"Haberin İşçisi, İşçi Haber."
İstanbul
Parçalı az bulutlu
15°
Adana
Adıyaman
Afyonkarahisar
Ağrı
Amasya
Ankara
Antalya
Artvin
Aydın
Balıkesir
Bilecik
Bingöl
Bitlis
Bolu
Burdur
Bursa
Çanakkale
Çankırı
Çorum
Denizli
Diyarbakır
Edirne
Elazığ
Erzincan
Erzurum
Eskişehir
Gaziantep
Giresun
Gümüşhane
Hakkari
Hatay
Isparta
Mersin
İstanbul
İzmir
Kars
Kastamonu
Kayseri
Kırklareli
Kırşehir
Kocaeli
Konya
Kütahya
Malatya
Manisa
Kahramanmaraş
Mardin
Muğla
Muş
Nevşehir
Niğde
Ordu
Rize
Sakarya
Samsun
Siirt
Sinop
Sivas
Tekirdağ
Tokat
Trabzon
Tunceli
Şanlıurfa
Uşak
Van
Yozgat
Zonguldak
Aksaray
Bayburt
Karaman
Kırıkkale
Batman
Şırnak
Bartın
Ardahan
Iğdır
Yalova
Karabük
Kilis
Osmaniye
Düzce
34,4851 %0.06
36,4186 %0.17
3.361.071 %3.344
2.956,66 0,73
Ara
İşçi Haber Sağlık Pfizer Güney Afrika'da daha az etkili

Pfizer Güney Afrika'da daha az etkili

Omicron ortaya çıktıktan sonra Pfizer Güney Afrika'da daha az etkili oldu.

Salı günü yayınlanan gerçek dünya araştırmasına göre, Pfizer-BioNTech'in COVID-19 aşısı, geçen ay Omicron varyantının ortaya çıkmasından bu yana virüs bulaşmış insanları hastaneden uzak tutmada Güney Afrika'da daha az etkili oldu.

Çalışma, 15 Kasım ve 7 Aralık arasında, iki doz aşı alan kişilerin hastaneye yatmaktan kaçınma şansının, önceki Delta enfeksiyonları dalgası sırasındaki %93'ten %70'e düştüğünü gösterdi.

COVID-19'a yakalanmaya karşı korumanın daha önceki %80'den %33'e düştü

Güney Afrika'nın en büyük özel sağlık sigortası yöneticisi Discovery Health'in yaptığı çalışma, enfeksiyondan tamamen kaçınmaya geldiğinde, COVID-19'a yakalanmaya karşı korumanın daha önceki %80'den %33'e düştüğünü gösterdi.

Güney Afrika, Kasım ayında dünyayı Omicron'a karşı uyararak, küresel enfeksiyonlarda başka bir artışa ve Güney Afrika'da seyahat kısıtlamalarına yol açabileceğine dair alarmı tetikledi. Güney Afrika'nın günlük enfeksiyonları o zamandan beri 20.000'in üzerine çıktı.

Güney Afrika araştırması, 78.000'i Dünya Sağlık Örgütü tarafından "endişe verici" olarak etiketlenen ve 60'tan fazla ülkede rapor edilen varyant olan Omicron'a atfedilen 211.000'den fazla COVID-19 test sonucuna dayanıyordu.

78.000 vaka, çalışma süresi boyunca varyantın ülke içindeki nispi prevalansına dayanarak Omicron'a atfedildi, ancak yeni varyant oldukları doğrulanmadıkları için çalışma kesin bulgular sunamaz.

Güney Afrikalı bilim adamları, Kasım ayında genom dizilimi için 630 pozitif COVID-19 testi gönderdiler ve Aralık ayında şimdiye kadar 61 tane daha Omicron olup olmadıklarını gördüler. Geçen ay, %78'inin Omicron olduğu doğrulandı ve bu ayki 61'in tamamı yeni varyanttı.

'KARIŞIK DURUM, KARIŞTIRICI FAKTÖR'

Discovery, çalışmanın bulgularının ön hazırlık olarak değerlendirilmesi gerektiği konusunda uyardı. Southampton Üniversitesi'nde küresel sağlık alanında kıdemli araştırma görevlisi olan Michael Head, Omicron hakkında şimdilik büyük bir belirsizlik olduğunu söyledi.

"Şu anda herhangi bir ulusal senaryodan çok fazla sonuç çıkarmaktan kaçınmak önemlidir. Örneğin, Güney Afrika'daki anlatı, Omicron'un çok daha yumuşak olabileceği yönündeyken, Danimarka'dan gelen raporlar bunun tam tersini öne sürüyor" dedi.

Güney Afrika, şimdiye kadar uygulanan 20 milyondan fazla Pfizer dozuyla bağışıklama kampanyasında Pfizer-BioNTech (PFE.N) ve Johnson & Johnson (JNJ.N) aşılarını kullanıyor.

Güney Afrika nüfusunun en az %70'inin son 18 ay içinde COVID-19'a maruz kaldığı tahmin edildiğinden, yüksek tahmini mevcut antikor seviyeleri verileri çarpıtabilir. Analiz, yaşlılar için biraz daha düşük koruma seviyeleriyle, 18 ila 79 yaş arasındaki her yaşta hastaneye yatmaya karşı korumanın sürdürüldüğünü gösterdi.

YENİDEN ENFEKSİYON RİSKİ

Çalışma, dördüncü dalga sırasında önceki dalgalara göre daha yüksek bir yeniden enfeksiyon riski olduğu ve COVID-19 teşhisi konan yetişkinler arasında hastaneye yatış riskinin, ülkenin geçen yılki ilk dalgasından hala %29 daha düşük olduğu sonucuna vardı.

Çocuklarda, mutlak insidansın çok düşük olmasına rağmen, dördüncü dalga sırasında komplikasyonlarla hastaneye kabul edilme riskinin ilk dalgaya göre %20 daha fazla olduğu görüldü.

 

Bu haber Reuters'den Türkçeye çevrilmiştir. İlgili haberin İngilizcesini okumak için tıklayın.

Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *