"Haberin İşçisi, İşçi Haber."
İstanbul
Az bulutlu
3°
Adana
Adıyaman
Afyonkarahisar
Ağrı
Amasya
Ankara
Antalya
Artvin
Aydın
Balıkesir
Bilecik
Bingöl
Bitlis
Bolu
Burdur
Bursa
Çanakkale
Çankırı
Çorum
Denizli
Diyarbakır
Edirne
Elazığ
Erzincan
Erzurum
Eskişehir
Gaziantep
Giresun
Gümüşhane
Hakkari
Hatay
Isparta
Mersin
İstanbul
İzmir
Kars
Kastamonu
Kayseri
Kırklareli
Kırşehir
Kocaeli
Konya
Kütahya
Malatya
Manisa
Kahramanmaraş
Mardin
Muğla
Muş
Nevşehir
Niğde
Ordu
Rize
Sakarya
Samsun
Siirt
Sinop
Sivas
Tekirdağ
Tokat
Trabzon
Tunceli
Şanlıurfa
Uşak
Van
Yozgat
Zonguldak
Aksaray
Bayburt
Karaman
Kırıkkale
Batman
Şırnak
Bartın
Ardahan
Iğdır
Yalova
Karabük
Kilis
Osmaniye
Düzce
36,4575 %0.05
38,2849 %0.27
3.199.170 %-7.331
3.393,91 -1,81
İşçi Haber Kültür Sanat ‘Hattatların Reisi’ Hasan Çelebi son yolculuğuna uğurlandı: Hasan Çelebi kimdir?

‘Hattatların Reisi’ Hasan Çelebi son yolculuğuna uğurlandı: Hasan Çelebi kimdir?

‘Hattatların Reisi’ olarak kabul edilen ünlü hattat Hasan Çelebi, 88 yaşında hayatını kaybetti. Dünyanın dört bir yanında iz bırakan Çelebi’nin cenaze töreni İstanbul’da büyük bir katılım ile gerçekleştirildi. Çelebi’nin öğrencileri, sevenleri ve sanat dünyası, onun kaybı ile büyük bir acı yaşadı. Peki, Hasan Çelebi kimdir? Hattatlık kariyerine dair merak edilenler haberimizde!

Hasan Çelebi, 1937 yılında Oltu ilçesine bağlı İnciköy’de doğdu. Ailesi ve çevresi aracılığıyla küçük yaşlardan itibaren İslam kültürüne ve özellikle hat sanatına büyük bir ilgi duydu. Okuma yazmayı kendi çabalarıyla öğrenen Çelebi, hat sanatına olan ilgisini köy camilerindeki yazılara bakarak geliştirmeye başladı. Bu ilgi, onu İstanbul’a ve hat sanatının ustalarına yönlendirdi.

Hasan Çelebi Hattatlık Kariyerine nasıl Başladı?

1954 yılında İstanbul’a gelerek Arapça ve din dersleri aldı, ardından Üsküdar’da müezzinlik ve imamlık yapmaya başladı. 1960’lı yılların başında Artvin’in Yusufeli ilçesine gidip, müezzinlik yaptıktan sonra 1963 yılında İstanbul’a geri döndü. İstanbul’da başlayan hattatlık serüveninde, ünlü hattatlar Halim Özyazıcı ve Hamid Aytaç ile uzun yıllar çalışma fırsatı buldu. 1975 yılında Hamit Bey’den sülüs ve nesih icazetini aldı.

Hasan Çelebi, sadece Türkiye’de değil, dünyanın dört bir yanında hat sanatıyla ilgili önemli projelere imza attı. 1981 yılında İslam Konferansı Teşkilatı'nın yazılarını yazmak için Cidde'ye görevlendirilen Hasan Çelebi, farklı ülkelerdeki camilerde de hat sanatını geliştirdi ve özgün yazılarını bıraktı.

İlk kişisel sergisini 1982 yılında İslam Tarih, Sanat ve Kültür Araştırma Merkezi’nde açtı. Sonrasında 1984'te Kuala Lumpur, 1985'te Amman'da ve 1992 yılında yeniden Kuala Lumpur’da sergi açtı. Çelebi, aynı zamanda 1994 yılında IRCICA’da "Hat Sanatında 30. Yıl" sergisini düzenledi.

Hasan Çelebi’nin eserleri arasında dünyanın pek çok önemli camisi ve dini yapılarında yer alan yazılar bulunmaktadır. Bunlar arasında, Büyük Çamlıca Camii ve Malezya’daki Sri Sendayan Camii gibi projeler yer alır. Ayrıca, Suudi Arabistan’daki Kubâ Mescidi ve Kıbleteyn Mescidi gibi mekanların kubbe kuşak yazıları da Çelebi’nin imzasını taşımaktadır.

Hasan Çelebi'nin Son Yolculuğu

Hasan Çelebi, 1976 yılından itibaren hat sanatını öğrenmek isteyen gençlere dersler verdi ve elliden fazla hat sanatçısı yetiştirdi. Dünyanın dört bir yanında talebeleri bulunan Çelebi, sadece hat sanatıyla ilgili değil, İslam kültürüne olan katkılarıyla da hafızalarda kaldı. Birçok uluslararası hat yarışmasında jüri üyeliği yaptı ve özellikle IRCICA’nın düzenlediği yarışmalarda önemli bir görev üstlendi.

88 yaşında hayatını kaybeden Hasan Çelebi için İstanbul’daki Büyük Çamlıca Camii’nde cenaze töreni düzenlendi. Törene, ailesi ve yakınları, talebeleri, İlim Yayma Vakfı Mütevelli Heyeti Başkanı Bilal Erdoğan, İstanbul Valisi Davut Gül, eski Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, AK Parti Mersin Milletvekili Nureddin Nebati gibi önemli isimler katıldı. Çelebi’nin öğrencisi ve talebesi Ahmet Polat, “Hocamızın yeri doldurulamaz. O, hat sanatı adına büyük bir eğitimciydi. Onun öğrettiklerine sadık kalacağız” diyerek duygularını dile getirdi.

Cenaze namazının ardından Hasan Çelebi’nin naaşı Karacaahmet Mezarlığı’na defnedildi. Çelebi’nin vefatının ardından, hat sanatı camiası büyük bir kayıp yaşadı.