Bakanlıktan yapılan açıklamada da düzenlemenin ayrıntıları kamuoyuyla paylaşıldı.

Yerli üretimin iç pazardaki düşen payının yükseltilmesi ve korunmasını teminen, dış ticaret dengesine ilişkin gelişmeler ile cari açık hedefler dikkate alınarak, aynı zamanda yurt içinde yatırım ve üretimi teşvik amacıyla, 8703 Gümrük Tarife Pozisyonu altında sınıflandırılan konvansiyonel (içten yanmalı) ve hibrit binek otomobillerin Çin menşeli olanlarının ithalatında 'İthalat değerinin yüzde 40'ı veya 7 bin dolar/adetin yüksek olanı uygulanır.' şeklinde ilave gümrük vergisi uygulanması kararlaştırıldı.

Değişiklik 30 gün sonra yürürlüğe girecek.

Türkiye otomotiv endüstrisi en yüksek mayıs ihracatına ulaştı Türkiye otomotiv endüstrisi en yüksek mayıs ihracatına ulaştı

OİB BAŞKANI ÇELİK'TEN EK VERGİ DEĞERLENDİRMESİ

Uludağ Otomotiv Endüstrisi İhracatçıları Birliği (OİB) Yönetim Kurulu Başkanı Baran Çelik, Çin'den ithal edilen binek otomobillere yönelik ilave gümrük vergisi kararının dış ticaret dengesine olumlu katkı sunacağını belirterek, "Ülkeler yerli üretimin desteklenmesi ve yerli araçların pazar payının korunması için benzer düzenlemeler getiriyorlar. Yapılan düzenleme ülkemizde üretilen araçların rekabetçiliğini artıracak, yerli üretimi teşvik edecektir." değerlendirmesinde bulundu.

Mevcutta elektrikli otomobiller için uygulanan yüzde 40'lık ilave gümrük vergisinin tüm yakıt tiplerindeki araçlar için uygulanacağını belirten Çelik, "Bu düzenlemenin öncelikle dış ticaret dengemize olumlu katkı sunacağını düşünüyoruz. Otomotiv endüstrisinde uzun bir aradan sonra 2023 yılında dış ticaret açığı vermiştik. Bunun temel nedenlerinden birisi de Çin'den artan binek otomobil ithalatımızdı. Çin'den binek otomobil ithalatımız 2021 yılında 111 milyon dolar, 2022 yılında 178 milyon dolarken 2023 yılında 1 milyar 264 milyon dolara yükselmiştir. 2024 yılı ilk dört ayında da 540 milyon dolar olmuştur. Dolayısıyla son dönemde Çin'den artan binek otomobil ithalatı dış ticaret dengemize olumsuz yansımaktadır. Düzenlemenin bir ay sonra devreye girmesiyle bu rakamların düşeceğini söyleyebiliriz." açıklamasında bulundu.

“ÇİNLİ MARKALAR TÜRKİYE PAZARINDA ÇOK KISA SÜREDE ÖNEMLİ PAZAR PAYLARINA ULAŞTILAR”

ABD'nin Çin menşeli araçlara ilave gümrük vergisi uyguladığına işaret eden Çelik, şunları kaydetti:

"AB de benzer bir düzenleme üzerinde çalışıyor. Ülkeler yerli üretiminin desteklenmesi ve yerli araçların pazar payının korunması için benzer düzenlemeler getiriyorlar. Yapılan düzenleme ülkemizde üretilen araçların rekabetçiliğini artıracak, yerli üretimi teşvik edecektir. Bir milyonluk iç pazara sahip ve bunun çok üzerinde bir potansiyel barındıran ülkemiz otomotiv pazarında yeni yatırımların teşvik edilmesi açısından da getirilen düzenleme önemli rol oynayacaktır. Çinli markalar Türkiye pazarında çok kısa sürede önemli pazar paylarına ulaştılar. Ülkemizdeki pazar potansiyelini gördüler. Türkiye'ye yapacakları yatırımlarla hem Türkiye pazarındaki konumlarını güçlendirebilirler hem de başta Avrupa olmak üzere yakın coğrafyamıza gümrük vergisiz ihracat yapabilirler."

İTO BAŞKANI: ENDÜSTRİMİZİ KORUYACAK ZORUNLU BİR ADIM

İstanbul Ticaret Odası (İTO) Başkanı Şekib Avdagiç, ilave gümrük vergisi kararının, Çin'den ithal edilen binek otomobillere karşı gaz-fren dengesi kapsamında otomotiv endüstrisini koruyacak zorunlu bir adım olduğuna dikkati çeken Avdagiç, şu ifadeleri kullandı: "Türk sanayinin lokomotif sektörü otomotiv endüstrisinin korunmasına yönelik atılan bu adımı olumlu karşılıyoruz. Ticaret Bakanlığı 'gümrük' politikaları enstrümanını Türk sanayinin önünü açacak bir bilinçle kullanıp bu yılın sektör için geri giden ya da yerinde sayan bir yıl olmasını önleme girişiminde bulunmuştur."

Avdagiç, diğer taraftan Çin'in, Türkiye'nin genel ithalatında ilk grup ülkelerden biri olduğunu anımsatarak, "Dış ticaret açığımızın yüzde 40'ını Çin'den verirken, buna karşı endüstrilerimizi korumamız kadar normal bir şey olamaz." dedi.

"AVRUPA KOMİSYONU DA BU HAFTA BENZER BİR TEDBİRİ ELEKTRİKLİ ARAÇLAR İÇİN UYGULAMAYA SOKACAK"

Ayrıca otomotiv sektöründe yerli üretimin rekabet gücünün artırılması ve Avrupa pazarındaki payın korunması için de doğru zamanda alınmış bir karar olduğunu belirten Avdagiç, şunları kaydetti: "Otomotivde yarım asırda elde ettiğimiz rekabet üstünlüğümüzü korumamız için ne gerekiyorsa onu yapmamız gerekiyordu, alınan karar da bunun yerine getirilmesi oldu. Otomotiv endüstrimiz güçlendikçe ve inovatif milli üretime daha fazla odaklandıkça, ilave ithalat vergisi gibi tedbirlere ihtiyaç tabii ki azalacaktır. Ancak halihazırdaki küresel konjonktürde bu tarz gümrük stratejilerinin yoğun şekilde uygulandığını biliyoruz. Nitekim bu hafta benzer bir tedbiri elektrikli araçlar için Avrupa Komisyonu da uygulamaya sokacak."

Avdagiç, "Elbette Türkiye de koltuğuna yaslanıp, otomotiv endüstrisinde onarılması güç bir hasarın oluşmasını izlemeyecekti. Tıpkı diğer Avrupa ülkeleri gibi Çin'in artan otomobil ihracatına karşı endüstrisini korumak için ticari baskı seçeneğini devreye alacaktı. Hiç şüphesiz Türkiye, küresel otomotiv ihracat başkentlerinden biridir, bunu korumamız da elzemdir. Aynı zamanda ülkemiz belirtmeliyim ki Çin'e karşı geçici dezavantajlarını aşacak altyapı ve tecrübeye de sahiptir." diye konuştu.

"ÇİN MARKALARINA BİR MESAJ OLARAK GÖRÜYORUZ"

Türkiye'nin hem tedarik güvenliği hem tedarik maliyetleri bakımından dünya ölçeğinde eşsiz bir konuma sahip olduğunu vurgulayan Avdagiç, sözlerini şöyle tamamladı: "İlave ithalat vergisini, Çin markalarına Türkiye'de yatırımı gündemlerine öncelikli olarak almaları için de bir mesaj olarak görüyoruz. Hükümetimizin katma değer sağlayacak bu tarz doğrudan yatırımlara tam destek sağlayacağından eminiz. Diğer yandan dünyada iyice baskısını artıran bu gümrük savaşları bir kere daha hatırlatıyor ki AB ile Gümrük Birliği'ni güncellemeli ve yeni STA'ları hızla devreye almalıyız."

Editör: Elif Zülfigaroğlu