Biruni Üniversitesi Diş Hekimliği Fakültesi Hastanesi'nden Prof. Dr. Mustafa Cenk Durmuşlar, ağızda oluşan lezyonların ciddi sağlık sorunlarının belirtisi olabileceğine dikkat çekti.
Ağız içindeki kabarcıklar veya lezyonlar, halk arasında daha çok aft olarak bilinse de, doğru tedavi edilmediği takdirde büyük sağlık sorunlarına yol açabilir. Prof. Dr. Durmuşlar, bu tür sorunların en sık diş etlerinde, dilde, yanaklarda ve dudaklarda görüldüğünü söyledi.
Sigara ve Alkol Kullanımı Ağız Sağlığını Olumsuz Etkiler mi?
Durmuşlar, bu lezyonların çoğu zaman rahatsız edici olmasına rağmen, erken tedavi edilmediği takdirde daha büyük sağlık problemleri yaratabileceğini vurguladı. Ağız hijyeninin yetersizliği, travmalar, viral ve bakteriyel enfeksiyonlar gibi faktörler, ağız içi yaraların sebepleri arasında yer alıyor.
Prof. Dr. Durmuşlar, şiddetli ağrıya neden olan ya da uzun süre geçmeyen ağız içi lezyonlarının mutlaka bir diş hekimi veya uzman tarafından değerlendirilmesi gerektiğini belirtti. Ayrıca, bu tür hastalıkların doğru tanı ve tedavi ile kısa sürede kontrol altına alınabileceği bilgisini verdi.
Ağız içi lezyonların oluşumunu artıran bir diğer etken ise sigara ve alkol kullanımıdır. Bu alışkanlıklar, hem lezyonların oluşumunu tetikleyebilir hem de tedavi sürecini olumsuz etkileyebilir.
Ağız Hijyeninin Önemi ve Tedavi Yöntemleri
Ağız hijyenini iyileştirmek, ağız içi lezyonların tedavisinde ilk adım olarak önerilmektedir. Bunun yanında topikal tedaviler, antibiyotik ve antifungal tedaviler ile gerekirse cerrahi müdahale de tedavi seçenekleri arasında yer alıyor. Erken müdahale ile bu tür sağlık sorunları kolayca kontrol altına alınabilir.
Prof. Dr. Durmuşlar, ağız içi lezyonların erken tedavi edilmesi gerektiğini ve bu tür sağlık sorunlarının, daha büyük sağlık risklerine yol açmadan yönetilebileceğini belirtti.