Hacamat, insanlar arasında sıklıkla yapılan doğal tedavi işlemlerinden biridir. Sağlık açısından oldukça önemli etkilere sahip olan hacamat işlemi, dermatolojik hastalıklarla mücadele etmesinden tutun karaciğer hastalıklarını önlemesine kadar faydaları vardır. Peki, hacamat nedir, hacamatın faydaları nelerdir? gelin hep birlikte bu sorulara yanıt arayalım.
Hacamat Nedir?
Kelime olarak Arapça kökenli olan Hacamat, emmek anlamına gelmektedir. Deriye yerleştiren bardak, iki omuz arasından, sırttan veya başın arka tarafından vakum yolu ile kan alma işlemidir Profesyonel kişiler tarafından uygulanılan hacamatlar özel vakumlu aparatlar ile kullanılır. Eski dönemlerden beri uygulanılan bu işlem doğal tedaviler arasında yer almaktadır. Derinin altında toplanan ve vücuda zarar veren kirli kanı vücuttan dışarı atılmasına katkı sağladığı için çok sık kullanılan yöntemler arasındadır.
HACAMATIN FAYDALARI NELERDİR?
Deri yoluyla vücuttan kirli kanın dışarıya atılmasını sağlayan hacamat işlemi insan sağlığı açısından oldukça önemlidir. Çünkü kirli kan ilgili organlara iletildiğinde birçok sağlık sorununun oluşmasına neden olabilir. Bu tarz sorunlar oluşmaması adına hacamat işlemini profesyonel kişiler tarafından yaptırılması tavsiye edilir.
Hacamatın faydaları şu şekilde sıralanır;
✔️ Ağrısı, acısı yoktur ve yatak istirahati gerektirmez.
✔️İş gücü kaybına yol açmaz.
✔️ Vücudun atamadığı toksin, metal, serbest radikal gibi maddelerin dışarı atılmasını sağlar.
✔️ Bağışıklık sistemini güçlendirir, vücuda direnç verir.
✔️ Vücuttaki ödemin dışarı atılmasına katkı sağlar.
✔️ Vücudun kan üretimini destekler
✔️ Beyin fonksiyonlarını güçlendirir.
✔️ Ağrıları dindirir.
✔️ Bel ve boyun fıtıkları, eklem ağrıları, karaciğer ve kalp rahatsızlıkları ve psikolojik rahatsızlıkların tedavisinde faydalıdır.
✔️ Gözlere canlılık verir ve görme yeteneğini artırır.
✔️ Unutkan olanlar, dikkat eksikliği olanlar, okuduğunu anlamakta zorlananlar ve başı sık sık ağrıyanlar için oldukça faydalıdır.
✔️ Dokulardaki ve kandaki toksinlerin atılmasını kolaylaştırır.
✔️ Kaslardaki ödemi çözer.
✔️ Sinirsel hastalıkların tedavisinde etkilidir.
✔️ Yapılan bölgede kan akışı canlanır ve bu bölgelere oksijen daha kolay ve bol taşınır. *Karaciğer, dalak, kemik iliği gibi kan üretiminden sorumlu organlar uyarılır.
✔️ Kas ve bağ dokudaki esnekliği artırır.
✔️ Yüksek tansiyonu düşürür.
✔️ Ülserin ve yaraların iyileşmesine yardımcı olur.
✔️ Damar tıkanıklığını önler ve damarları açar
HACAMATIN SÜNNETE UYGUN YAPILIŞ ŞEKLİ NASIL OLMALIDIR ?
Hacamat ile kan alma uygulamasında vücuttaki hacamat noktalarına kan toplayabilmek amaçlanmaktadır. Bunun içinde steril bir ortamda korunan tek kullanımlık temiz bir cam bardak ya da kavanoz ters çevrilerek içerisine hızla sokulan ve geri çekilen bir alev ile içindeki havası alınmakta ve sonrasında havası alınan kavanoz vücuda kapatılmaktadır. Hacamat yöntemiyle uygulanan tedavide vücut içerisinden çıkarılan kan kirli ve zararlı kandır. Kirli kan damardan alınmamaktadır. Deri yoluyla vücuttan çıkarılan kirli kan, vücuttaki dengelerin normale dönmesini sağlamaktadır. Öncelikle derinin üzeri ince neşter yardımıyla çizilerek üzerine ağzı geniş bir kavanoz konulmaktadır. Kavanozun emici gücü kirli kanın vücuttan çıkmasını sağlamaktadır.
Hacamattan dinde şu şekilde bahsedilir;
Hz. Peygamber (s.a.v.) bizzat kendisi Ebû Taybe adında bir hacamatçıya (haccam) hacamat yaptırmış ve başından kan aldırıp o kişiye ücretini ödemiş ve şöyle buyurmuştur: “Kan aldırma yollarının en güzeli hacamattır (yahut hacamat sizin en iyi tedavi yollarınızdır.)”(Buhâri, Tıp 13; Müslim, Musakat 62)
Hz. Peygamber (s.a.v.) ihramlı iken hacamat yaptırmıştır. (Buhâri, Savm, 22; Müslim, Hac 87)
İhramlı iken saç kestirmemek şartıyla hacamatın caiz olduğu hususunda âlimler arasında görüş birliği vardır Aynı şekilde Hz. Peygamber (s.a.v.) oruçlu iken de hacamat yaptırmıştır. (Buhâri, Tıb, II; Ebû Davûd, Siyam, 29)