Hindistan'ın Karnataka'da iki Omicron varyantı vakası bildirmesinden sonra ortaya çıkan panik ve endişeyi hafifletmek amacıyla , Birlik Sağlık ve Aile Refahı Bakanlığı, koronavirüsün Omicron varyantı hakkında bir dizi sık sorulan soruya yanıt verdi.
SSS'de hükümet, Hindistan'daki hızlı aşılama hızı ve yüksek seropozitiflikle kanıtlandığı üzere Delta varyantına yüksek maruziyet göz önüne alındığında, hastalığın ciddiyetinin düşük olmasının beklendiğini vurgulamaktadır.
Ayrıca aşılamanın, Dünya Sağlık Örgütü tarafından 'endişe verici' olarak tanımlanan Omicron'dan korunmanın en iyi yollarından biri olduğunu belirtti.
Omicron nedir ve onu bir endişe türü (VoC) yapan nedir?
24 Kasım 2021'de Güney Afrika'dan B.1.1.529 veya Omicron (alfa, beta, delta vb. gibi Yunan alfabelerine dayanan) olarak adlandırılan yeni bir SARS-CoV-2 çeşididir. Bu varyant, bağışıklık tepkisinin ana hedefi olan viral spike proteininde özellikle 30'dan fazla olmak üzere çok sayıda mutasyon göstermiştir.
Daha önce bireysel olarak artan enfektivite ve/veya bağışıklık kaçırma ile ilişkilendirilen Omicron'daki mutasyonların toplanması ve Güney Afrika'daki pozitif vakaların sayısındaki ani artış göz önüne alındığında, Dünya Sağlık Örgütü Omicron'u Endişe Varyantı (VoC) olarak ilan etti.
Şu anda kullanılan tanılama yöntemleri Omicron'u algılayabilir mi?
SARS-CoV2 Varyantı için en çok kabul edilen ve yaygın olarak kullanılan tanı yöntemi RT-PCR yöntemidir. Bu yöntem, virüsün varlığını doğrulamak için Spike (S), Enveloped (E) ve Nucleocapsid (N) vb. gibi virüsteki spesifik genleri tespit eder. Bununla birlikte, Omicron durumunda, S geni ağır mutasyona uğradığından, bazı primerler S geninin yokluğunu gösteren sonuçlara yol açabilir (S geni düşmesi olarak adlandırılır). Bu özel S geni, diğer viral genlerin tespiti ile birlikte Omicron'un bir teşhis özelliği olarak kullanılabilir. Ancak, Omicron varyantının nihai onayı için genomik dizileme gereklidir.
Yeni Omicron Varyantı hakkında ne kadar endişe duymalıyız?
Dünya Sağlık Örgütü, COVID-19 epidemiyolojisinde bulaşıcılıkta artış veya zararlı değişiklik olduğunda değerlendirmeden sonra bir varyantı VoC olarak ilan eder; veya virülans artışı veya klinik hastalık sunumunda değişiklik; veya halk sağlığı ve sosyal önlemlerin veya mevcut teşhislerin, aşıların, tedavilerin etkinliğinin azalması olarak görür. (Kaynak: WHO)
Omicron'un gözlemlenen mutasyonlara, bunların artan bulaşma ve bağışıklıktan kaçınmaya ilişkin tahmin edilen özelliklerine ve artan yeniden enfeksiyon gibi COVID-19 epidemiyolojisindeki zararlı değişikliğin ön kanıtlarına dayalı olarak VoC olarak ilan edildiğini vurgulamak önemlidir . Artan remisyon ve bağışıklıktan kaçınma için kesin kanıt bekleniyor.
Omicron Varyantı ile ilgili nasıl önlemler almalıyız?
Önlemler ve alınması gereken adımlar eskisi gibi devam ediyor. Kendinizi uygun şekilde maskelemeniz, her iki aşı dozunu da almanız (henüz aşılanmadıysa), sosyal mesafeyi korumanız ve mümkün olan maksimumda iyi havalandırmayı sürdürmeniz önemlidir.
Üçüncü dalga olacak mı?
Omicron vakaları Güney Afrika dışındaki ülkelerden giderek daha fazla rapor edilmekte ve özellikleri göz önüne alındığında, Hindistan dahil daha fazla ülkeye yayılması muhtemeldir. Ancak vakalardaki artışın ölçeği ve büyüklüğü ve en önemlisi yol açacağı hastalığın şiddeti henüz netlik kazanmış değil.
Ayrıca, Hindistan'daki hızlı aşılama hızı ve yüksek seropozitiflikle kanıtlandığı üzere Delta varyantına yüksek maruziyet göz önüne alındığında, hastalığın ciddiyetinin düşük olması beklenmektedir. Bununla birlikte, bilimsel kanıtlar hala gelişmektedir.
Mevcut aşılar Omicron'a karşı çalışacak mı?
Mevcut aşıların Omicron üzerinde çalışmadığına dair bir kanıt bulunmamakla birlikte, spike geninde bildirilen bazı mutasyonlar mevcut aşıların etkinliğini azaltabilir. Bununla birlikte, aşı koruması, nispeten daha iyi korunması beklenen hücresel bağışıklığın yanı sıra antikorlarla da sağlanır. Bu nedenle aşıların hala ciddi hastalıklara karşı koruma sağlaması beklenmektedir ve mevcut aşılarla aşılama çok önemlidir.