Hayatın anlamı, hayattan değerlidir.
Derde Deva Randevu
Murat Menteş
April Yayıncılık syf: 120, Basım Tarihi: 2019, Okunma sayısı: 3.222 bin
Türk şair ve romancı Murat Menteş 21 Eylül 1974 İstanbul’da doğdu. Bisiklet tamiriyle uğraştı. Ufak tefek sihirbazlık numaraları öğrendi. Amatör olarak boksla ilgilendi. Yediği yumruklar dayanılmaz bir raddeye gelince ringlere veda edip şiir yazmaya koyuldu. Dergi, gazete, yayınevi, televizyon gibi yayın kuruluşlarında çalıştı. İlk romanı Dublörün Dilemması [2005] yaygın bir ilgi ve etki uyandırdı. İlginç konuların işlendiği, edebî bakımdan yetkin ve kurgusu şaşırtıcı romanların yazarı Menteş 21. yüzyıl Türk edebiyatının öncü ve yenilikçi yazarlarından.
Murat Menteş edebiyatımızın en zeki, yaratıcı, eğlenceli ve çok farklı yazarlarından. Dünyaya bakış açısı ve olayları dile getiriş biçimi muazzam. Ele aldığı konular, zekice tasarlanmış kurgular, karakter isimleri ve mizahi diliyle bambaşka bir tarza sahip. Onu okumak büyük keyif veriyor. Bu kitabında Menteş, tarzının dışında bir tür deniyor. Hayat yolunda derdimize deva olacak müteveffa yazarlarla, zamanın önemli şahsiyetleriyle sohbet ediyor.
Farabi’den Bukowski’ye, Shakespeare’den Orhan Veli’ye on bir sanatçıyla yapılan bu sohbetler, çok önemli soruların cevaplanmasına vesile oluyor. Girişte yaptığı açıklamalarla yazar, okurun aklına gelebilecek sorulara cevaplar veriyor, akıllardaki şüpheleri gideriyor. Ayrıca bu açıklamalarda, aslında kitabı ilkin roman olarak tasarladığını söylüyor. Hatta kurguladığı hikâyeyi de kısaca anlatıyor. Yazsaymış, yine oldukça eğlenceli ve orijinal bir roman olacakmış ancak yazmıyor, aklındaki fikirleri röportaja dönüştürüyor. Kitapta; Murat Menteş yazarlar adına fikirler yürütmüyor, daha çok yazarların fikirlerini anlatmaya gayret ediyor.
Eserlerinde kullandıkları sözlerle, sorulan sorulara yazarlar adına uygun cevaplar veriliyor. Böylece bu sanatçıları tanıyan okurlara hatırlatmalar yapılırken, yolun başındaki okurlara da kılavuzluk ediliyor. Sorular tam tadında, ne az ne çok. Hakan Karataş’ın yaptığı çizimler ise kitaba muhteşem bir ahenk katıyor. Okurken onların yanında dolaşarak anlattıklarını dinliyor gibi hissediyorsunuz. Sohbet edilen sanatçıların seçimi harikulade. Benim okurken en eğlendiğim söyleşi Nietzsche ile yapılan oldu. Ayrıca kitap sayesinde Kurt Vonnegut adlı yazarı da tanımış oldum. Hatta Murat Menteş’in tarzı ve üslubuyla Vonnegut’a benzediğini düşündüm. Çizimlerde yer verilen çok kıymetli detaylarla Neşet Ertaş röportajının da muazzam olduğunu belirtmek isterim. Ben zevk alarak okudum. Murat Menteş; eğlenceli, düşündüren ve bilgilendiren bu kitabıyla yine şahane bir iş çıkarmış. İflah olmaz serseri ruhunu her zamanki gibi yansıtmış ve dozunu arttırmış. Türk edebiyatının böyle vizyonu olan genç yazarlara ihtiyacı olduğunu düşünüyorum. Kitap asla okunduktan sonra kenara konulacak bir kitap değil. Tekrar tekrar incelenmeyi hak ediyor. Ansiklopedi tadında minimal bir çalışmayla Menteş bizi zaman tüneline sokuyor. Yolculuğa hazır mısın?
"Kitaplardan vazgeçmeyin.
Zerre kadar aklı olan herkes kitapların iyi olduğunu bilir."