"Haberin İşçisi, İşçi Haber."
İstanbul
Parçalı az bulutlu
17°
34,2295 %-0.11
36,9786 %-0.07
2.278.951 %-0.836
3.015,09 -0,42
Ara
İşçi Haber Siyaset Yeniden Refah'ta ağır kayıp: Başkan Gülpınar partisinden istifa etti

Yeniden Refah'ta ağır kayıp: Başkan Gülpınar partisinden istifa etti

46 bin 770 oy farkıyla Şanlıurfa Büyükşehir Belediye Başkanı görevini üstlenen Mehmet Kasım Gülpınar, partisinden ayrıldığını duyurdu.

31 Mart yerel seçimlerinde, AK Parti'den ayrılarak Yeniden Refah Partisi'nin Şanlıurfa Büyükşehir Belediye Başkan adayı olan Mehmet Kasım Gülpınar, 46 bin 770 oy farkıyla başkanlık görevine seçildi. Bu büyük başarısıyla partisine zafer kazandırdı.

Seçim zaferinin hemen ardından, Gülpınar'ın partisinden istifa edeceği söylentileri yayılmaya başladı. Bu iddialara meclis toplantısında yanıt veren Gülpınar, görüşmelerin sürdüğünü ancak kesin bir karar alınmadığını ifade etti. 

Ancak 22 gün sonra, Gülpınar, Yeniden Refah Partisi'nden resmen istifa etti. İstifa dilekçesini sunduğu öğrenilen Gülpınar, görevine bağımsız olarak devam edecek.

Türkiye Belediyeler Birliği ve Tarihi Kentler Birliği’nde encümen üyesi olarak görev yapan Gülpınar, bu görevlerine dair iki birliğin başkanlarıyla görüşme yapmayı planlıyor.

Mehmet Kasım Gülpınar'ın Yeniden Refah Partisi'nden istifa etmesi, parti ile olan ilişkisinde derin bir kırılma olduğunu gösteriyor. Gülpınar, Yeniden Refah Partisi üyesiyken, Şanlıurfa Büyükşehir Belediye Başkanlığı'nı kazanmış olsa da, istifası, parti ile uyum konusunda yaşadığı zorlukları ve Yeniden Refah Partisi'nin politikaları veya stratejileriyle olan farklılıklarını ortaya koyuyor. Bu istifa, Gülpınar'ın gelecekteki siyasi yönelimi ve Yeniden Refah Partisi'nin yerel yönetimlerdeki etkisi açısından önemli bir dönüm noktası olarak değerlendirilebilir.

"SİZLERİN TALEPLERİNE HER DAİM ÖNCELİK GÖSTERDİM"

Göreve bağımsız olarak devam edeceğini belirten Gürpınar yaptığı açıklamada şu ifadeleri kullandı;

Kıymetli Hemşerilerim,

Sizlerin değerli talepleri neticesinde başlatmış olduğumuz adaylık sürecini, büyük teveccühünüzle 31 Mart gecesi zaferle taçlandırdık. Sizlerle çıktığımız bu yolda ortak düşünce ile hareket ettik. Sizlerin taleplerine ve çağrısına her daim öncelik gösterdim. Bu geçen süre içerisinde hep şeffaf oldum ve siz değerli hemşerilerimle gelişen durumları paylaştım. Sizlerle olan gönül akdimize her daim sadık kaldım ve kalacağım.

Bununla birlikte bugüne kadar bizlere kucak açan, sevgisini esirgemeyen halkımız için en doğru zeminde, hizmet ve çalışmalarımızı yapma gerekliliği hasıl olmuştur. Siz kıymetli hemşerilerimizin kutsal emanetini taşıyıp; her zaman olduğu gibi yine sizlerin talebini aldık, alacağız ve her kararımızda uygulayacağız.

Bu olgularla birlikte, gündemimizi meşgul eden durumlara son vermek, Şanlıurfa'ya daha iyi hizmetlere odaklanabilmek için; halkımızın ortak görüşü ile Büyükşehir Belediye Başkanlığı görevime herhangi bir siyasi partiden bağımsız olarak devam etme kararını aldık.

Şanlıurfa gündemini uzunca bir süredir meşgul eden siyasi kavgaları nihayete erdirmek, siyasi ayrılıklar ve kutuplaşmalar yerine hizmetlerin, yatırımların ve Urfa’nın geleceğinin konuşulmasına imkân sağlamak adına bağımsız ve birleştirici bir siyaset tarzının fayda sağlayacağı kanaatindeyim.

Aldığımız karar, en ince ayrıntısına kadar düşünülüp halkımızın görüşleriyle desteklenmiştir. Bu konuda bizlere destek veren ve büyük teveccüh gösteren kadim şehrimize teşekkür eder, hayırlı olmasını dilerim.

Kamuoyuna saygıyla duyurulur.

KULİS BİLGİSİ: AK PARTİ'YE Mİ GEÇECEK?

İstifasına ilişkin TGRT Haber'e konuşan Gülpınar, AK Parti'ye katılacağı iddialarını reddetti. Görevine bağımsız olarak devam edeceğini belirten Gülpınar, "Şu an başka bir partiye geçmem söz konusu değil. Halka sorduk, halkın desteğiyle geldik" diye konuştu.

Sözcü'den Serap Belovacıklı'ya da konuşan Gülpınar, şunları söyledi:

"YRP ile istişare edip aldığımız bir karar. Çözemediğimiz sorunlar vardı. Partinin bile çözemeyeceği sorunlardı bunlar. Bu da benim çalışmalarımı engelliyordu. Siyaset yapma noktasında engeller oluştu. Resmî anket yaptırdık. Halk partiden ayrılmamı uygun gördü. Halka rağmen siyaset olmaz. Halk böyle istedi. Başka partiye geçmeyeceğim. Bağımsız olarak devam edeceğim. Halk böyle istiyor."

Gerçek Gündem'e konuşan Yeniden Refah Partisi Genel Başkanvekili Doğan Aydal ise "Bu akşam genel başkanımız Fatih Erbakan gerekli açıklamayı katılacağı yayında yapacak. Kendisi açıklama yapmadan değerlendirme yapmamız doğru olmaz" dedi.

Gerçek Gündem’e verdiği röportajda, Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum’un Şanlıurfa ziyaretinde kendisiyle yaptığı görüşmenin ayrıntılarına da değinen Gülpınar, Kurum’un AK Parti’ye katılma konusundaki görüşünü sorduğunu, kendisinin ise bu kararı halkla istişare ettiğini ifade ettiğini belirtti.

İMAMOĞLU VE YAVAŞ İLE GÖRÜŞECEK İDDİASI

Gülpınar, Türkiye Belediyeler Birliği Başkanı Ekrem İmamoğlu ve Tarihi Kentler Birliği Başkanı Mansur Yavaş ile görevlerine ilişkin bir görüşme gerçekleştireceğini açıkladı. Bu görüşmeler sonucunda kararını vereceğini belirten Gülpınar, “Aklımda bir düşünce var, bunu kendilerine ileteceğim ve görüşmelerden sonra nihai kararımı vereceğim” dedi.

Ankara kulislerinde dillendirilen, eski Hazine ve Maliye Bakanı Nureddin Nebati ile Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın da katıldığı bir toplantıda bir araya geldiği iddialarını ise kesin bir dille yalanladı.

MEHMET KASIM GÜLPINAR KİMDİR?

1969 yılında Şanlıurfa'nın Siverek ilçesinde doğan Mehmet Kasım Gülpınar, siyasete girmeden önce kamu sektöründe uzun yıllar hizmet verdi.

Lise eğitimini Ankara Özel Tevfik Fikret Lisesi’nde tamamlayan Mehmet Kasım Gülpınar, lisans eğitimini Ankara Üniversitesi Dil ve Tarih Coğrafya Fakültesi’nde Arap Dili ve Edebiyatı Bölümü’nde bitirdi. Üniversite sonrası Ankara Üniversitesi Türkçe ve Yabancı Dil Uygulama ve Araştırma Merkezi (TÖMER)’nde öğretmen olarak çalıştı. Ardından, Dış Ticaret Müsteşarlığı İhracatı Geliştirme Merkezi’nde mütercim olarak görev yaptı.

Gülpınar, Sanayi ve Ticaret Bakanlığı ile Devlet Bakanlığı’nda Siyasi Danışmanlık ve Özel Kalem Müdürlüğü görevlerinde de bulundu.

24., 25., 26. ve 27. dönemlerde AK Parti’den Şanlıurfa Milletvekili seçilen Gülpınar, bu süre zarfında Kadın-Erkek Fırsat Eşitliği Komisyonu Üyeliği, Akdeniz İçin Birlik Parlamenter Asamblesi (AİBPA) Türk Grubu Üyeliği, Türkiye-Fransa Parlamentolar arası Dostluk Grubu Başkanlığı, AB Uyum Komisyonu Üyeliği, Türkiye-AB Karma Parlamento Komisyonu (KPK) üyeliği, Dışişleri Komisyonu Üyeliği ve Avrupa Konseyi Parlamenterler Meclisi (AKPM) Üyeliği gibi önemli görevlerde bulundu.

26. ve 27. dönem milletvekilliği boyunca AB Uyum Komisyonu Başkanı olarak görev yapan Gülpınar, Fransa ile Türkiye arasındaki ilişkilerin geliştirilmesine sağladığı katkılar nedeniyle Fransa Hükümeti tarafından “Legion D’Honneur” nişanı ile onurlandırıldı.

31 Mart 2024 Mahalli İdareler Genel Seçiminde Yeniden Refah Partisi’nden Şanlıurfa Büyükşehir Belediye Başkanı seçildi.

Fransızca, İngilizce, Arapça ve Farsça’yı ileri düzeyde bilen Gülpınar, ayrıca Almanca da konuşabilmektedir. Evli ve 3 çocuk babasıdır.

Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *