"Haberin İşçisi, İşçi Haber."
İstanbul
Parçalı az bulutlu
17°
34,2571 %-0.01
37,0206 %0.04
2.297.256 %-0.891
3.027,65 -0,01
Ara
İşçi Haber Sağlık Marilyn Monroe'un da teşhis aldığı Asperger Sendromu nedir? İşte belirtileri...

Marilyn Monroe'un da teşhis aldığı Asperger Sendromu nedir? İşte belirtileri...

Marilyn Monroe'un da sahip olduğu bilinen ve Dönence dizisiyle de gündeme gelen Asperger Sendromu vatandaşlar tarafından merak edilip araştırılmaya başlandı. Peki Asperger Sendromu nedir ve nasıl anlaşılır? İşte tüm soruların yanıtı bu haberimizde...

Klasik otizimle karıştırılabilen Asperger Sendromu, her ne kadar benzer belirtilere sahip olsa da bazı özellikleri açısından klasik otizimden ayrılmaktadır. Dahi hastalığı olarak da isimlendiren bu sendrom kişilerde farklı belirtiler ile ortaya çıkmaktadır. 

Ayrıca, Asperger sendromunun otizm spektrumunda yer aldığını aktaran Kuzey İrlanda merkezli Autism NI derneği, bu sendromun tedavi edilebilir bir hastalık olarak değil, bireyin kimliğinin doğal bir bileşeni olarak değerlendirilmesi gerektiğini savunuyor.

NEDEN DAHİ HASTALIĞI OLARAK DA İSİMLENDİRİLİYOR?

İlk olarak hastalığın isminin nereden geldiğini açıklayacak olursak, hastalık adını Avusturyalı çocuk doktoru Hans Asperger'den alıyor. Asperger, 1944 yılında sendromun belirtilerini gösteren çocuklar hakkında yazılar kaleme almaktaydı. 

Dahi hastalığı olarak da anılan Asperger Sendromuna bu ismin verilmesinin sebebi, Asperger Sendromlu bireylerin çok derin ilgi alanlarının bulunmasıdır. Ayrıca dahi hastalığı denmesinin sebebi olarak, bu sendroma sahip çocuk ve yetişkinlerin ilgilendikleri konu hakkında derinlemesine bilgi edinmek nedeniyle sosyal becerileri ve sosyal çevrelerini terk etmeleri belirtilmektedir.  

Bu sendroma sahip bireylerin çoğunlukla IQ seviyesinin normal üstü olduğu da bilinmektedir. Ancak bu kişilerin genellikle yaşadıkları problemler, sosyal beceriler ile topluma adaptasyon açısından ortaya çıkmaktadır.  

Picture background

OTİZM SPEKTRUM BOZUKLUĞUNDAN FARKI NEDİR?

Toplum tarafından otizm ile de karıştırılabilen Asperger Sendromunun Otizm Spektrum Bozukluğundan ayrı değerlendirilme sebebi, bu sendroma sahip bireylerin genellikle dil gelişimlerinde bir sorun yaşamamalarından kaynaklanmaktadır.

Nörogelişimsel bir farklılık olan Asperger Sendromlu çocuklarda otistik çocuklardan farklı olarak belirtiler, bebeklikten itibaren değil 3 – 4 yaş sonrası ortaya çıkmakta ve tespit edilebilmektedir. Bu durumun sebebi ise Asperger Sendromlu bireylerin genelde herhangi bir konuşma bozukluğu yaşamamasıdır. Bu bireylerde göze çarpan farklılık sadece sosyalleşme noktasında ortaya çıkmaktadır.  

ASPERGER SENDROMUNUN BELİRTİLERİ

-Göz teması kuramamak,

-Sosyal ilişkilerde beceriksizlik (koşula uygun davranışlarda bulunmama, konuşmaya uygun cevap verememe vb.),

-Yüz ifadesi, beden dili gibi sosyal mesajları anlayamamak (kaşları çatılmış, kolları bağlı bir kişinin kızdığını fark edememek gibi),

-Olağandışı konuşma kalıpları kullanma ve ironiyi, mizahı ve alaycılığı ya da normal konuşma için önemli olan jestleri ve sosyal ipuçlarını anlamakta zorlanma,

-Daha az duygulanım göstermek (mutlu olduğunda, keyifli olduğunda daha az gülümseme gibi, konuşmalarında vurgu ve tonlamaları duygudan yoksun, düz ve mekanik olabilir),

-Daha çok yalnız vakit geçirmek istemek,

-Tek bir konuya aşırı ve yoğun ilgi gösterme (arabalarla ilgilenen Asperger sendromlu bir çocuğun arabalarla ilgili her türlü bilgiye hakim olması gibi...),

-İlgi duyduğu konuya tekrar tekrar dönmek,

-Aynı hareketleri tekrar tekrar yapmak,

-Değişikliğe uyum sağlamada güçlük çekmek (kahvaltıda hep aynı yemeği isteme, hep aynı kıyafetleri giyinmek isteme gibi),

-Hastalığın ilerleyen yıllarında kaygı bozuklukları ve duygu durum bozuklukları da belirtiler arasına eklenebilmektedir.

ASPERGER SENDROMUNA SAHİP SANAT VE BİLİM ALANINDA ÜNLÜ İSİMLER

ELON MUSK

Picture background

Dünyaca tanınan ve adından söz ettiren ünlü girişimci Elon Musk, 'Saturday Night Live' isimli show programında yaptığı açıklama ile dikkat çekmişti.

Programda konuşan Musk, Asperger Sendromlu olduğunu açıklayarak şu ifadelerde bulunmuştu:

“Konuşma şeklimde her zaman çok fazla tonlama veya varyasyon olmuyor, Asperger Sendromlu biri olarak SNL’ye ev sahipliği yapan ilk kişi olarak bu gece aslında tarih yazıyorum.” 

VLADiMİR PUTİN

Picture background

Kesinliği netleşmemiş bir bilgiye göre, 2008 yılında Pentagon’a bağlı bir düşünce kuruluşu tarafından Putin'in Asperger Sendromuna benzer bir Otizm Spektrum Bozukluğuna sahip olması yönünde şüpheli olundukları öğrenilmişti.

SUSAN BOYLE

Picture background

İlk doğduğunda doktorlar tarafından beyin hasarından şüphelenilse de 2009 yılı İngiltere yetenek yarışması finalisti Susan Boyle'nin, ilerleyen yıllarda Asperger Sendromuna sahip olduğu öğrenildi ve Boyle, Asperger Sendromu teşhisi aldı. 

MARILYN MONROE 

Picture background

Bir zamanlara damgasını vuran ve unutulmayan isimlerden Marilyn Monroe'nin de Asperger Sendromuna sahip olduğu biliniyor. 

Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *