Toplum Yararına Programlar kapsamında çalışanlar 9 aylık bir program dahilinde görev alıyorlar. Bu programa katılanlar yılda 9 ay çalışabiliyor. Ardından 3 ay bekleme süresinden sonra tekrar programa katılabiliyor. Katılımcı TYP’de en fazla 24 ay görev alabiliyor.
Bu süreç içerisinde beraber çalıştıkları iş arkadaşlarından bir farkları olmadığını dile getiren TYP’li çalışanlar gerek sosyal medya gerekse diğer mecralarda kadro için seslerini duyurmaya çalışıyorlar. Sürekli çalışma hakkı ve güvence isteyen TYP’liler MEB'e bağlı temizlik ve güvenlik işlerinde çalışıyorlar.
İşsizliğin yoğun olduğu zamanlarda işsizlerin doğrudan ya da yüklenici yoluyla belirli süre ile istihdam edilmesini sağlayan Toplum Yararına Programlar ( TYP ) hem işsizler için geçici de olsa bir iş kapısı olmuşken hem de işverenler açısından destek iş gücü oluşturmaktadır.
Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin, TYP işçilerinin kadroya geçmesi konusunda olumsuz açıklamalarda bulundu. Olumsuz açıklamalara rağmen seçim öncesi kadroya geçmek isteyen TYP işçileri Twitter ve sosyal medya platformları üzerinden etkinlikler düzenleyerek seslerini duyurmaya çalışıyor. Kadro ve süreklilik isteyen TYP işçileri çalıştıkları yerde geçici ve dönemsel işçi değil de kalıcı işçi olmayı talep ediyorlar.
TYP işçilerine kadro için MHP harekete geçti!
MHP Milletvekili Halil Öztürk yaptığı son dakika açıklamasında taşeron ve EYT sorununun çözüldüğünü, Cumhur ittifakı tarafından çözülen bu sorundan sonra temizlik ve güvenlik gibi kadrolarda çalışan TYP personellerine kadro verilmesi ve kıdem tazminatı gibi hakların tanınması hakkında teklif verildiğini duyurdu.
Öztürk yaptığı açıklamada çalışmanın seçim öncesi yetişmeyebileceğini, ancak gelecek dönem verilmesi gerektiğini, seçim sonrası ilk gündem maddesi olması gerektiğini söyledi. Öztürk yaptığı açıklamada TYP işçilerine bir defaya mahsus şekilde kadro verilmesi gerektiğini söyleyerek, "Sayın Başkan, taşeron ve EYT’lilerin sorunlarını çözen Cumhur İttifakı iradesi, temizlik görevlisi ve güvenlikçi gibi farklı Bakanlıkların taşra teşkilatlarında ve özellikle Millî Eğitim Bakanlığına bağlı okullarda üç ila altı aylık gibi sürelerle Toplum Yararına Programı kapsamında çalışanlarımızı kadroya geçirebilmeli ve kıdem tazminatı ile diğer sosyal haklarını da imkânlar çerçevesinde el birliğiyle teslim edebilmeliyiz. Söz konusu bu talebimiz şayet bu dönem yetişmezse seçim sonrası, yeni dönemde ilk gündem başlığı olarak görüşebilmeliyiz. Zira hâlen kurayla iş akdi elde eden bu çalışanlarımız altı ayın sonunda işsiz kalmaktadırlar. Aileleriyle birlikte geçim mücadelesinde olan bu vatandaşlarımıza ya bir defaya mahsus kadro verelim ya da altı aydan daha fazla çalışmalarının önünü açarak süreklilik kazandıralım diyorum, hem Kırıkkale’deki hem de tüm Türkiye’deki TYP’lilerin bir an önce kadroya geçirilmesi hususunda inisiyatif alalım" ifadelerini kullandı.
TYP’YE KİMLER KATILABİLİR?
- 18 yaşını dolduranlar
- İşkur’a kayıtlı kayıtlı iş arayanlar
- Emekli ya da malul aylığı gibi bir geliri bulunmayanlar
- Açıköğretim ve açık lise öğrencileri haricinde öğrenci olmayanlar
TYP HANGİ ALANLARDA UYGULANMAKTADIR?
- Çevre temizliği
- Kamusal altyapının yenilenmesi
- Milli Eğitim Bakanlığına bağlı resmi okullarda çevre düzenlemesi
- Milli Eğitim Bakanlığına bağlı resmi okullarda bakım onarım ve temizlik işleri yapılması
- Restorasyon, tarihi ve kültürel mirasın korunması
- Ağaçlandırma
- Park düzenlemeleri
- Vadi ve dere ıslahı
- Erozyon engelleme çalışmaları
TYP’DEN KİMLER YARARLANAMAZ
- Girişimcilik ve mesleki eğitim hariç İşkur kurs ya da programlarına katılanlar 6 ay geçmeden TYP’ den yararlanamaz.
- Çalışan kendinden kaynaklı nedenlerle TYP’den ayrılırsa ancak 24 ay sonra yeniden programa başvurabilir.
- TYP sonrası İşkur tarafından kendisine uygun bulunan 3 işte çalışmayı kabul etmeyenler, son TYP tarihinden 24 ay sonra yeniden başvuru yapabilir
- Herhangi bir kurs ya da programa katılmama yönünde yaptırım uygulanan kursiyer veya katılımcı yaptırım süresince TYP’den de yararlanamaz.
- TYP’den ilişiği kesilenler aynı TYP’ye tekrar katılamaz.