Vergisel düzenlemeler de içeren torba yasa, Meclis Genel Kurulunda 6 ve 7 Aralık 2023 tarihlerinde görüşüldükten ve ilk 43 maddesi kabul edildikten sonra, görüşülmesine, bütçe kanunu görüşmeleri sonuçlanıncaya kadar ara verilmişti.
Bütçe kanununun 25 Aralık 2023 tarihinde kabulünün ardından torba yasanın görüşmelerine 26 ve 27 Aralık 2023 tarihlerinde kaldığı yerden devam edildi. Çok küçük değişiklikler dışında torba yasa kabul edilerek yasalaştı.
Ancak torba yasada yer alan maddeler değil olmayan maddeler daha çok dikkat çekti. Uzun zamandır torba yasadan yararlanmayı bekleyen milyonlarca mağdur hayal kırıklığına uğradı.
Taşeron işçileri yıllardır yetkililerin verdiği kadro sözlerinin yerine getirilmesini beklerken artan ekonomik krizle birlikte zorlaşan yaşam koşullarıyla mücadele etmeye devam ediyor. Yaşadıkları bu haksızlıktan kurtulmak için kadroya alınmayı, eşit işe eşit maaş ve eşit hak talep eden taşeron işçileri çalışma şartlarından memnun olmadıklarını ve hak ettikleri karşılığı alamadıklarını belirterek kadroya geçmeyi, özlük haklarında iyileştirilme yapılmasını, hak ettikleri maaşı ve ek ücretleri almayı talep ediyor.
Uzun zamandır kadroya alınmayı bekleyen taşeron işçiler arasında ASM Grup Elemanları da bulunmakta.
Sayıları yaklaşık 20 bin kişi olan ve uzun zamandır özlük hakları ve sağlık çalışanı sıfatıyla anılmak isteyen ASM Grup Elemanları eşit işe eşit maaş, eşit özlük hakkı talep ediyor.
ASM Grup Elemanları, Aile Sağlığı Merkezlerinde verilen hizmetlerin kalitesini artırmak için büyük çaba gösteriyorlar. Ancak ASM Grup Elemanları, kamu personeli statüsünde olmadıkları için meslektaşlarının aksine birçok hak ve imkandan yoksun kalıyorlar.
Aynı işi yapan ancak kadrolu olan meslektaşlarıyla aralarında eştsizsizlik bulunması nedeniyle mağduriyet yaşadıklarını belirten ASM Grup elemanları, kadroya geçmeyi talep ediyor.
Torba yasada kendileri için de bir madde bulunmasını talep eden ASM Grup Elemanlar seçim öncesi kadroya alınmayı bekliyor.
ASM Grup Elemanları ne talep ediyor?
Sağlık sektöründe önemli görevler üstlenen ASM grup elemanlarının (hemşire, ATT, ebe, tıbbi sekreter, temizlik personeli) sorunları ve talepleri şu şekilde:
-
Devlet Güvencesi: ASM grup elemanlarının devlet güvencesi altına alınması, yani iş güvencesinin sağlanması talep edilmektedir. Bununla birlikte istikrarlı bir çalışma ortamı yaratmayı amaçlanıyor.
-
Özlük Hakları: İşçiler, özlük haklarının sağlanmasını istemektedirler. Bu, çalışma koşullarının iyileştirilmesini ve hak ettikleri değerin verilmesini hedeflemektedir.
-
Maaş İyileştirmesi: ASM grup elemanlarının maaşlarının iyileştirilmesi talep edilmektedir. Bu, daha iyi yaşam standartlarına sahip olmalarını sağlamak amacıyla yapılmaktadır.
-
Eşitlik ve Adalet: İşçiler, kurum içindeki farklılıkların giderilmesi ve herkesin eşit bir şekilde muamele görmesini talep ediyorr.
-
İşten Çıkarılma Korkusu: İş güvencesinin sağlanmasının yanı sıra işten çıkarılma korkusuyla çalışmak istemiyorlar.