"Haberin İşçisi, İşçi Haber."
İstanbul
Orta şiddetli yağmur
16°
Adana
Adıyaman
Afyonkarahisar
Ağrı
Amasya
Ankara
Antalya
Artvin
Aydın
Balıkesir
Bilecik
Bingöl
Bitlis
Bolu
Burdur
Bursa
Çanakkale
Çankırı
Çorum
Denizli
Diyarbakır
Edirne
Elazığ
Erzincan
Erzurum
Eskişehir
Gaziantep
Giresun
Gümüşhane
Hakkari
Hatay
Isparta
Mersin
İstanbul
İzmir
Kars
Kastamonu
Kayseri
Kırklareli
Kırşehir
Kocaeli
Konya
Kütahya
Malatya
Manisa
Kahramanmaraş
Mardin
Muğla
Muş
Nevşehir
Niğde
Ordu
Rize
Sakarya
Samsun
Siirt
Sinop
Sivas
Tekirdağ
Tokat
Trabzon
Tunceli
Şanlıurfa
Uşak
Van
Yozgat
Zonguldak
Aksaray
Bayburt
Karaman
Kırıkkale
Batman
Şırnak
Bartın
Ardahan
Iğdır
Yalova
Karabük
Kilis
Osmaniye
Düzce
34,5467 %0.18
36,0147 %-0.62
3.380.504 %-1.883
3.005,46 1,47
Ara
İşçi Haber Kültür Sanat Havva Yorgancı'nın kaleminden... Ahmet Şerif İzgören: Şu Hortumlu Dünyada Fil Yalnız Bir Hayvandır

Havva Yorgancı'nın kaleminden... Ahmet Şerif İzgören: Şu Hortumlu Dünyada Fil Yalnız Bir Hayvandır

"Hiç kimse sizin izniniz olmadan kendinizi değersiz hissettiremez."

Şu Hortumlu Dünyada Fil Yalnız Bir Hayvandır

Ahmet Şerif İzgören

Elma Yayınları. Syf: 176. Basım Tarihi: 2022. İlk Yayın Tarihi: 2022.

1965 yılında İzmir’de doğdu. 1983 yılında Kuleli Askeri Lisesi’ni, 1987’de Hacettepe Üniversitesi İngiliz Dilbilimi Bölümü’nü bitirdi. Türk Silahlı Kuvvetleri’nde üsteğmen rütbesine kadar görev yaptı. 1991 yılında ordudan istifa etti. Aynı yıl Ankara Üniversitesi TÖMER Bursa Şubesi’ni kurdu ve bu şubenin müdürü olarak dört yıl görev yaptı. Bu dönemde, Bursa’nın ilk kültür merkezini açtı. Türkiye’nin tek çeviri dergisini çıkarttı. On altı tiyatro, müzik, resim kulübünün fahri başkanlığını yaptı. 1995 yılında özel sektöre transfer oldu, iki ayrı firmada genel müdürlük yaptı. 1996 yılında AIESEC Yüksek Danışmanlar Konseyi Üyesi olarak hizmette bulundu. İngiltere (Sunley Management Center) ve Türkiye’de zaman yönetimi, finans, liderlik, beden dili, işletme yönetimi ve yönetim modelleri, satış ve pazarlama, iletişim, şirket fonksiyonları, karar alma teknikleri, stres yönetimi, motivasyon, yaratıcı liderlik, benchmarking vb. konularda birçok seminere katıldı ve eğitim aldı. Daha sonra bu alanlarda yurt içinde ve yurt dışında eğitimler verdi. Liderlik, takım çalışması, yönetim ve iletişim alanında yurt dışı da dâhil olmak üzere birçok üniversite ve platformda 500’ü aşkın seminer verdi. Hâlen bu konularda Türk ve yabancı birçok kuruluşa, eğitim ve danışmanlık hizmeti vermektedir.

Kitabın adı neden bu şekilde derseniz, 1987 yılında Oğuz, Nejat ve Bülü okuldan kıkırdayarak gelmişler ve normalde cümle şuymuş: “Elephant is the only animal in the world with a trunk” yani “Fil dünyada hortumu olan tek hayvandır.” Öğrencilerden biri bunu “Şu hortumlu dünyada fil yalnız bir hayvandır” diye çevirmiş. Sonradan yazar fark etmiş ki hepimiz aslında “Şu hortumlu dünyada” birer yalnız canlıyız, kitabın adının bu olmasına karar vermiş.

Bu kitabı ilk elime aldığım zaman arka kapağında küçük bir not gözüme çarpmıştı. Notta yazılan şey: "Bu kitabı okuyup beğenmediyseniz alış belgenizle birlikte iade edebilir ve ödediğiniz ücreti yayınevimizden geri alabilirsiniz." Çok iddialı bir söz. İnsan neden böyle bir şey yapar ki diye merak uyandırıyor insanda. Ama emin olun okumaya başlayınca fikriniz tamamen değişiyor. Yavaş yavaş, adım adım ilerliyor kitap, bir yandan okumak istiyorsunuz diğer yandan da bir şeyleri unuttum mu acaba diye daha önce okuduğunuz sayfalara göz gezdirerek okuyacağınız bir kitap. Çok net söylüyorum; daha önce fazlasıyla detaylara inen, bir konu hakkında fazlasıyla yargılara varan, varılan bu yargılardan da fazlasıyla mesaj vermeye çalışan birçok kişisel gelişim kitabı okudum. İster yerli yazarlardan isterse de yabancı. Ama hiçbiri insanı bu derece net amacına ulaştıramaz. Kuru laflar üzerine yazılmış yüzlerce sayfalık kitaplara meydan okuyor. Hem verilmek istenen mesajlar gayet net, hem de lafı eveleyip gevelemiyor. Yazar aslında kitabı okutmuyor. Bir nevi okuyucuyu karşısına alıp onunla sohbet ediyor. Nasıl ki sohbette her çeşit kahkaha, hüzün, üzerinden ders çıkarılacak hikâyeler anlatılıyorsa bu kitapta da aynen öyle bir alışkanlık var. Okurken insan anlıyor bunu. Bence bu kitabı okuyup da beğenmeyen insan muhtemeldir ki düşündüğü tek şey "Nasıl yani ya? Benim bunca zamandır ceremesini çektiğim, bin çeşit sıkıntı çektiğim dertlerimin çözümleri bu kadar basit miydi? Hayır, olamaz!"dır. Bundan eminim. O yüzden size şunu söylemek istiyorum ki gerçekten de hayat zor falan değil. Karmaşık olup hayata yanlış metotlarla bakıp çözmeye çalışırken daha da karmaşık hâle getirenler bizleriz. Çünkü emin olun çok zor gibi gözüken problemlerin çözümü emin olun çoğu zaman çok basittir, mühim olan o bakış açısıyla bakmayı bilmektir.

Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *