İngiltere’de yapılan yeni bir araştırma, antibiyotik ve antiviral ilaçların demans hastalığı riskini azaltabileceğini ortaya koydu. 130 milyon tıbbi kayıttan elde edilen veriler ve 1 milyon demans vakası üzerine yapılan bu çalışma, mevcut ilaçların demansla mücadelede potansiyel bir çözüm sunabileceğini gösteriyor. Ancak, bu bulguların doğrulanabilmesi için klinik deneylerin gerekliliği vurgulandı.
Cambridge ve Exeter Üniversitelerinden bilim insanları, sık kullanılan bazı reçeteli ilaçların demans hastalığının gelişme riskini nasıl etkilediğini inceledi. Araştırmada, viral ve bakteriyel enfeksiyonların demansın başlangıcında rol oynayabileceği, bu nedenle antibiyotikler ve antiviral ilaçların potansiyel olarak demans riskini azaltabileceği vurgulandı. Araştırma, 130 milyon tıbbi kayıttan ve 1 milyon demans vakasından elde edilen verileri kullanarak bu ilaçların etkilerini araştırdı.
Antibiyotik ve Antiviral İlaçlar, Demans Riskini Gerçekten Azaltabilir mi?
Araştırmacılar, demans riskini azaltan ilaçların yanı sıra bazı tedavi yöntemlerinin de bu riski artırabileceğini belirtti. Özellikle diyabet, kalp hastalıkları ve şizofreni tedavisinde kullanılan bazı ilaçlar ve antidepresanlar, demans riskini arttıran etkilere sahip olabilir. Ayrıca, vitamin ve takviye ilaçlarının da demans üzerindeki etkileri incelenmiştir.
Bulgular, mevcut ilaçların demans hastalığı ile mücadelede bir umut kaynağı olabileceğini gösterse de, bu ilaçların kullanımının önceden belirlenmiş klinik deneylerle test edilmesi gerektiği ifade edilmiştir. Araştırma, bu ilaçların "potansiyel olarak hastalık önleyici" olabileceğini ve gelecekte demans tedavisi için önemli bir adım atılabileceğini belirtiyor.
Klinik Deneylerle Test Edilmesi Gerekiyor
The Guardian'a göre, Alzheimer Araştırmalarından Dr. Julia Dudley, bu ilaçların demans riskini azaltma potansiyeli olduğunu ancak bunun henüz doğrulanmamış bir bulgu olduğunu belirtti. Araştırmanın daha ileri aşamalara taşınarak klinik deneylerde test edilmesi gerektiğine dikkat çekti.
Alzheimer Topluluğu araştırmacısı Richard Oakley, güvenilirliği kanıtlanmış ilaçların demans riskini azaltma potansiyelinin, yeni bir ilaç geliştirmek için gereken yıllarca süren çalışmaların ve maliyetin önüne geçebileceğini ifade etti.
Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) verilerine göre, dünya genelinde 55 milyondan fazla insan demans hastalığıyla mücadele ediyor ve her yıl yaklaşık 10 milyon yeni vaka kaydediliyor. Bu durum, demansla mücadele için yeni tedavi yöntemlerinin geliştirilmesi gerektiğini gösteriyor.
Araştırma, Alzheimer's & Dementia: Translational Research & Clinical Interventions dergisinde yayımlandı ve gelecekte yapılacak klinik deneylerle daha fazla ışık tutulması bekleniyor.