Günümüzde iş hayatının bizi en çok etkileyen yönü uzun süre hareketsiz kalmak olabilir. Bu durum zamanla bedenimizi olumsuz etkiler ve ciddi sağlık problemlerine sebep olabilir. Sık sık yaşadığımız bel, bilek, boyun, baş ağrılarılarını azaltmak için çalışırken yapılan basit egzersizler uzun vadede bedenimizi rahatlatır ve olumsuz etkileri azaltır. Günlük hangi egzersizler yapılmalı? En iyi egzersiz nedir? Masa başı egzersizleri nelerdir? Masa Başında Çalışırken Neler Yapılmalı? Günde 10 dakika egzersiz yeterli midir? Her gün egzersiz yapmak doğru mudur? Ofiste yapılabilecek egzersizler nelerdir? gibi sıkça sorulan soruları sizler için derledik.
Masa Başında Çalışırken Neler Yapılmalı?
Uzun süre sabit bir pozisyonda hareketsiz kalmmak sağlığımız açısından ilerleyen zamanlarda ciddi problemlere sebep olabilir.
Ofiste masa başı çalışırken düzenli aralıklarla mola verilmesi hem odaklanma problemini ortadan kaldırır hemde beden sağlığını korumak amacıyla bu molalarda yapılacak olan pratik egzersizler de uzun vadede beden sağlığına iyi yönde katkı sağlar.
Molalarınızda sık sık küçük esneme hareketleri yapmanız bedeninizin çalışma aranız boyunca yaşadığı kasılmaları rahatlatır. Kol, bacak ve omuzlarınızı esneterek eklelerinizi rahatlatabilirsiniz.
Masa Başında Çalışırken Vücut Duruşu Nasıl Olmalıdır?
Masa başı çalışan insanların sıklıkla yaptığı hatalardan biriside oturuş sistemlerinin bozuk olmasıdır. doğru bir oturma sistemi ile karşılaşacağınız sağlık sorunlarının önüne çok daha kolay bir şekilde geçebilirsiniz.
Bel desteği masa başı çalışanları için önemli bir noktadır. Bel sağlığını korumak çalışanlar için oldukça önemlidir. Bel sağlığımızı korumak için oturuş pozisyonumuz da omurga dik ve sırt düz olacak şekilde olmalıdır. Vücut ağırlığımız eşit olarak iki kalçaya da verilmeli ve öne doğru kaymayı engellemek için de bel boşluğunu destekleyecek bir yastık koyulabilir.
Göz sağlığı da önemli olan bir diğer konudur. Her 20 dakikada bir 20 saniye 20 metre uzağa bakılmalıdır. Bu gözlerimizi dinlendirmek için pratik bir yöntemdir. Bilgisayarımız ve göz hizamızı ayarlamak için de gözlerimiz bilgisayarın tam ortasında olacak şekilde olmalıdır.
Dirseklerimiz ve bileklerimiz ufak hareketler sağlasa da çalışırken genellikle aynı pozisyonda kalan ve sık sık ağrıya kasılmalara sebebp olan bedenimizin önemli parçalarıdır. Uzun süre hareketsiz kalmak sinir sıkışmalarına sebep olur. Bu durumun önüne geçmek için omuzlarımız sandalyemizin kol destek kısımlarına yerleşmiş ve dirseklerimiz de 90 derecelik bir açı ile durmalıdır.
Ayaklarımız ise yere tam basmalıdır. Yere tam basılı olmayan ayaklar gözdemizin öne doğru eğilmesine, kalça ve bel bölgesindeki ağırlığın, baskının artmasına sebep olur.
Ofiste Yapılabilecek Egzersizler
Boyun Egzersizleri
Dik bir şekilde oturduktan sonra sağ elimizi sol kulağımıza koyarak sağ omzumuza doğru eğelim ve 5 saniye kadar bekledikten sonra aynı hareketi sol taraf için de yapalım. Bu hareketi en az 2 kere yapalım. Ardından boynumuzu kafifçe öne, arkaya, ve yanlara doğru esnetelim.
Yukarı Esneme Egzersizi
Ellerimizi kenetleyip avuç içimiz yukarı gelecek şekilde tavana bakacak konumda kollarımızı mümkün olduğu kadar uzatalım ve esneyelim. Kollarımız bu konumdayken sağa ve sola doğru da hafifçe esneyelim ve bu hareketi kendimizi zorlamyacak şekilde en az 5 kere yapalım.
Omuz ve Sırt Egzersizleri
Önce omuzlarımızı rahatlatmak için öne ve arkaya doğru daire çizer gibi 5 defa hareket ettirelim. Ardından sırt ve göğüs bölgemizi esnetmek için dik bir şekilde oturduktan sonra omuzlarımızı kulaklarımıza doğru kaldıralım ve birkaç saniye beklettikten sonra indirelim. Bu hareketi 1 dakika tekrarladıktan sonra ellerimizi belimize koyarak kürek kemiklerimizi birbirine doğru yaklaştıralım.
Bacak Egzersizleri
Ayak bileklerimizi aşağı ve yukarı doğru esnetelim ve dairesel şekillerde sağ ve sola doğru birkaç kez tekrar edelim.
Egzersizlerinizi Yaparken Bunları İhmal Etmeyin
- Düzenli nefes alıp verin
- Saat başı ayağa kalkıp birkaç adım yürüyün.
- Bol su tüketin
- Asansöre binmek yerine merdivenleri kullanmayı tercih edin
- Hızlı ve ani hareketlerden kaçının