ÖZEL HABER: İLKNUR HAYLAZ
Art arda gelen sarsıntılar, İstanbul’daki binaların depreme ne kadar dayanıklı olduğu sorusunu yeniden gündeme getirirken, vatandaşlar güvenli alan arayışına girdi. Sarsıntıların ardından yapılan açıklamalarda, hasar gören binalara girilmemesi ve resmi birimlerin uyarılarının takip edilmesi gerektiği vurgulandı.
- AFAD’ın paylaştığı verilere göre, Silivri açıklarında Marmara Denizi’nde meydana gelen ilk depremin büyüklüğü 3.9 olarak kaydedildi. Derinliği 6.99 kilometre olarak ölçüldü.
- Kandilli Rasathanesi’nin paylaştığı son verilere göre, Silivri açıklarında kaydedilen ilk depremin büyüklüğü 4.0 olarak ölçüldü.
- AFAD, ikinci depremin şiddetini 6.2 olarak duyurdu. Marmara Denizi’nde meydana sarsıntı, İstanbul’un yanı sıra Edirne, Tekirdağ, Bursa, İzmir ve Kütahya gibi çevre illerde de hissedilirken bölgede endişe yarattı.
- AFAD, İstanbul’da sarsıntıların devam ettiğini duyurdu. Yapılan açıklamaya göre, saat 12.51’de 4.4, saat 13.02’de ise 4.9 büyüklüğünde iki ayrı deprem daha meydana geldi.
Büyükçekmece'de 3.6 Büyüklüğünde Deprem Meydana Geldi
AFAD’ın aktardığı bilgilere göre, saat 14.21’de İstanbul’un Büyükçekmece ilçesinde 3.6 büyüklüğünde bir deprem daha kaydedildi.
Saat 12.49’da Marmara Denizi Silivri açıklarında meydana gelen 6.2 büyüklüğündeki depremin ardından bölgedeki sarsıntılar durulmuyor. Saat 14.21’de İstanbul Büyükçekmece merkezli, yerin 7.98 kilometre derinliğinde 3.6 büyüklüğünde bir deprem daha yaşandı.
İçişleri Bakanı: AFAD ve ilgili ekipler saha taramalarına başladı
Depreme ilişkin paylaşım yapan İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya, "İstanbul Marmara Denizi Silivri’de 6,2 büyüklüğünde bir deprem meydana gelmiştir. Çevre illerden de hissedilen depremle ilgili, AFAD ve ilgili kurumlarımızın tüm ekipleri saha taramalarına başlamıştır" diyerek şu ana kadar yıkım ihbarı almadıklarını da duyurdu.
AFAD’dan İstanbul Depremleri Sonrası Uyarı: Hasar Gören Binalara Girmeyin
Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı (AFAD), İstanbul’daki depremlerin ardından bir uyarı yaptı. AFAD, sosyal medya üzerinden yaptığı açıklamada, hasar gören binalara kesinlikle girilmemesi gerektiğini vurguladı.
Açıklamada şu ifadelere yer verildi:
"Deprem sonrası bölgedeki hasarlı yapılara kesinlikle girmeyin. Riskli binaların çevresinde bulunmayın. Haberleşmelerinizi kısa mesaj servisi (SMS) ve internet tabanlı mesajlaşma yazılımları üzerinden yapın. Resmi birimlerin uyarılarını takip edin."
İBB, Deprem Sonrası Açıklamasını Yaptı: Ciddi Vaka Raporu Bulunmuyor
İstanbul Büyükşehir Belediyesi, depreme dair şu ana kadar herhangi bir ciddi vaka raporunun bulunmadığını açıkladı. Belediyeden yapılan açıklamada, “İBB yönetim kadromuz AKOM’dan tüm süreci yönetmek için acil koduyla toplanıyor. Gelişmeler hakkında açıklama yapacağız” denildi.
İstanbul Valiliği’nden Deprem Açıklaması: Yıkım İhbarı Alınmadı
İstanbul Valiliği’nin sosyal medya üzerinden yaptığı açıklamada, “An itibariyle herhangi bir yıkım ihbarı alınmamış olup ilgili birimlerimizin alan tarama çalışmaları devam etmektedir. Vatandaşlarımızın sükunetini korumalarını ve hasar görmüş olabilecek binalara yaklaşmamalarını rica ediyoruz” diye ifade edildi.
Silivri Belediye Başkanı’ndan Deprem Açıklaması: Şu Ana Kadar Olumsuzluk Tespit Edilmedi
Silivri Belediye Başkanı Bora Balcıoğlu, “İlçemiz genelinde şu ana kadar herhangi bir olumsuzluk tespit edilmemiştir. Afet ve Koordinasyon Merkezimiz ile tam takip ve koordinasyon halinde saha tarama çalışmaları sürdürülmektedir” açıklamasında bulundu.
Edirne Valiliği de depreme ilişkin şu açıklamayı yaptı:
"İlimiz genelinde depreme bağlı olarak herhangi bir ihbar ve sorun olmamakla birlikte Afet ve Acil Durum Kurulu acil ve hazır şekilde toplanmıştır."
İstanbul Depreminin Ardından Deprem Öncesi Talepler Yeniden Gündeme Geldi
Nevruz Mersin, 6 Şubat depremlerinden sonra yurttaşların depremin önlenmesine ilişkin taleplerinin yükseldiğini ve bir süre sonra gündemden düştüğünü ancak İstanbul’da gerçekleşen depremle birlikte bu taleplerin yeniden gündeme geldiğini ifade etti. Mahallede yaşayan herkesin çok kaygılı olduğunu ifade eden Mersin, “Ne kadar sokakta kalacağız? İstanbul’da depremden sonra gidebileceğiniz toplanma alanları dahi yok. İnsanlar 2-3 saat parklarda ya da büyük bahçesi olan binaların önünde toplanıyor ama birkaç saat sonra evlerine dönecek. Bu işin takibini yapacak herhangi bir kurum da yok. Bu işin takibini yapacak ilk başvuracağımız kişi İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı cezaevinde” dedi. 6 Şubat depremlerinden sonra deprem riski olan birçok binanın tespit edildiğini ifade eden Mersin, “Bu binaların hemen yıkılması gerekiyordu. Ama kiralar düşünüldüğünde insanlar o evlerde oturmak zorunda kaldı. Çözüm üretmeden bu binalar depreme uygun değildir demek insanlar için bir anlam ifade etmiyor” dedi.
Pendik’te esnaf binanın kolonlarından çatırtı sesi duydu
Depremin ardından konuştuğumuz bir esnaf, deprem sırasında dükkanında olduğunu ve binanın kolonlarından çatırtı sesleri geldiğini söyledi. “4 katlı bir bina. Diyelim ki, sağlam değil dediler. Bu binadakiler nereye gidecek?” diyen esnaf, kentsel dönüşüm adı altında her yerin binalar ile doldurulduğunu ve bunların da depreme ne kadar dayanıklı olduğunu bilmediğini söyledi.
Pendik’te vatandaşlar deprem sonrası güvenli alan arayışında
Deprem sonrası Esenyalı’da güvenli bir alan olarak bir çocuk parkında bir araya gelen mahalleli kadınlar da endişeli. Parkta bekleyen hemşire bir kadın, “Hepimiz çok korktuk. Bayağı salladı ama gördük ki bu kadar kısa ve küçük bir depremde bile birbirimizden haber almamız imkansızlaşıyor. Operatörlere o kadar para veriyoruz ama boş. Bir şey olsa kimseye ulaşamayacağız” dedi. Bir markette kasiyer olarak çalışan bir kadın ise “Millet dolaptaki suların hepsini bitirdi. Parklar çok kalabalıkmış sanırım. Normalde birbirinin suratına bakmayan insanlar birbiriyle kaynaşmaya başladı. Ben çıktım ama çok duramadım. Dolapları dolduracağım. Yaşlı komşularımı alıp parka getirdim” dedi.