"Haberin İşçisi"
İstanbul
Parçalı az bulutlu
9°
Adana
Adıyaman
Afyonkarahisar
Ağrı
Amasya
Ankara
Antalya
Artvin
Aydın
Balıkesir
Bilecik
Bingöl
Bitlis
Bolu
Burdur
Bursa
Çanakkale
Çankırı
Çorum
Denizli
Diyarbakır
Edirne
Elazığ
Erzincan
Erzurum
Eskişehir
Gaziantep
Giresun
Gümüşhane
Hakkari
Hatay
Isparta
Mersin
İstanbul
İzmir
Kars
Kastamonu
Kayseri
Kırklareli
Kırşehir
Kocaeli
Konya
Kütahya
Malatya
Manisa
Kahramanmaraş
Mardin
Muğla
Muş
Nevşehir
Niğde
Ordu
Rize
Sakarya
Samsun
Siirt
Sinop
Sivas
Tekirdağ
Tokat
Trabzon
Tunceli
Şanlıurfa
Uşak
Van
Yozgat
Zonguldak
Aksaray
Bayburt
Karaman
Kırıkkale
Batman
Şırnak
Bartın
Ardahan
Iğdır
Yalova
Karabük
Kilis
Osmaniye
Düzce
38,2552 %0.34
43,8333 %0.15
4.076,87 % 0,33
3.257.053 %1.029
İşçi Haber Sendikadan Haberler Enerji İşçileri Sendikası, 12 yılda emeğin gücünü zirveye taşıdı

Enerji İşçileri Sendikası, 12 yılda emeğin gücünü zirveye taşıdı

Kurulduğu 2013 yılından bu yana enerji sektöründe tekelleşmeye ve emekçinin hak kayıplarına karşı mücadele eden Enerji İşçileri Sendikası, 12 yılda sendikal algıyı değiştirdi, işçinin sesini ülke geneline duyurdu. İşte tekelleşmeye son veren ve sosyal sendikacılık anlayışını benimseyen Enerji İşçileri Sendikası'nın büyük başarı hikâyesi...

Okunma Süresi: 3 dk

2013 yılında Mahmud Altunsoy ve 14 emekçi tarafından kurulan Enerji İşçileri Sendikası, yarım asırdır enerji iş kolunu elinde tutan sendikal tekelleşmeye karşı büyük bir ‘’direniş'' başlattı. 18.10.2012 tarihinde yürürlüğe giren 6356 sayılı Sendikalar ve Toplu İş Sözleşmesi Kanunu sayesinde yeni bir sayfa açan sendika, kısa sürede ülke genelinde söz sahibi oldu.

Enerji İşçileri Sendikası’nın 12 Yıllık Mücadele Serüveni

Enerji İşçileri Sendikası, kuruluşunun üzerinden sadece iki yıl geçmişken, 2015 Temmuz ayında bakanlık tarafından yayımlanan listede ülke barajını aşarak toplu iş sözleşmesi yapma yetkisini kazandı. Bu yetkiyle birlikte, enerji sektöründe tam 52 yıldır süregelen tekelleşmeye son verdi. Böylece enerji işçileri için adeta bir nefes oldu, sendikal mücadelede yeni bir dönemi başlattı. Bu başarı, enerji iş kolunda 52 yıldır süregelen tekelleşmenin sona ermesini sağladı ve enerji emekçilerine yeni bir nefes aldı.

Kurulduğu ilk günden bu yana sendikal mücadelesini “Sendikanın İşçisi Değil, İşçilerin Sendikası” anlayışıyla sürdüren Enerji İşçileri Sendikası,
    •    İşçi-işveren ilişkilerinde şeffaflık ilkesini yeniden hayata geçirdi,
    •    Çatışma ortamını iletişimle çözen modern bir yapı oluşturdu,
    •    Toplu iş sözleşmelerinde işçinin taleplerini temel alarak masaya oturdu,
    •    Her iki tarafın da kazanabileceği sözleşmeler yapmayı başardı.

Enerji Emekçileriyle Omuz Omuza, Yenilikçi ve Genç Sendikacılık

Enerji İşçileri Sendikası, genç ve dinamik yönetim kadrosuyla, yenilenen mevzuatlara göre, sendikal faaliyetlerini güncelledi. Sendikal algının üzerine sinmiş kalıplaşmış düşünceleri yıktı. İşçilerin sorunlarını her mecrada dile getirerek Türkiye’nin önde gelen devlet yetkililerine ulaştırdı.

Sendika bugün; Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu’ndan, Cengiz Holding, Kalyon PV, Koloğlu Holding, EÜAŞ’a kadar sektörün dev kurumlarında ve sulama birlikleri gibi kamu kurumlarında işçilerin çalışma koşullarını iyileştirmek için çalışıyor. Toplamda 44 önemli kurumda işçilerin haklarını savunarak sektörde güçlü bir söz sahibi olmayı sürdürüyor.

Enerji İşçileri Sendikası; Sosyal Refahı ve Endüstriyel Barışı Hedefledi

Enerji İşçileri Sendikası 12 yıl boyunca, sadece ücret ve sosyal hak mücadelesi değil; istihdam, üretim, verimlilik ve endüstriyel demokrasi alanlarında da yeni modeller geliştirdi. İşçi-işveren çatışmalarını çözmeye yönelik sağlıklı iletişim ve sosyal diyalog ortamları yarattı. Emekçinin sosyal refah seviyesini yükseltip, sürdürülebilir kılmayı hedefleyen projeler yürüttü.

Sendika klasik ve slogan odaklı sendikacılığı reddederek; insan, emek ve demokrasi odaklı, yenilikçi ve ilkeli bir mücadele anlayışı benimsedi. Her zaman işçinin yanında ve işçinin sesi olmayı sürdürerek Türkiye işçi hareketinde “farklı, güçlü ve özgün” bir ses oldu.

Enerji İşçileri Sendikası, 12 yıllık mücadele sürecinde yalnızca enerji iş kolunu değil, Türkiye sendikacılık tarihini de değiştirdi. Tekelleşmeyi sona erdiren, işçiyi söz sahibi yapan, çağdaş ve sosyal bir sendika modelini hayata geçiren bu yapıyla, emekçinin hakkını savunmaya, enerjiyi işçinin emeğiyle birlikte büyütmeye devam ediyor.