"Haberin İşçisi, İşçi Haber."
İstanbul
Parçalı az bulutlu
8°
Adana
Adıyaman
Afyonkarahisar
Ağrı
Amasya
Ankara
Antalya
Artvin
Aydın
Balıkesir
Bilecik
Bingöl
Bitlis
Bolu
Burdur
Bursa
Çanakkale
Çankırı
Çorum
Denizli
Diyarbakır
Edirne
Elazığ
Erzincan
Erzurum
Eskişehir
Gaziantep
Giresun
Gümüşhane
Hakkari
Hatay
Isparta
Mersin
İstanbul
İzmir
Kars
Kastamonu
Kayseri
Kırklareli
Kırşehir
Kocaeli
Konya
Kütahya
Malatya
Manisa
Kahramanmaraş
Mardin
Muğla
Muş
Nevşehir
Niğde
Ordu
Rize
Sakarya
Samsun
Siirt
Sinop
Sivas
Tekirdağ
Tokat
Trabzon
Tunceli
Şanlıurfa
Uşak
Van
Yozgat
Zonguldak
Aksaray
Bayburt
Karaman
Kırıkkale
Batman
Şırnak
Bartın
Ardahan
Iğdır
Yalova
Karabük
Kilis
Osmaniye
Düzce
34,5625 %0.04
36,2422 %0.62
3.401.265 %0.269
2.965,70 -1,32
Ara
İşçi Haber MEVZUAT Tazminat yasasına göre gelir vergisi iadesi nasıl alınır?

Tazminat yasasına göre gelir vergisi iadesi nasıl alınır?

Kıdem tazminatı vergi iadesinden kimler yararlanabilir?  Vergi iadesi neye göre hesaplanır? Tazminat yasası 2019'a göre vergi iadesi nasıl alınır? İşte tüm yönleriyle kıdem tazminatında gelir vergisi iadesi.

İşçi ve iş verenin karşılıklı anlaşması sonucu iş akdinin sona ermesi durumunda ödenen kıdem tazminatından kesilen gelir vergileri çalışana geri ödeniyor. Yapılan düzenleme 27 Mart 2018 tarihinden önce tazminat alıp işten ayrılanları kapsıyor. Fakat çalışanların bu konuda açılmış bir davaları bulunmamalı, daha önce açılmış dava var ise bundan vazgeçmeleri gerekiyor. Vazgeçilen davalar için yargı masrafı ve avukat vekalet ücreti gibi herhangi bir gider olmayacak.

 

 

27 MART 2018 MİLAT KABUL EDİLİYOR

27 Mart 2018 tarihinden sonra kıdem tazminatının yıllık tavanına kadar olan kısmından gelir vergisi kesintisi yapılmıyor. Bu nedenle kıdem tazminatından kesilen gelir vergisinin iadesi için 27 mart 2018 milat olarak alınıyor.

 

 

KİMLER VERGİ İADESİ ALACAK?

İkale sözleşmesi adı verilen karşılıklı sözleşme ile 27 Mart 2018 tarihinden önce işten ayrılanların aldığı iş kaybı tazminatları, iş sonu tazminatları, iş güvencesi tazminatları, bonus ödemesi, hizmet ödülü, hizmet primi, ek ödeme, ikramiye gibi adlar altında yapılan ek tazminatlar üzerinden kesilen gelir vergisi geri ödenecek.

 

 

GERİ ÖDEME TUTARI NEYE GÖRE HESAPLANIR?

Gelir vergisi iadesi çalışanın o günkü bulunduğu vergi dilimine göre hesaplanır. Alınan maaşa göre değişiklik gösteren vergi oranı 2018 yılı için 14.800 liraya kadar yıllık geliri olanlardan yüzde 15 iken bu oran yüzde 35’lere kadar çıkabiliyor. Geri ödeme yapılırken bu oranlar göz önünde bulundurulacak.

 

 

GEREKLİ EVRAKLAR

Vergi iadesi için başvurusunda bulunacak kişiler işverenden temin edecekleri ikale sözleşmesi örneği, yapılan ödemeyi belgeleyen evrak ve yazacakları dilekçe ile birlikte vergi dairesine başvurulur.

 

 

NASIL BAŞVURU YAPILIR?

Vergi iadesi başvuruları, işverenin muhtasar vergi yönünden mükellefi olduğu vergi dairesine yapılacak. Şubeleri nedeniyle ayrı vergi dairelerinin mükellefi olan işyerlerinde, ilgili şubenin mükellefi olduğu vergi dairesine başvurulacak. Başvuru dilekçeleri elden veya posta yoluyla ilgili vergi dairesine verilebilir ya da  internet üzerinde İnteraktif Vergi Dairesi’ nden başvuru yapılabilir. Başvuru, tazminatın alındığı  süre itibariyle 5 yıl içinde yapılmalıdır. Aksi takdirde zaman aşımı olacak ve iade hakkı kaybedilecektir.

 

 

İADE İÇİN LİMİT VAR MI?

Tazminatın ödendiği dönemin kıdem tazminatı tavanını aşmayan tutarların iadesi yapılıyor. Tavanı aşan tutar için iade yapılmıyor 1 Ocak-30 Haziran 2017’de tavan 4.426.16 lira, 1 Temmuz-31 Aralık 4.732.48 lira, 1 Ocak-30 Haziran 2018’de tavan 5.001.76 lira, 1 Temmuz-31 Aralık 2018’de 5.434.42 liraydı. Örneğin, 2017’nin Ocak-Haziran döneminde 10 yıllık hizmeti olup, 50 bin lira tazminat alan bir çalışan için 44.261 lira (10x4.426.16 kıdem tazminatı tavanı) tutar üzerinden kesilen vergi iade edilecek. Tavanı aşan kısmı için vergi iadesi alınamayacak.

 

 

Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *