"Haberin İşçisi, İşçi Haber."
İstanbul
Parçalı bulutlu
15°
34,2423 %0.07
37,0126 %-0.04
2.316.597 %-0.346
3.023,56 1,05
Ara
İşçi Haber Sağlık Dil renginiz sağlık sorununuzu gösteriyor olabilir! Belirtiler neler?

Dil renginiz sağlık sorununuzu gösteriyor olabilir! Belirtiler neler?

Birçok kişi tarafından, dilde yaşanan renk değişimleri fark edilse de çoğunluk tarafından bu değişimler önemsenmemekte ve göz ardı edilmektedir. Ancak dilinizin rengi sağlığınız hakkında çok önemli bilgiler veriyor olabilir...

Vücudumuzu koruduğumuz gibi ağız sağlığımızı da korumamız gerektiği günümüzde neredeyse herkes tarafından bilinmektedir. Her ne kadar ağız bakımınızı yeterli düzeyde yapıyor olsanız da yine de ağız içinizde birtakım farklılıklar görebilirsiniz. Özellikle de dilde yaşanan renk değişimleri sağlığınız hakkında sizlere önemli ipuçları veriyor olabilir.

Ayrıca, dilinizi düzenli bir şekilde kontrol ederek fark edeceğiniz bir sağlık probleminde erken tedaviye başlayabilirsiniz. 

DİL RENGİNİZ SİZE NE ANLATMAK İSTİYOR?

Six tongue image samples with Color Feature in database. | Download  Scientific Diagram

Eğer sizler de 'Dilimde renk değişimi var. Acaba bu durum neyin habercisi olabilir?' diyorsanız cevabı yazımızın devamında. İşte, dildeki renk değişimlerinin hangi hastalıkların belirtisi olabileceğine dair bilgiler... 

Unutmayın! Aşağıda verilen bilgiler kesin bir tanı değildir. Eğer sizlerde de bu tarz renk değişimleri bulunuyorsa bir doktor ile görüşmeniz gerekmektedir.

Beyaz dil: Oral hijyen eksikliği, ağız kuruluğu, mantar enfeksiyonu (örneğin, oral kandidiyaz) ve bazı ilaçların yan etkisinden dolaı ortaya çıkabilir.

Sarı dil: Genellikle fazla sigara kullanımı ve alkol tüketimi neden olmaktadır.

Kırmızı dil: Vitamin eksiklikleri, enfeksiyon gibi problemler dilde kırmızılaşmaya yol açabilir.

Kahverengi dil: Bu tarz bir renk değişimi genellikle fazla sigara tüketimi ya da kahve ve çayın fazla içilmesi sonucu ortaya çıkabilmektedir. Ayrıca, genellikle zararsız olduğu bilinmektedir.

Mor dil: Dolaşım sorunları, kalp problemleri ya da kronik bronşit gibi hastalıkların belirtisi olarak ortaya çıkabilmektedir. Eğer siz de mor renginde bir dile sahipseniz kesinlikle bir uzmanın görmesi tavsiye edilmektedir.

Mavi ya da morumsu dil: Mavi ya da morumsu dil rengi en tehlikelisi olarak bilinmektedir. Bu durum oksijen seviyesinin düşük olduğunu gösterir. Dikkat edilmesi gereken bu durum, acil tıbbi müdahele de gerektirebilir.

Siyah dil: Bu renk değişimi genellikle  dildeki keratin birikmesi ile ilişkilendirilmektedir. Öte yandan, kötü ağız hijyeni, sigara içme, çiğnemelik tütün kullanımı gibi alışkanlıklar da bu duruma sebebiyet verebilir.

Yeşil lekeler:  Son olarak, ağızda bulunan yeşil lekeler antibiyotiklerin, hormonların ve bazı diğer besin preparatlarının kullanımı ile oluşabilmektedir.   

İŞTE, DİLDE RENK DEĞİŞİMİNE ETKİ EDEBİLECEK DİĞER ETMENLER

Sigara içmek: Sigara içen kişilerin dil renklerinde koyulaşma yaşanabilir. 

Alkol tüketimi: Sigarada olduğu gibi alkol tüketiminde de dil renginde koyulaşma yaşanabilir.  

Kafein tüketimi: Kafein tüketen bireylerde, dil renginde koyulaşma meydana gelebilir.   

Stres: Ayrıca, stres de dil renginde koyulaşmaya neden olabilir.

DİL RENGİNDEKİ DEĞİŞİM HER ZAMAN BİR SAĞLIK SORUNUNA MI İŞARET EDİYOR?

Dilinizi çıkarın ve rengine bakın! Diliniz bu renkse kalbiniz yeterli  çalışmıyor olabilir... - Son Dakika Yaşam Haberleri | Cumhuriyet

Ancak şunu da belirtmek gerekir, dilinizdeki her renk değişimi bir sağlık sorununa işaret etmeyebilir. Bazı baharatlar ya da yediğiniz herhangi bir yiyecek de dilinizi farklı bir renge boyayabilir.

SAĞLIKLI BİR DİL NASIL OLMALIDIR?

Sağlıklı dil ne renktir?

Şu soruyu sorduğunuzu duyar gibiyim: Peki, sağlıklı bir dil nasıl olmalıdır?

Eğer sizin diliniz de pembe rengindeyse sağlıklısınız demektir. Pembe renk, sağlıklı bir dile işaret etmektedir. 

Ayrıca tamamen sağlıklı bir dilde yüzey hafif pürüzlü olmaktadır.

Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *