"Haberin İşçisi, İşçi Haber."
İstanbul
Parçalı az bulutlu
15°
Adana
Adıyaman
Afyonkarahisar
Ağrı
Amasya
Ankara
Antalya
Artvin
Aydın
Balıkesir
Bilecik
Bingöl
Bitlis
Bolu
Burdur
Bursa
Çanakkale
Çankırı
Çorum
Denizli
Diyarbakır
Edirne
Elazığ
Erzincan
Erzurum
Eskişehir
Gaziantep
Giresun
Gümüşhane
Hakkari
Hatay
Isparta
Mersin
İstanbul
İzmir
Kars
Kastamonu
Kayseri
Kırklareli
Kırşehir
Kocaeli
Konya
Kütahya
Malatya
Manisa
Kahramanmaraş
Mardin
Muğla
Muş
Nevşehir
Niğde
Ordu
Rize
Sakarya
Samsun
Siirt
Sinop
Sivas
Tekirdağ
Tokat
Trabzon
Tunceli
Şanlıurfa
Uşak
Van
Yozgat
Zonguldak
Aksaray
Bayburt
Karaman
Kırıkkale
Batman
Şırnak
Bartın
Ardahan
Iğdır
Yalova
Karabük
Kilis
Osmaniye
Düzce
34,5684 %0.14
36,1296 %-0.31
3.396.909 %4.176
2.963,16 0,04
Ara
İşçi Haber Sağlık Sıcak havalar baş ağrısı yapar mı?

Sıcak havalar baş ağrısı yapar mı?

Sıcak havaların gelmesiyle insanlarda yorgunluk ve baş ağrısı oluşmaya başladı. Bunun sıcaklardan mı, yoksa başka bir nedenden dolayı mı olduğu sorgulanır oldu. Peki, sıcak baş ağrısı yapar mı? Sıcaktan oluşan baş ağrıları nasıl geçer? İşte tüm detaylar haberimizde…

Meteoroloji’den üst üste gelen yüksek sıcaklık ve nem artışı uyarıları özellikle hipertansiyon, kalp, diyabet, astım gibi kronik hastalıkları olanların daha dikkatli olmaları gerektiğini bir kez daha hatırlatıyor. Sıcak havalar, önlem alınmadığı takdirde insan sağlığı üzerinde ciddi tehlikeler oluşturabilir. Yaşlılar, çocuklar ve kronik hastalığı olanlar başta olmak üzere sağlıklı insanların da zorunlu olmadıkları müddetçe güneş ışınlarının en etkili olduğu öğle saatlerinde dışarı çıkmaması gerekiyor.

Bilinç kaybından komaya kadar gidebilen ciddi tablolar oluşabiliyor

Küresel ısınmanın sebep olduğu aşırı sıcaklar tüm dünyada olduğu gibi ülkemizde de pek çok insanın sağlığını olumsuz yönde etkilemektedir. Hayati tehlikeye neden olabilen aşırı sıcaklara karşı bireysel önlem alınması gerekmektedir. Hava sıcaklıklarının çok yüksek olduğu günlerde karşılaşılan güneş çarpması, sıcaklığın yükselmesi ile önemli bir tehlike olarak karşımızda durmaktadır. Yüksek ateş, terleyememe, komaya kadar giden sinir sistemi bozuklukları, halsizlik, baş ağrısı, baş dönmesi, kusma, bulantı, nabız hızlanması ilk belirtiler olabilirken; algılama ve koordinasyon yeteneğinin bozulması, görme netliğinde bozulma, göz çukurlarının belirginleşmesi, bilincin kaybolması ileri belirtilerdir. Bu durumda vakit kaybetmeden bir sağlık merkezine başvurulmalıdır.

11.00-16.00 arası dışarı çıkmayın

Özellikle çocuklar, yaşlılar, hamileler, kalp, şeker ve tansiyon hastaları zorunlu olmadıkça sıcaklığın en belirgin olduğu 11.00-16.00 saatleri arasında dışarıya çıkmamalıdır. Kalp ve tansiyon hastalarının ilaçlarını yaz aylarına ve sıcak havalara göre ayarlamasını yapması gerekir. Beyin kanamalarının önüne geçmek için tansiyon hastaları ayrıca kendilerine dikkat etmeli, tansiyonlarını sık sık ölçtürmelidir. Migren hastalığı olanlar serin ve klimatize edilmiş ortamları tercih etmelidir. İshal ve bağırsak enfeksiyonlarından korunmak için hijyen kurallarına çok dikkat edilmeli, eller sık sık yıkanmalı, temizliğinden emin olunmayan yiyecekler tüketilmemelidir. Güneş ışınlarının uzun vadede deri kanserlerine neden olabileceği unutulmamalıdır. Özellikle güneş ışınlarının dik olarak geldiği saatlerde şapka gözlük gibi aksesuarlarla korunulmalı, güneş koruyucu kremler kullanılmalıdır. Kol ve bacaklarda veya karında aşırı sıcaktan tuz kaybı ile birlikte sıcak krampları görülebilir. 1-2 bardak tuz içeren sıvı verilmeli, kramp girmiş kasa masaj yapılmamalıdır.

Ağır egzersiz hasta eder

Hava sıcaklığının yüksek olduğu günlerde aşırı egzersizden kaçınılmalıdır. Açık havada çalışmak zorunda olanlar mümkün olduğunca güneş altında korunmasız kalmamaya, sık sık bol sıvı ve mineral almaya dikkat etmelidirler.

Sık sık duş alın, sıvı kaybına dikkat edin

5 dakikalık duş sıcak havaya maruz kalanları hem ferahlatır hem de olumsuz etkileri önler. Bol su ve sulu gıdaların tüketilmesi de gerekmektedir. Sindirimi kolay hafif besinler tercih edilmeli, günde en az 2-2.5 lt su tüketilmeli, gazlı içeceklerden uzak durulmalıdır. Çok sıcak havalarda ve aşırı egzersiz durumlarında bu miktar artırılabilir. Susamamış olsanız bile su içilmelidir, susamak vücudun su ihtiyacını belirten güvenilir bir işaret değildir. Kalp hastalığı veya hipertansiyonu olanlar dışında gıdalarla tuz alımı artırılmalıdır. Tuz kısıtlaması yapmak zorunda olanlar ise sıvı ve tuz kaybı konusunda dikkatli olmalıdırlar. Kalp hastalığı veya hipertansiyonu olup tuzsuz diyet alan kişiler dışında gıdalarla tuz alımı artırılmalıdır. Tuz kısıtlaması olanlar ise sıvı ve tuz kaybı yönünden çok dikkatli olmalıdır. Alkollü içecekler önce serinletip, sonra vücudun su kaybını artırabileceğinden mümkün olduğunca kullanılmamalıdır. Ağır ve yağlı gıdalar yerine, hafif yemekler ve sulu yiyecekler tercih edilmelidir. Çocuklar ve evcil hayvanlar aşırı sıcaklarda asla park edilmiş bir araç içinde bırakılmamalıdır.

Yorumlar
T
Taner 1 yıl önce
Cehennem sicaklari var çünkü ahlaksizlik yayginlasti insanlar ciplak geziyo sokakta
BEĞENME
0
CEVAPLA