Birçok kurumda işe mesleğini yapmak üzere alınan ancak "memur" değil, "vasıfsız işçi" kadrosunda istihdam edilen üniversite mezunları, özlük haklarında düzenleme yapılmasını ve memur statüsüne geçmeyi talep ediyorlar.
Aralarında yüksek lisans ve doktorasını yapmış mühendis, kimyager, biyolog gibi meslek gruplarından insanların bulunduğu 'üniversiteli işçiler' yıllarca aldıkları eğitimin hak ettiği şartlarda çalışmayı, eşit işe eşit hak ve eşit maaş talep ederek aynı kurumda aynı işi yaptıkları memurlarla aralarındaki maaş ve özlük hakkı farklılığının giderilmesini istiyor.
Mevcut koşullardaki yüklerininin yanında memur statüsüne geçirilmeleri halinde devlete ekstra bir yük oluşturmayacaklarını belirten üniversiteli işçiler özlük haklarının iyileştirilmesini ve memur statüsüne geçmeyi isteyerek yetkililere sesleniyorlar. Sosyal medyada sık sık etkinlik düzenleyen üniversiteli işçiler yaptıkları paylaşımlara yetkili isimleri ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ı etiketleyerek bir çözüm beklediklerini dile getiriyorlar.
Çalıştığı kurumların yer yer en kıdemli, tecrübeli ve nitelikli personelleri arasında yer alan her branştan üniversite mezunu işçileri; ataması yapılan ve yeni göreve başlayan birçok akranı memura uzmanı oldukları mesleklerinin inceliklerini ve iş hayatındaki uygulama alanlarını öğreten, memur akranlarının yetişmesinde ciddi emeği bulunan mimar, mühendis, şehir ve bölge plancısı, kimyager, biyolog, basın ve yayın, gazetecilik, finans, kamu yönetimi, işletme, iktisat, tekniker ve benzeri her branştan kariyere haiz, akranı memurlar ile aynı iş yerinde aynı vazifeyi icra eden (bazı kurumlarda ise mesleğini yapması işçi kadrosunda olması bahane edilerek engellenen) istihdam politikası olarak işe alımlarda kadroları memur değil işçi olarak belirlenen personeller olarak tanımlayabiliriz.
Üniversite mezunu işçilerin sesini duyurmak için kurulan Üniversiteli İşçiler Platformu altında bir araya gelen üniversiteli işçiler, 4 Nisan 2007 yılında kabul edilen 5620 sayılı yasa kapsamında sözleşmeli personel düzenlemesi ile birlikte verilmesi gereken statü değişikliği hakkının verilmemesine tepki gösteriyor. 2015 yılında Toplu İş Sözleşmesi kapsamına alınmamalarıyla devam eden mağduriyetleri çalışma koşulları karşısında da görevde yükselme, unvan değişikliği ve tayin gibi haklardan yararlanamamalarıyla devam ediyor. Üniversiteli işçiler 2015 yılında karara bağlanan düzenlemenin yerine getirilmesini ve memur statüsüne geçirilmeyi talep ediyor.
Ancak gitgide artan seslere rağmen yetkili isimlerden herhangi bir adım gelmedi. Maddi ve manevi birçok sıkıntı çeken üniversiteli işçiler pes etmeden yaşadıkları mağduriyetin giderilmesi için yetkililere seslenmeye devam ediyor.