (@fethigurer) November 5, 2023
2018'den bu yanda, çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı tarafından çalışma başlatılacağı hakkında söylemlerin olmasına rağmen henüz somut adımlar atılmamasının ardından, 2,5 milyonu aşkın taşeron olarak çalışan vatandaştan tepki gecikmedi.
VEDAT IŞIKHAN TAŞERONA KADRO İÇİN NE DEMİŞTİ
Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan taşerona kadro getirilmesi hakkında dikkat çeken açıklamalarda bulunmuştu. Kendisine yöneltilen bir soruyu cevaplayan Bakan Işıkhan, taşerona kadro çalışmaları için Meclis'in yeni yasama yılını işaret ederken yeni soru önergesine verilen cevapta çalışmaların devam ettiğini söyemişti. Taşeron işçilerin kadroya geçirilmesi için çalışmalar başlatılacağını söyleyen Işıkhan şunları kaydetti:
"2023-2024 yıllarını kapsayan "Kamu Toplu İş Sözleşmeleri Anlaşma Protokolü"nde yer alan "696 Sayılı KHK Kapsamı Dışında Bırakılan Kamu Taşeron İşçilerinin Daimi Kadroya Geçirilmesi" maddesi uyarınca 696 sayılı KHK kapsamı dışında bırakılan alt işveren işçilerinin (taşeron) KAmu Kurum ve Kuruluşlarında istihdam edilmesi ile ilgili çalışmalara devam edilmektedir"dedi.
Seçim öncesi ve sonrasında -2018 Seçimleri öncesi MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli, 2019 Belediye seçimleri öncesi Binali Yıldırım, 2023 Seçimleri öncesi AKP Grup Başkanvekili Emin Akbaşoğlu'nun söz vermesinin ardından mağdurların aklına tek bir soru geldi. Taşeron işçiler kandırılıdı mı?
Diğer yandan Eski Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin Seçim öncesi Taşerona kadro çalışması hakkında "Kamuoyuna söz verdik.Taşeron işçilerin kadroyu Depremden dolayı meclise yetiştiremedik. Onu çözeceğiz." demişti.
KAMUDA KAÇ VATANDAŞ KADROSUZ OALRAK ÇALIŞIYOR?
Sosyal Güvenlik Kurumu verilerine göre 744 bin 342 kamu taşeron işçisi (merkezi ve yerel yönetimlerde) kadroya geçirilirken, yaklaşık 275 bin işçi taşron işçi, kadro yapılandırmasının dışında kaldı.
TAŞERON İŞÇİLERİN ÖZLÜK HAKLARI NELERDİR?
1- Kıdem Tazminatı
2- Fazla Mesai Ücreti
3-Yıllık İzin ve Diğer İzin hakları
4- İşe İade Davası
5-İhbar Tazminatı
6- Ve diğer işçi alacakları
275 BİN TAŞERON İŞÇİ KADROYA KAVUŞABİLECEK Mİ?
Eski Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin, seçimlerden sonra taşerona kadro konusunun meclis'te yer alacağı müjdesini vermişti. Taşerona kadro verilmesini öngören yasanın yürürlüğe girmesi merakla beklenmektedir.
TÜRK-İŞ Genel Teşkilatlandırma Sekreteri ve Koop İş Genel Başkanı Eyüp Alemdar sorunun çözülmesine yönelik yapmış olduğu açıklamada:
“Geçici işçi kadrosunda yılda on ay çalıştırılan Milli Eğitim Bakanlığı işçileri, taşerondan kadroya geçen diğer kamu işçilerinden farklı olarak pek çok sorunla karşı karşıya kalmaktalar. Bu arkadaşlarımız, yaşamlarını çalıştıkları işten elde ettikleri gelirle idame ettirmektedir. On aylık maaşı 12’ye bölerek yaşamaya çalışıyorlar. Yapılan bu adil olmayan uygulama nedeniyle, tek gelir kaynakları olan ücretten yılda iki ay boyunca mahrum kalıyorlar. Bu durum, gelecekten kaygı duymalarına, gelir elde edemedikleri iki ay boyunca geçimlerini sağlama konusunda sıkıntıya düşmelerine yol açıyor.” şeklinde açıklama yaptı.
TAŞERON İŞÇİ NEDİR?
Taşeron veya tali işveren, alt ısmarlanan, alt işveren, alt işletici gibi çeşitli isimlerle adlandırılan , birçok durumda bir işin veya işin bir kısmını gerçekleştirmek ya da işverenin sözleşmesindeki tüm sorumlulukları yerine getirmek amacıyla anlaşma imzalayarak yükümlülüklerin yerine getirilmesidir.
TAŞERON İŞÇİLER NE KADAR MAAŞ ALIR?
Daha önce imzalanan toplu iş sözleşmede bir taşeron işçinin alacağı ücret, 2021 ocak ayında 4.592 TL olan kamuda en düşük brüt işçi ücreti geçtiğimiz ocak ayından geçerli olmak üzere 21.750 TL'ye kadar çıkarıldı.