"Haberin İşçisi, İşçi Haber."
İstanbul
Orta şiddetli yağmur
16°
Adana
Adıyaman
Afyonkarahisar
Ağrı
Amasya
Ankara
Antalya
Artvin
Aydın
Balıkesir
Bilecik
Bingöl
Bitlis
Bolu
Burdur
Bursa
Çanakkale
Çankırı
Çorum
Denizli
Diyarbakır
Edirne
Elazığ
Erzincan
Erzurum
Eskişehir
Gaziantep
Giresun
Gümüşhane
Hakkari
Hatay
Isparta
Mersin
İstanbul
İzmir
Kars
Kastamonu
Kayseri
Kırklareli
Kırşehir
Kocaeli
Konya
Kütahya
Malatya
Manisa
Kahramanmaraş
Mardin
Muğla
Muş
Nevşehir
Niğde
Ordu
Rize
Sakarya
Samsun
Siirt
Sinop
Sivas
Tekirdağ
Tokat
Trabzon
Tunceli
Şanlıurfa
Uşak
Van
Yozgat
Zonguldak
Aksaray
Bayburt
Karaman
Kırıkkale
Batman
Şırnak
Bartın
Ardahan
Iğdır
Yalova
Karabük
Kilis
Osmaniye
Düzce
34,5482 %0.13
36,1852 %-0.18
3.405.634 %0.941
2.984,89 0,77
Ara
İşçi Haber MEVZUAT İş kazası nedir? İş kazası geçiren işçi ne yapmalıdır?

İş kazası nedir? İş kazası geçiren işçi ne yapmalıdır?

İş kazası nedir? İş görmezlik ödeneği nasıl alınır? Hangi durumlarda dava açılabilir? İş kazası geçiren işçilerin bilmesi gerekenler haberimizde...

İş Kanunu’na göre çalışanın güvenliğini ve sağlığını koruma altına almak işverenin yükümlülüğündedir. Ancak ne yazık ki bu konu hem işveren hem de çalışanlar tarafından yeterince dikkate alınmamaktadır. Bunun sonucunda da hem ölümlü hem de kalıcı hasarların oluştuğu iş kazaları azımsanamayacak ölçüdedir.

 

İŞ KAZASI NEDİR?

5510 sayılı kanun hükmünce işçi sadece işyerinde çalıştığı süreçte iş güvenliğine tabi değildir. Çalışma konusu nedeniyle işyeri dışında, görevli olarak işyeri dışında başka bir yere gönderilmesi nedeniyle asıl işini yapmaksızın geçen zamanlarda, emziren kadın sigortalının, çocuğuna süt vermek için ayrılan zamanlarda, sigortalıların, işverence sağlanan bir taşıtla işin yapıldığı yere gidiş gelişi sırasında, meydana gelen ve sigortalıyı hemen veya sonradan bedenen ya da ruhen özre uğratan olaylar iş kazası olarak kabul edilir.

 

İŞ KAZASI GEÇİREN İŞÇİNİN BİLMESİ GEREKENLER

Geçirdiği kaza sonucu hastanede tedavi gören işçi, hastane belgelerinin iş kazası olarak düzenlenip düzenlenmediğini kontrol etmelidir.

İşçi hastanede güvenlik güçlerine kusurun kendisine ait olduğunu söylerse sonrasında açılması gereken bir dava durumu oluşması halinde, bu ifade davanın takipsizlikle sonuçlanmasına neden olabilir.

İş kazasının SGK ve Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı’na bildirilip, bildirilmediği kontrol edilmelidir.

İş kazası ve meslek hastalığı en geç üç işgünü içinde elektronik ortamda bildirilmesi zorunluluğu bulunmaktadır.

Kaza sonrası işten çıkartılan işçi vakit kaybetmeden işveren hakkında  İş Mahkemesinde dava açmalıdır.

İş kazasına uğrayan işçi eğer kendi ihmali ile hastalığı artar ise alacağı ödenek işçinin kusuru oranında azalır.

Kurum tarafından gerekli tedavi sigortalıya yazılı olarak bildirilmiş, sigortalı buna uymamış ise teklif edilen tedaviyi kabul edip kuruma başvuracağı tarihe kadar sigortalıya gerekli tedavi uygulanmaz ve iş görmezlik ödeneği ödenmez.

 

İŞ GÖRMEZLİK ÖDENEĞİ NEDİR?

İşçinin iş kazası sonucu hastane raporuyla çalışamadığı gün sayısınca SGK tarafından iş görmezlik ödeneği ödenir. İşçi geçirdiği kaza sonucu meslekte kazanma gücünü yüzde 10 oranında kaybettiğini sağlık kurulu raporuyla kanıtlarsa sürekli iş görmezlik ödeneği alabilir.

 

DAVA AÇMA HAKKI

İşçi ve işçi yakını işverene hem maddi hem de manevi tazminat davası açma hakkına sahiptir. Tedavi giderleri, oluşan gelir kaybı ve destekten yoksun kalma tazminatı maddi tazminatın konusudur.

İş kazası işverenin kusurundan kaynakladıysa manevi yıpranma, keder ve üzüntünün kaynağı nedeniyle manevi tazminat davası açılır. Ancak kazada işverenin kusuru yoksa böyle bir hak doğmamaktadır.

 

İŞ KAZASI ÖLÜMLE SONUÇLANIRSA

Bir gün bile sigortası olan işçinin ölümlü iş kazasının ardından geride kalan hak sahiplerine SGK tarafından ölüm sigortası kapsamında ölüm aylığı bağlanıyor.

Anne veya babasını iş kazasında kaybeden kız çocuğu evlenene kadar ölüm geliri alıyor. Ancak nikah kıyıldığı zaman bu gelir kesilir. Fakat 2 yıllık kadar tutar çeyiz parası olarak kız çocuğuna ödenir.

Cenaze masrafları için SGK ölenin yakınlarına cenaze ödeneği sağlıyor.

Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *