Trendyol, çalışanlarına yüzde 11'lik zam yapacağını söylemesine karşı çalışalar getirilen zamma karşı çıkarak eylem yapmıştı.
Trendyol Express çalışanları, dün ülke genelinde kontak kapatma eylemi yaptı.
Bugün de İstanbul Maltepe' de toplanan işçiler, basın açıklaması yaptı. Açıklamalarda çalışanlar, "Bizler bugün keyfiyetten bulunmuyoruz. Korkmuyoruz, hakkımızı alacağız! Gelmeyen Trendyol Express işçilerine de sesleniyoruz, bizler hepimizin hakkı için bağırıyoruz" dedi.
'EFSANE DİRENİŞ GÜNLERİ' KAMPANYASINA GÖNDERME
Trendyol’un ‘Efsane İndirim Günleri’ şeklinde duyurduğu kampanya dönemlerine gönderme yapan çalışanların ’24 Ocak Trendyol Süper Direniş Günleri başladı’ açıklamaları dikkat çekti.
Birçok sosyal medya hesaplarından görüntüler de paylaşan çalışanlar, “Hakkımız olanı istiyoruz”, “Hava koşulları değil, sefalet zammı kontakları kapattı” ve “Haksız zam varsa kontak açmak yok” açıklamalarını yaptı.
"Masraflar 1 yılda katlanıyor kazanç yarı yarıya eriyor"
Çalışanlar ayrıca teslimatçı sayısının arttığını, bir mahalleye artık neredeyse 5 teslimatçının düştüğü bölgelerin olduğunu ve paketlerin yeterli olmadığını söyleyerek, Trendyol'un daha önce teslimatçılara sağladığı, ‘garanti ücret' modelini kaldırdığını da iddia etti. Paket başına yüzde 50 zam yapılmasını talep eden teslimatçılar, Trendyol ile her yıl paket başına anlaşma yaptıklarını, bu anlaşmanın geçen yıl 4,75 TL + KDV olduğu bilgisini verdi.
Trendyol'a kestikleri fatura gelirinin yüzde 11'lik zam sonrası ortalama 9 bin TL'den 10 bin TL'ye çıktığını belirten çalışanlar, "Bu kazançtan araç yakıtı, sigorta, bakım masrafı ve vergiler gibi tüm masrafl ar çıkarıldığında kendilerine kalan net tutarın 3 bin 500 TL ila 4 bin TL dolaylarında. Her şey bu kadar artmamışken masraflar çıkarıldığında 8-9 bin lira bize kalıyordu" dedi.
"Sözleşmeler cezasız feshediliyor"
Trendyol Express çalışanları, Trendyol'un bordrolu motokuryeleri değil, şahıs şirketi kurarak, kendi araçlarıyla Trendyol'a hizmet veren teslimatçılar.
DÜNYA'ya konuşan Trendyol Express çalışanları, sürekli yükselen enflasyonun da etkisiyle tüm masraflarının bir yılda iki kat arttığı bir ortamda kazançlarının yarı yarıya eridiğini söyledi. Eyleme her gün daha fazla kişinin katıldığını ifade eden çalışanlar, sözleşmelerinde fesih cezası bulunduğunu da söyleyerek, "Trendyol 2 yıllık sözleşme imzalatıyor. Sözleşme kuryeyi 2 yıl koruyor. Ancak 2 yılın sonunda kurye ayrılmak isterse Trendyol'a 55 bin TL ceza ödemek zorunda kalıyor. Trendyol ise cezasız fesih yapabiliyor" iddiasında bulundu.
Trendyol çalışanları istedikleri zammı aldı
Trendyol Express çalışanları dün akşam ülke genelinde başlattığı kontak kapama eylemi, sonuca vardı. Trendyol, çalışanlarının istediği rakamı verdi.