Yardımcı hizmetler Sınıfı (YHS) personelleri bakanlıktan kendilerine verilen sözlerin tutulmasını istiyor. personel olarak bir alt sınıfta 458 bin 615 çalışanalarına verilen statü değişikliği sözü tutulmadı. Binlerce mağdur vatandaş, devlete bir yüklerinin olmadığını ve tek isteklerinin memuriyet kadrosu olduğunu belirtti. Çalıştıkları yerlede yaptıkları işleri tam olarak belli değilken kednilerine verilen her işi yapmakltadırlar. Büyük çabalar sarf ederek okudukları üniversiteden mezun olan binlerce vatandaş emeklerinin boşa gitmesini istememektedir.
Sosyal medyadan yaptıkları çalışmalar ile Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'a seslenen vatandaşlar, 18 yıldır verilen sözlerin tutulmasını istediklerini, taleplerinin basit olduğunu ve devlet bütçesine yüklerinin olmadığını belirtmektedirler.
Bu süreçte hükümetin çeşitli kurumlara kadro açmaması ve görevde yükselme sınavının yapılmamasından dolayı vatandaşlar mağdur edilmektedir. Bu sebeple Yardımcı Hizmetler Sınıfının Kaldırılması ve Bu Kadroda Görev Yapan Personellerin 1 Defaya Mahsus Eğitim Durumuna Uygun Kadrolara Atanmaları geekmektedir. Yardımcı Hizmetler Sınıfı çalışma süresi şartı aranmadan en az lise mezunu taban sayılarak Genel İdari Sınıfı'na geçirilmesi grekmektedir. Bu süreçte Milliyetçi Hareket Partisi Genel Başkanı Devlet Bahçeli'nin verdiği sözleri hatılatan mağdurlar, somut adımlar atılması gerektiğini eğitim düzeylerine uygun kadro istediklerinin altını bir kez daha çizdi.
YARDIMCI HİZMETLER SINIFI KADROLARI NELERDİR?
Kamu kurumlarında çalışan YHS personelleri olarak çalışan vatandaşlar birçok meslekle ilgileniyor. hizmetli, kaloriferci, bekçi, bahçıvan, aşçı vb gibi kadrolar Yardımcı Hizmetler Sınıfında görev yapan kadrolar arasında yer almaktadır. Ancak, kadrolar itibariyle herhangibir görev tanımı yapılmadığından bir hizmetli çok fazla sayıda iş yapıyor.
YARDIMCI HİZMETLER SINIFINDA HANGİ MESLEKLER VAR?
Kamu kurum ve kuruluşlarında lise, ön lisans, yüksek lisans ve doktora mezunu, mesleğini ve sanatını ileri düzeyde yapan, teknisyen yardımcısı, aşçı, kaloriferci, terzi, berber, garson, bahçıvan, matbaacı, dağıtıcı, hizmetli, vb. unvanlarda görev yapan 110.000 Yardımcı Hizmetler Sınıfı personeli bulunmaktadır.
''KAMU ÇALIŞANALRINA DİPLOMALARINA UGUN İŞLER VERİLEMLİ''
Yardımcı Hizmetler Sınıfına kadro verilmesi konusunda açıklama yapan Memur-Sen Genel Başkan Yardımcısı Hacı Bayram
Tonbul desteğini şu sözlerle ifade etti:
"Kamu çalışanlarına diplomalarına uygun kadrolar verilmeli. Kamuda 140 bin civarındaki yardımcı hizmetler sınıfı personelinden lise ve üzeri eğitim seviyesine sahip olanlar, bir defaya mahsus olmak üzere genel hizmetler sınıfına geçirilmeli. Toplu sözleşme masasında da her seferinde dile getirdiğimiz bu talebin karşılanması hem personelin motivasyonunu hem de kamunun hizmet kalitesini artıracaktır." dedi. Kamunun kanayan yarası olarak tabir edilen Yardımcı Hizmetler Sınıfı Personelleri'nin mağduriyetleri göz ardı edilmeyerek, memuriyet istekleri yerine getirilmelidir.
YHS (YARDIMCI HİZMETLE SINIFI) NEDİR?
YHS, Yardımcı Hizmetler Sınıfıdır, memurluğun en alt basamağıdır, memur sınıfında değillerdir, verilen her görevi " Temizlik, garsonluk, getir götür işleri, hastanede ise hastabakıcılık vb." yapmaktadırlar. 657 sayılı kanuna tabidirler.
657 sayılı Devlet Memurları Kanununun 36. Maddesine göre;
Yardımcı hizmetler sınıfı, kurumlarda her türlü yazı ve dosya dağıtmak ve toplamak, müracaat sahiplerini karşılamak ve yol göstermek; hizmet yerlerini temizleme, aydınlatma ve ısıtma işlerinde çalışmak veya basit iklim rasatlarını yapmak; ilaçlama yapmak veya yaptırmak veya tedavi kurumlarında hastaların ve hastanelerin temizliği ve basit bakımı ile ilgili hizmetleri yapmak veya kurumlarda koruma ve muhafaza hizmetleri gibi ana hizmetlere yardımcı mahiyetteki görevlerde her kurumun özel bünyesine göre ve yine bu mahiyette olmak üzere ihdasına lüzum gördüğü yardımcı hizmetleri ifa ile görevli bulunanlardan 4 üncü maddenin (D) bendinde tanımlananların dışında kalanları kapsar.