Taşeron işçileri yıllardır yetkililerin verdiği kadro sözlerinin yerine getirilmesini beklerken artan ekonomik krizle birlikte zorlaşan yaşam koşullarıyla mücadele etmeye devam ediyor. Yaşadıkları bu haksızlıktan kurtulmak için kadroya alınmayı, eşit işe eşit maaş ve eşit hak talep eden taşeron işçileri çalışma şartlarından memnun olmadıklarını ve hak ettikleri karşılığı alamadıklarını belirterek kadroya geçmeyi, özlük haklarında iyileştirilme yapılmasını, hak ettikleri maaşı ve ek ücretleri almayı talep ediyor.
Belediye Şirket işçileri, kamuda çalışan taşeron işçiler, TYP işçileri, HBYS personelleri ve ASM grup elemanları başta olmak üzere birçok işçi seslerini duyurmak ve taleplerini Meclis'in, siyaset kurumunun ve toplumun gündemine taşımak için Adana'da basın açıklaması düzenledi.
Kamu taşeron işçilerinin, uzun zamandır beklenen kadro adımının atılmamasına karşı duydukları tepki Adana'da kendini gösterdi. İşçiler taleplerinin dikkate alınması ve haklarına kavuşmaları için yetkililere çağrıda bulundular.
"İnsanca yaşamak ve hakkımız olan kadromuzu istiyoruz"
Kamu Taşeron İşçileri adına Mustafa Koçak basın açıklaması metnini okudu.
"Değerli basın mensubu arkadaşlarımız ve sevgili emekçi kardeşlerim
Taşeronlara ve Belediye Şirket İşçilerine Kadro" konulu basın açıklamasına hoş geldiniz.
Biz kimiz?
Kitlerde çalışan taşeron işçileriyiz
Karayollarında çalışan yol bakım onarım taşeron işçileriyiz
Müşavirlik çalışanlarıyız
Kamu çağrı merkezi çalışanlarıyız
Hbys personelleriyiz
Kiralık araç şoförleriyiz
Yemekhane çalışanlarıyız
PTT çalışanlarıyız
Şehir hastanesi çalışanlarıyız
Radyoloji çalışanlarıyız
ASM grup elemanlarıyız
4 Aralık mağdurlarıyız
Ve kısacası daha ismini sayamadığımız birçok taşeron firmada çalışan taşeron işçileriyiz bizler eşitlik ve çalışma hayatında adalet istiyoruz kadromuzu istiyoruz.
Biz Ne İstiyoruz?
Biz istiyoruz ki kamu kurum ve kuruluşlarında yaşanmakta olan adaletsizlik giderilsin, iş barışı sağlansın. Biz istiyoruz ki, eşit işe eşit ücret, eşit işe eşit sosyal hak, eşit işe eşit muamele yapılsın. Bir kamu kurumunda aynı işi yapan çalışanlar arasında, aynı projeye imza atan mühendisler arasında, aynı iş makinasını kullanan işçiler arasında, aynı hizmeti veren hemşireler arasında, iki farklı devlet bankasında devletin parasını ve çalışanını koruyan güvenlikler arasında hiçbir hak farkı olmasın. İstiyoruz ki kamuda Taşeron kalmasın!
696 Sayılı KHK ile 2017 Yılında Kapsam Dışı Bırakılan, Devletin Asıl İşini Yapan Taşeron Çalışanlar Ayrımsız ve Eksiksiz Olarak Devlet Kadrolarında İstihdam Edilmelidir.
Bilinmelidir ki, Taşeron İşçinin kadroya geçirilmesinin devletimize hiçbir ek maliyeti yoktur.
24.12.2017 Tarihinde Yayımlanan 696 Sayılı KHK ile Kamuda Personel Çalıştırılmasına Dayalı İhale Usulü Sona Erdirilmiş ve Daha Önce Taşeronda Çalışan Yaklaşık 750 Bin İşçi Kamu Kurumlarına ve Belediye Şirketlerine 1 Nisan 2018 Tarihi İtibariyle Aktarılmıştır.
Kamuoyuna kadro olarak sunulan bu düzenleme ile işçilerin bir kısmı gerçek anlamda kadro almamış ve hatta kadro verilmediği gibi birçok hak kaybının da önü açılmıştır. Kamuda ki çalışan taşeron işçiler 696 Sayılı KHK ile Kadro Alan İşçi Arkadaşlarımız İle Aynı Şartlarda Çalışılmamaktadır.
Bakanlıkların Resmî İletişim Merkezlerinde Görev Yapan 12 Bin Çalışan, 7/24 Türkiye Ve Yurtdışından Milyonlarca Vatandaşa Kamu Kurumları Adına Hizmet Vermektedir. Alo 136 Ticaret Bakanlığı Çağrı Merkezi, Alo 189 Vergi Dairesi Çağrı Merkezi Devlet Kadrosunda Çalışırken, Alo 170, Alo 184, Alo 182 ve Diğer Kamu Çağrı Merkezleri Taşeron Olarak Çalışmaktadır. İhale Şartnamesinde Çalışan Sayısı, Çalışan Maaşı ve Tam Zamanlı Çalışma Zorunluğu ile Devlet Adına, Milyonlarca Vatandaşa Hizmet Veriliyor. Her Yıl Yapılan İhaleler, Taşeron Firmaların Değişmesi ile Yaşanan İşten Çıkartmalar, İşçi ve Ailelerinin Gelecek ve İş Kaygılarını Arttırmaktadır.
Karayolları Genel Müdürlüğünde Anahtar Teslimi Statüsünde Görünüp Fakat Yol Bakım Onarım İşi Yapan Mevcut Kurum Personeli ile Aynı İşi Yapan Taşeron İşçiler, Hem %70 İşçilik Maliyetine Hem De İhale Adı Yüzünden Kapsam Dışı Bırakıldı, bu arkadaşlarımızın da hak ettiği kadrolarını almasını talep ediyoruz.
Kamu Bankalarında Ayrım Yapılıyor. Ziraat Bankası ve Halkbank Güvenlik Görevlileri Kadro Aldı. Vakıfbank Güvenlikleri Taşeron Çalışıyor. 1250 Güvenlik Görevlisi Kadro Alamadı. Bu arkadaşlarımızın da kadrolarını almalarını istiyoruz.
Hastane Bilgi Yönetim Sistemi İhalesindeki Personeller Hastanelerde Tam Zamanlı Olarak Görev Yapan ve Yetkilerini Hastane Yönetiminden Alarak 7/24 İcap Usulüne Göre Çalışmaktadır. Firmalar Değişse de On Yıllardır Kurumlarına Hizmet Etmekte Fiilen 696 KHK ile Kadroya Geçen Personellerle Aynı İşi Yapmaktadır. 696 KHK'da (83/2-Kik62e) 'Hastane Bilgi Yönetim Sistemi İhalesi Personele Dayalı Hizmet Alımı Olarak Kabul Edilmez' Yazılarak Kadro Dışında Bırakılmıştır. 2017 Yılındaki Sayın Bakan Jülide Sarıeroğlu, Belediye Seçimleri zamanında 2018'de Binali Yıldırım Ve 2022 yılında Sayın Bakan Vedat Bilgin Haklılığımızı Kamuoyu Önünde Açıkladığı Halde Yasal Düzenleme Yapılmamıştır. Biten İhalelerde Maaş Yüzdesi Düşüşleri Yaşanmakta İşkur Üzerinden Halen Aynı Odada Çalıştığımız Personeller Olarak Kura ile Sürekli İşçi Alınmakta İş barışı Bozulmakta İhale Sayısındaki Personel Sayısı Sürekli İşçilerle Tamamlandığında İşsiz Kalma Riskiyle Karşı Karşıya Kalmaktadır. Bu arkadaşlarımızın da kadroları verilmelidir.
Aile Sağlığı Merkezinde 5258 Sayılı Aile Hekimliği Kanunu 3. Madde ile Aynı Zamanda Yürütmede Olan Aile Hekimliği Uygulama Yönetmeliği 22. Madde ve Aile Hekimliği Sözleşme ve Ödeme Yönetmeliği 18. Maddesine Dayanılarak Aile Sağlığı Merkezi İçin Yatırılan Gider Parasıyla Tıbbi Sekreter, Acil Tıp Teknisyeni, Ebe, Hemşire Ve Temizlik Personelleri 4857 Sayılı İş Kanununa Göre -Yaklaşık 20.000 Civarında Çalışan- Aile Hekimlerince İstihdam Edilerek Görev Yapmaktadırlar. Bu arkadaşlarımız Görev Ve Sorumlulukları İtibariyle Bakanlığa Bağlı, fakat özlük hakkı ve maddi konular söz konusu olunca ayrı bir statüde değerlendirilmektedir. Bu arkadaşlarımız Asgari Ücret ile veya asgari ücretin bile Altında Çalışmaktadır. Bütün Sorunlarının Giderilmesi ve Çözüme Kavuşturulması İçin Kadro Hakkı Verilip İş Güvencesi Sağlanmalıdır.
Şehir Hastanelerinde 4 Aralık 2017 De Çıkartılan KHK Da Kapsam Dışı Bırakılan, Kamu Özel Ortaklığı Olarak Statüsü Bulunan Fakat 7/24 Hizmet Esasına Dayalı, İhalesi Her 5 Yılda Bir Sağlık Bakanlığı Tarafından Yapılan ve Asıl İşi Yapan, Şehir Hastanelerinde Pandemide En Ön Saflarda Yer alan, Günlerce Evlerine Gidemeyen, Asrın Felaketi Depremlerde büyük bir Yükü Taşıyan, Asgari Ücrete Çalıştırılıp Sürekli Baskı Ve Ağır Çalışma Şartlarının Altına İtilen Çalışanlar Taşeron Zulmünden Çıkıp, İş Kaygısı Yaşamadan Refah İçerisinde Çalışarak, Hayatlarını İdame Ettirmeyi Talep Ediyor.
Karayolları Genel Müdürlüğü Müşavir Firma Çalışanları Müteahhitlerin Yapmış Olduğu Yol, Köprü, Tünel, Viyadük Gibi Yapıları Kontrol Eden, Mesailerinin Tamamını Karayolları İçin Harcayan arkadaşlarımız kadro bekliyor.
Bütün Saydığımız ve Sayamadığımız Nice İşçi Arkadaşlarımız ile Hep Birlikte Diyoruz Ki DEVLET TAŞERON ÇALIŞTIRMAZ. 100. Yılını Dolduran Devletimizde Taşeron Sorunu Ortadan Kalkmalıdır. Uluslararası Sorunlar ile Zaman Harcanan Bu Ortamda İç Meseleler Tamamen Giderilerek Bütün Enerjinin Dış Meselelere Aktarılması Elzemdir.
Son Sözümüz şudur ki;
Biliyoruz ki Devletimiz büyüktür ve inanıyoruz ki Büyük olan Devletimiz bizleri mağduriyetler içerisinde bırakmayacaktır.
Bizler insanca yaşamak için, geleceğimiz için, ailelerimizin refahı için, ülkemizde ki çalışma sorunlarının giderilmesi için, Hakkımız Olan Kadromuzu Sayın Çalışma ve sosyal güvenlik bakanımız Prof. Dr. Vedat Işıkhan beyden ve Sayın. Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan beyden talep ediyoruz.
Saygılarımızla, Teşekkür ediyoruz."
Taşeron işçiler Adana basın toplantısında Sayın yetkililere seslendi.
— Taşeron işçi (@kadrosuz123) January 28, 2024
Sayın tüm siyasi partilere çağrımızdır Taşeron işçilerim kadro hakları verilsin.
✅ #TaşeronaKadroVerilsin
@vedatbilgn @akaraismailoglu @isikhanvedat @ofatihsayan @AKPartiTBMMGrup @mcihatsezal @ifarukaksu… pic.twitter.com/4ThQzrSJm2