"Haberin İşçisi, İşçi Haber."
İstanbul
Az bulutlu
13°
Adana
Adıyaman
Afyonkarahisar
Ağrı
Amasya
Ankara
Antalya
Artvin
Aydın
Balıkesir
Bilecik
Bingöl
Bitlis
Bolu
Burdur
Bursa
Çanakkale
Çankırı
Çorum
Denizli
Diyarbakır
Edirne
Elazığ
Erzincan
Erzurum
Eskişehir
Gaziantep
Giresun
Gümüşhane
Hakkari
Hatay
Isparta
Mersin
İstanbul
İzmir
Kars
Kastamonu
Kayseri
Kırklareli
Kırşehir
Kocaeli
Konya
Kütahya
Malatya
Manisa
Kahramanmaraş
Mardin
Muğla
Muş
Nevşehir
Niğde
Ordu
Rize
Sakarya
Samsun
Siirt
Sinop
Sivas
Tekirdağ
Tokat
Trabzon
Tunceli
Şanlıurfa
Uşak
Van
Yozgat
Zonguldak
Aksaray
Bayburt
Karaman
Kırıkkale
Batman
Şırnak
Bartın
Ardahan
Iğdır
Yalova
Karabük
Kilis
Osmaniye
Düzce
35,3329 %-0.04
36,4928 %-0.06
3.299.607 %-0.792
3.027,37 0,03
Ara
İşçi Haber Sağlık Soğuk algınlığı geceleri neden daha çok artar? KBB uzmanından tavsiyeler

Soğuk algınlığı geceleri neden daha çok artar? KBB uzmanından tavsiyeler

Soğuk algınlığı semptomları genellikle gece daha kötü hissedilir. KBB uzmanları, bu durumu açıklayarak, gece yaşadığınız belirtileri hafifletmek için basit ama etkili ipuçları sunuyor.

Soğuk algınlığı, her yıl dönem dönem birçok kişinin karşılaştığı yaygın bir hastalık olup, burun akıntısı ve öksürük gibi semptomlarla kendini gösterir. Çoğu kişi ise soğuk algınlığı belirtilerinin gece daha şiddetli hale geldiğini fark eder. Peki, bu durumun arkasındaki sebepler nelerdir?

Kulak burun boğaz (KBB) uzmanı Dr. John W. Seibert, gece boyunca soğuk algınlığı semptomlarının şiddetlenmesinin sebebinin sirkadiyen ritm olduğunu belirtiyor. Sirkadiyen ritim, vücudumuzun doğal 24 saatlik iç saatidir ve uyku düzenimizi etkiler. Bu ritmin bozulması, bağışıklık sistemimizin daha fazla iltihap üretmesine yol açarak semptomları artırabilir.

Yasemin ŞİPKA KURTULMUŞ Nörolojik Hastalıklar || Üsküdar

Gün boyunca vücutta kortizol adı verilen stres hormonu yüksek seyrederken, gece bu seviyeler düşer. Kortizol, bağışıklık fonksiyonunu düzenler ve iltihapla mücadele eder. Gece saatlerinde kortizol seviyelerinin düşmesi, soğuk algınlığı semptomlarının daha belirgin hale gelmesine neden olabilir.

Evde Sizi Hasta Edebilecek Şeyler Nelerdir? | Evde Hijyen — Dekorasyon  Önerileri & Trendler, Kendin Yap Fikirleri | Armut.com Blog

Dr. Thomas Russo, uyurken geniz akıntısının boğazın arkasına akmasının daha zor hale geldiğini vurguluyor. Gün içinde dik pozisyonda olan insanlar, geniz akıntısını daha kolay temizleyebilir. Ancak yatarken bu durum daha karmaşık hale gelir, bu da gece daha kötü hissedilmesine yol açar.

Gün içinde pek çok dış etken dikkatimizi dağıtsa da, gece uyumaya geçtiğimizde vücut daha fazla semptomların farkına varır. KBB uzmanları, gece bu belirtileri büyütmenin yaygın olduğunu ve bu durumun rahatsızlık hissini artırdığını belirtiyor.

Soğuk Algınlığı ile Baş Etmek İçin İpuçları

KBB uzmanları, soğuk algınlığını daha rahat atlatmak için birkaç pratik öneride bulunuyor:

  • Başınızı Yüksek Tutun: Uykuda başınızı yüksek tutmak, mukusun boğazınıza akmasını engeller ve semptomlarınızı hafifletir.
  • Nemlendirici Kullanın: Bir nemlendirici kullanmak, burun kanallarının kurumasını engelleyebilir ve solunum yollarını rahatlatabilir.
  • Bol Su İçin: Yeterli su tüketmek, mukusun daha ince olmasını sağlar ve vücudunuzun rahatlamasına yardımcı olur.
  • Buharlı Duş: Buharlı bir duş almak, tıkanıklığı giderir ve burun yollarını açar.