"Haberin İşçisi, İşçi Haber."
İstanbul
Parçalı az bulutlu
8°
Adana
Adıyaman
Afyonkarahisar
Ağrı
Amasya
Ankara
Antalya
Artvin
Aydın
Balıkesir
Bilecik
Bingöl
Bitlis
Bolu
Burdur
Bursa
Çanakkale
Çankırı
Çorum
Denizli
Diyarbakır
Edirne
Elazığ
Erzincan
Erzurum
Eskişehir
Gaziantep
Giresun
Gümüşhane
Hakkari
Hatay
Isparta
Mersin
İstanbul
İzmir
Kars
Kastamonu
Kayseri
Kırklareli
Kırşehir
Kocaeli
Konya
Kütahya
Malatya
Manisa
Kahramanmaraş
Mardin
Muğla
Muş
Nevşehir
Niğde
Ordu
Rize
Sakarya
Samsun
Siirt
Sinop
Sivas
Tekirdağ
Tokat
Trabzon
Tunceli
Şanlıurfa
Uşak
Van
Yozgat
Zonguldak
Aksaray
Bayburt
Karaman
Kırıkkale
Batman
Şırnak
Bartın
Ardahan
Iğdır
Yalova
Karabük
Kilis
Osmaniye
Düzce
34,5739 %-0.03
36,2578 %0.53
3.393.808 %0.398
2.961,92 -1,45
Ara
İşçi Haber MEVZUAT Torba Kanun Nedir?

Torba Kanun Nedir?

Torba yasa nedir?  Torba yasa ile hangi düzenlemeler yapılır?

Torba yasa birbirinden farklı konularda çok sayıda kanun maddesinin olağan yasama süreci dışında meclis tarafından değiştirilmesi, düzenlemesidir.

Daha çok vergi, kamuya olan borçların yeniden yapılandırılması, sosyal güvenlik ve temel hak ve özgürlüklerle ilgili konular torba yasa ile düzenlenir. İlgili kamu kurumları ellerindeki düzenlemeleri meclise sunarlar. Birbirinden farklı olanlar konular Meclis’te ya da Bakanlar Kurulu’nda görüşülerek torba kanun halini alırlar. Torba kanun tasarıları Meclis’te Plan ve Bütçe Komisyonunda görüşülmektedir. Bahse konu olan kanunlar “Bazı/ Çeşitli Kanunlarda Değişiklik Yapılması Hakkında Kanun” adı altında çıkarılmaktadır.

TORBA KANUNUN KAPSAMI

Çıkarılan bir yasa tasarısına torba yasa diyebilmek için aralarında zorunlu ilişki olmayan birden fazla kanunda değişiklik yapılması gerekir. Yani işsizlik maaşı prim gün sayısında değişiklik yapılırken yine SGK ile ilgili başka bir düzenleme de yapmak gerekebilir. Bu durum torba kanun olarak adlandırılamaz. Torba kanun birbirinden bağımsız birçok konuyu bir arada ele alır. Örneğin en son geçtiğimiz ay çıkarılan torba yasa ile yaşlılık ve ölüm aylığı, bebek sütüne ÖTV muafiyeti, kira artış oranları, işsizlik maaşı prim gün sayısı gibi birçok farklı konu yeniden düzenlendi.

 

PAKET KANUN VE TORBA YASA ARASINDAKİ FARK

Yine birden fazla hususta değişiklik yapılmasını sağlayan paket kanun ile benzerlik gösterse de torba yasa ile paket kanun arasında fark vardır. Paket kanunda bahsi geçen kanun tasarısında konular arasında tematik bir ilişki vardır. Örneğin temel hak ve özgürlüklerin bir adım ileriye taşınması adına temel hak ve özgürlüklerle doğrudan ve dolaylı ilişkili olan çok sayıda kanunda (dernekler kanunu, vakıflar kanunu, toplantı ve gösteri yürüyüşleri kanunu, basın kanunu, ceza kanunu, ceza muhakemeleri usulü kanunu vs.) değişiklik yapmak gerekebilir. Bu gibi durumlarda, çıkarılacak kanununda tematik bütünlük olması torba kanundan ayırarak paket kanun olmasını sağlar.

 

NEDEN TORBA YASA ÇIKARILIR?

Torba kanun tasarısı içinde çok sayıda kanun düzenlendiğinden, düzenlenen her kanun için ayrıca aynı bürokratik işlemlerin tekrarlanması vakit kaybı olarak görülmektedir. Ancak torba kanunlar demokrasinin şeffaf, katılımcı, çoğulcu bir müzakere sürecine aykırı olduğu; konuların ayrıntılı olarak görüşülmesine olanak sağlamadığı, yasama sürecindeki aktörlerin haklarını tam olarak kullanamadığı ve nitelikli kanunların çıkarılamadığı görüşü ile sık sık  eleştirilere maruz kalmaktadır.

Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *