Üniversiteden mezun olan binlerce işçi statü değişikliğinin yapılmasını istiyor. Vatandaşların Türkiye'deki üniversitelerden mezun olmalarına rağmen kamu kurum ve kuruluşlarında vaasıfsız işçi olarak görev alan üniversiteli işçiler statü değişikliği yapılmasını talep ediyor.
Hükümetin birçok sorunu ele alıp çözmesinin ardından, üniversteden mezun olup kurumlarda işçi olarak çalışan vatandaşlar özlük hakları konusunda çalışma yapılmasını istiyor. Üniversite mezunu işçilerin sesini duyurmak için kurulan Üniversiteli İşçiler Platformu altında bir araya gelen üniversiteli işçiler, 4 Nisan 2007 yılında kabul edilen 5620 sayılı yasa kapsamında sözleşmeli personel düzenlemesi ile birlikte verilmesi gereken statü değişikliği hakkının iade edilmemesine tepki gösteriyor. 2015 yılında Toplu İş Sözleşmesi kapsamına alınmamalarıyla devam eden mağduriyetleri çalışma koşulları karşısında da görevde yükselme, unvan değişikliği ve tayin gibi haklardan yararlanamamalarıyla devam ediyor. Üniversiteli işçiler 2015 yılında karara bağlanan düzenlemenin yerine getirilmesini ve memur statüsüne geçirilmeyi talep ediyor.
Devletin bu konuda ek kontenjan açmaması, görevde yükselme sınavının yapılmaması gibi sorunlar vatandaşları çaresiz bırakarak ellerini kollarını bağlamış durumda.
''MALİ YÜKÜMÜZ YOK''
Memur statüsüne geçirilmeleri halinde devlete ekstra bir yük oluşturmayacaklarını söyleyen üniversiteli işçiler mevcut koşullardaki yüklerinin daha fazla olduğunu söyledi. Memur statüsüne geçmek isteyen üniversiteli işçi sayısı binlerle ifade edilirken TBMM'de onaylancak olan müjdeli haberi bekliyorlar..
ÜNİVERSİTELİ İŞÇİLER NE İSTİYOR?
Belediye, Kamu İktisadi Teşebbüsleri (KİT) ve kamuda birçok kurumda işe mesleğini yapmak üzere giren "memur" değil, "vasıfsız işçi" kadrosunda istihdam edilen üniversite mezunları memuriyet kadrosu istiyor. Aralarında yüksek lisans ve doktorasını yapmış kişilerin de bulunduğu üniversiteli işçiler, aynı işyerinde aynı işi yaptıkları memurlarla aralarındaki maaş ve hak farklılığının giderilmesini talep ediyor.