"Haberin İşçisi, İşçi Haber."
İstanbul
Rain and snow
2°
Adana
Adıyaman
Afyonkarahisar
Ağrı
Amasya
Ankara
Antalya
Artvin
Aydın
Balıkesir
Bilecik
Bingöl
Bitlis
Bolu
Burdur
Bursa
Çanakkale
Çankırı
Çorum
Denizli
Diyarbakır
Edirne
Elazığ
Erzincan
Erzurum
Eskişehir
Gaziantep
Giresun
Gümüşhane
Hakkari
Hatay
Isparta
Mersin
İstanbul
İzmir
Kars
Kastamonu
Kayseri
Kırklareli
Kırşehir
Kocaeli
Konya
Kütahya
Malatya
Manisa
Kahramanmaraş
Mardin
Muğla
Muş
Nevşehir
Niğde
Ordu
Rize
Sakarya
Samsun
Siirt
Sinop
Sivas
Tekirdağ
Tokat
Trabzon
Tunceli
Şanlıurfa
Uşak
Van
Yozgat
Zonguldak
Aksaray
Bayburt
Karaman
Kırıkkale
Batman
Şırnak
Bartın
Ardahan
Iğdır
Yalova
Karabük
Kilis
Osmaniye
Düzce
36,4592 %0.37
38,1983 %-0.2
3.526.367 %-1.156
3.438,13 0,27
İşçi Haber Sağlık Panik atak nedir? Nefes ve gevşeme egzersizleri nasıl yapılır?

Panik atak nedir? Nefes ve gevşeme egzersizleri nasıl yapılır?

Uzman doktor, panik atakların kontrol edilebileceğini belirterek, nefes egzersizleri ve kas gevşeme teknikleri önerdi. Uzman isim, panik atak belirtilerinin geçici olduğunu vurgulayarak, uzman desteğinin önemini vurguladı. Peki panik atak belirtileri nelerdir? İşte merak edilen detaylar...

Ortada herhangi bir tehlikeli durum ya da neden yokken bazı kişilerin "panik atak" olarak adlandırılan korku atakları yaşadığını belirten Klinik Psikolog Mehmet Güney Ziyalan, "Panik atakları çok zorlu olabiliyor. Yine de kontrolü geri kazanmak ve belirtileri azaltmak için yapılabilecek bir şeyler var. Öncelikle son derece rahatsız edici olsa da geçici olduğunu ve size fiziksel zarar vermeyeceğini hatırlayın." dedi.

Acıbadem Kent Hastanesinde görev yapan Klinik Psikolog Mehmet Güney Ziyalan, kişiye kalp krizi geçirdiği hissi yaşatabilen "panik atak" konusunda bilgi vererek önerilerde bulundu. Herkesin panik atak yaşayabileceğini, bunun bir zayıflık, güçsüzlük olarak görülmemesi gerektiğini belirten Ziyalan, panik atakların kendiliğinden çıkabileceği gibi asansörde kalmak gibi durumların bu atakların ortaya çıkmasını tetikleyebileceğini söyledi. 

PANİK ATAK BELİRTİLERİ NELERDİR?

Panik atakta görülen belirtilerin başında "Göğüste ağrı ya da sıkışma hissi, karın ağrısı, mide bulantısı, çarpıntı, nefes darlığı, boğulma hissi, titreme, üşüme ya da ateş basması, vücutta uyuşma, ölüm korkusu"nun geldiğini kaydeden Klinik Psikolog Ziyalan, "Kalbinin göğsünden fırlayacakmış gibi çarpan kişi panik atağın kendisini öldüreceği endişesine kapılabiliyor. Panik atak öldürmez. Panik atak yaşayan kişiler bu belirtilerin geçici olduğunu bilmeli, kendilerini rahatlatacak yöntemleri uygulamalı" diyerek şöyle konuştu:

"Nefes alamıyor gibi hissetseniz de aslında yeterli oksijeni alabiliyorsunuz. Kalbiniz birazdan duracak gibi gelse de durmayacak. Bunun yoğun bir kaygı anı olduğunu, dakikalar içinde azalacağını bilin. Ataklar sırasında nefes alamıyorum hissi daha derin ve hızlı nefesler almaya sebep olur. Bu da kalp atım hızını artırır, el-ayak uyuşması, baş dönmesi gibi belirtileri güçlendirir. Bu belirtiler paniği daha da artırır. O anlarda bedenimiz bize aksini söylese de nefesimizi yavaşlatmak atağın şiddetini ve süresini büyük ihtimalle azaltacaktır. Bunun için diyafram nefesi öğrenip, boş ve sakin zamanlarınızda nefes egzersizleri yapabilirsiniz. Nefes kontrol becerinizi artırdığınızda ataklar sırasında bunu bir taktik olarak kullanabilirsiniz. Çeşitli nefes teknikleri var. En kolayı; ‘burundan çok derin olmayan bir diyafram nefesi al, ağızdan uzun sürede, yavaşça ver.’ şeklinde."

NEFES EGZERSİZİ ÖNERİSİ!

Ziyalan, ataklar sırasında yaşanan diğer bir bedensel etkinin kasların kasılması olduğunu söyledi. Vücudun kasılmasının iç sıkıntısını daha da artıracağını kaydeden Ziyalan, önerilerini şöyle sürdürdü: "Keyifli bir anınızda kaslarınızı kasıp beklemeye başlasanız bir süre sonra içinizin sıkıldığını hissedersiniz. Bu durumun tersi de geçerli. Vücudumuzdaki kasları gevşetebildiğimizde içimiz de bir parça rahatlıyor. Nefes egzersizi gibi gevşeme egzersizleri de mevcut. Bu egzersizlerle gevşeme becerinizi artırıp ataklar sırasında kaslarınıza ‘gevşe’ komutu verdiğinizde daha hızlı rahatlayabilirsiniz. ‘Prograsif kas gevşetme egzersizi’ yararlı bir teknik. Bu egzersiz kasları germeye ve serbest bırakmaya dayanıyor. Bu teknikte her bir kas grubu yaklaşık olarak 5-7 saniye süreyle gerilir ve daha sonra aniden serbest bırakılarak bu gerginlik ortadan kaldırılır. Yatmadan önce uygulandığında bu teknik uykuya geçişi de kolaylaştırabilir. Tekrar eden panik ataklarınız varsa bunlarla daha etkili baş edebilmek için psikolog veya psikiyatrist desteği gerekebileceğini aklınızda bulundurun."

Kaynak: İHA