İşçi Haber Özel
İş Kanununda iki türlü fesih vardır. Bunlardan birincisi haklı nedenle fesihtir ve İş Kanununun 24 ile 25inci maddeleri kapsamında yapılır. Bu fesih türünde taraflar, iş sözleşmesini derhal ve beklemeksizin feshedebilirler. İkinci fesih türü ise bildirimli fesihtir. 24 ve 25inci maddelere uymayan bir feshin 17nci madde kapsamında yapılması gerekir. Bu maddeye göre iş akdini feshetmek isteyen taraf, işçinin kıdemine göre belirlenen ihbar süreleri kadar önceden karşı tarafa bildirim yapmakla mükelleftir. İşte bu ihbar sürelerine uymadan iş sözleşmesini sona erdiren taraf, karşı tarafa ihbar tazminatı ödemekle yükümlü olur.
İhbar tazminatı bildirim sürelerine göre hesaplanır. İşçi işten ayrılmaya karar verdikten sonra İş Kanunu gereği belirli süre içerisinde çalışmaya devam etmelidir. Bu süreye ihbar süresi denir. İşveren hemen ayrılmasını talep ediyorsa ihbar tazminatı ödemekle yükümlüdür. Veyahut çalışan da belirlenen süre boyunca çalışmaya devam etmek istemezse aynı şekilde tazminat ödeme durumunda kalır. İhbar süresi çalışma yılına göre belirlenir. Ve çalışan ihbar süresi kadar tazminat almaya hak kazanır.
İhbar tazminatına hak kazanmak için, karşı tarafın iş akdini sona erdirmiş olması ve ihbar sürelerine uymamış olması gerekir. Buna göre, Askerlik görevi nedeni ile gerçekleşen işten ayrılmalarda, iş sözleşmesi çalışan tarafından fesih edildiğinden, işveren açısından ihbar tazminatı ödenmesini gerektiren herhangi bir yasal düzenleme bulunmamaktadır.