Halk Eğitim ve BELMEK’lerde mevsimlik işçi statüsünde A4’den kadrosuz, sözleşmeli çalışan 94 bini aşkın usta öğretici, çalışma hayatlarında adaletsizliklerle karşı karşıya. Aynı işi yaptıkları halde kadrolu öğretmenlerden daha az ücret alan, daha fazla çalışma saati yüklenen ve özlük haklarından yoksun olan usta öğreticiler, durumlarının düzeltilmesi için yetkililerden acil çözüm bekliyor.
Usta öğreticiler eşit işe eşit ücret talep ediyor!
Usta öğreticiler, halk eğitim merkezleri ve mesleki eğitim merkezlerinde öğretmen açığını kapatarak önemli bir görev üstleniyor. Derse giriyor, ders defteri tutuyor, nöbet tutuyor, kursiyerlere bilgi ve beceri kazandırıyor. Ancak bu emeklerinin karşılığını alamıyorlar. Kadrolu öğretmenler hem maaş hem de ek ders ücreti aldığı halde, usta öğreticiler sadece ek ders ücreti alıyor ve bu da asgari ücretin çok altında kalıyor.
Usta öğreticiler, eşit işe eşit ücret ilkesinin hayata geçirilmesini, çalışma saatlerinin makul düzeye indirilmesini, özlük haklarından faydalanabilmelerini ve kadroya geçirilmelerini istiyor. Bu taleplerinin karşılanması için seslerini duyurmaya çalışan usta öğreticiler, meslektaşlarıyla dayanışma içinde olmaya ve mücadele etmeye devam ediyor.
Usta öğreticiler çalışma şartlarında eşitlik istiyor!
Usta öğreticiler, eğitim sektöründe önemli bir rol oynuyorlar. Ancak, aynı işi yaptıkları halde kadrolu öğretmenlerden farklı bir statüde çalışıyorlar. Bu da onların özlük haklarından yoksun kalmasına neden oluyor. Usta öğreticiler, kıdem ve ihbar tazminatı, iş güvencesi, yıllık izin ve ikramiye gibi haklardan mahrum bırakılıyorlar.
Resmi tatillerde de usta öğreticiler zor durumda kalıyor. Çalışmadıkları zaman ücret alamıyorlar, çalıştıkları zaman ise fazla mesai ücreti verilmiyor. Bu durum usta öğreticilerin maddi sıkıntı çekmesine ve iş yerinde baskı altında kalmasına yol açıyor. Usta öğreticiler, kadro taleplerini hem sosyal medyada hem de yargıda dile getiriyorlar.
100 bin usta öğretici, Milli Eğitim Bakanlığı bünyesinde ek ders ücreti ile çalışan eğitimci personel olarak tanınıyor. Ancak, yaptıkları işin karşılığı olarak kadrolu öğretmenlerle eşit haklara sahip olmak istiyorlar. Usta öğreticiler, geleceklerini güvence altına almak ve yaşadıkları sorunlara çözüm bulmak için yetkililerden duyarlılık bekliyor.