"Haberin İşçisi, İşçi Haber."
İstanbul
Parçalı az bulutlu
8°
Adana
Adıyaman
Afyonkarahisar
Ağrı
Amasya
Ankara
Antalya
Artvin
Aydın
Balıkesir
Bilecik
Bingöl
Bitlis
Bolu
Burdur
Bursa
Çanakkale
Çankırı
Çorum
Denizli
Diyarbakır
Edirne
Elazığ
Erzincan
Erzurum
Eskişehir
Gaziantep
Giresun
Gümüşhane
Hakkari
Hatay
Isparta
Mersin
İstanbul
İzmir
Kars
Kastamonu
Kayseri
Kırklareli
Kırşehir
Kocaeli
Konya
Kütahya
Malatya
Manisa
Kahramanmaraş
Mardin
Muğla
Muş
Nevşehir
Niğde
Ordu
Rize
Sakarya
Samsun
Siirt
Sinop
Sivas
Tekirdağ
Tokat
Trabzon
Tunceli
Şanlıurfa
Uşak
Van
Yozgat
Zonguldak
Aksaray
Bayburt
Karaman
Kırıkkale
Batman
Şırnak
Bartın
Ardahan
Iğdır
Yalova
Karabük
Kilis
Osmaniye
Düzce
34,5625 %0.04
36,2422 %0.62
3.401.265 %0.269
2.965,70 -1,32
Ara
İşçi Haber MEVZUAT Konkordato İşçi Haklarını Nasıl Etkiler?

Konkordato İşçi Haklarını Nasıl Etkiler?

Konkordato ilanı veren iş yerlerinde çalışanların hakları nelerdir? Nasıl bir yol izlemek gerekir? Konkordato ve iflas durumunda işçi alacakları ile ilgili tüm bilmeniz gerekenler haberimizde.

Son günlerde peş peşe büyük, küçük bir çok firmanın konkordato ilanı verdiğini duyar olduk. Ancak bu iş yerlerinde çalışanların kafası hangi haklara sahip oldukları konusunda epey karışık.  İşte önemli başlıklar…

 

KONKORDATO İŞÇİYE SÖZLEŞME FESİH HAKKI TANIR MI?

 

İş kanunu’ na göre uygun şartlar oluştuğu takdirde çalışanın iş sözleşmesini fesih hakkı bulunmaktadır. İşveren konkordato ilan ettiği süreç içerisinde çalışanın maaşını zamanında ödeyemiyorsa ve bu süre 1  ayı buluyorsa çalışanın iş akdini feshetme hakkı bulunaktadır. Ancak işveren, konkordato ilan etmiş olmakla birlikte işçinin maaşını ve diğer sosyal haklarını düzenli olarak ödüyorsa, çalışma koşullarını ağırlaştırmamışsa işçi, konkordato ilan edildiği gerekçesiyle iş akdini feshedemez. Feshetse de kıdem tazminatı hakkı bulunmaz. Ayrıca konkordato süreci içerisinde talep edilen alacaklarını talep etmelerine rağmen ödenmediği takdirde bu dönemde haciz işlemi de başlatılabilir.

 

ÇALIŞANIN İZLEMESİ GEREKEN YOL

Konkordato ilanı veren işyerinde çalışan işçinin ilk yapması gereken bir ay içinde alacak kaydını yaptırmasıdır. Alacak kaydını yaptırmak için bir aylık süre, konkordato veya iflas ilanıyla başlıyor.  Çalışan konkordatodan önceki bir yıl içinde tahakkuk etmiş ücret, ihbar ve kıdem tazminatı gibi alacaklarını almak üzere başvuru yapar. İşyeri konkordato ilan etmiş ise komiserliğine; iflas ilan etmiş ise iflas masasına başvurulması gerekiyor. Konkordato sürecinden önce alacakları nedeniyle işyeri ile davalı bulunan çalışanlar da mahkeme aracılığıyla kayıt işlemi yaptırmalıdır.

 

İŞÇİ ALACAKLARI HEMEN ÖDENİYOR MU?

Konkordato ilanında bulunan şirketin ödeme planında ilk sırada rehinle teminat altına alınan alacaklar, bankalar ve diğer finans kuruluşlarına ait alacaklardır. Bankaların rehinli alacaklarının tahsilinden sonra iflas masası ilk ödemeyi çalışan alacaklarına yapıyor. Ancak burada çalışanın alacak kaydını konkordato ilanından sonraki bir ay içerisinde yaptırmış olması önem taşıyor. Akis halde öncelik hakkını kaybeder.

 

ÜCRET GARANTİ FONU NEDİR? NASIL YARARLANILIR?

Konkordato ilan edilen işyerinde son 1 yıldır  çalışan işçiler İŞ-KUR’a başvurarak 3 aylık maaşlarını Ücret Garanti Fonu’ndan alablir. Ücret Garanti Fonu’ndan yapılan ödemeler çalışanın aldığı maaşa göre değil , Sosyal Güvenlik Kurumu’na (SGK) bildirilen prime göre hesaplanarak ödeme yapılır.

Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *