Katıldığı CNN Türk yayınında sokak hayvanlarıyla ilgili yasal düzenleme hakkında bilgi veren AKP Grup Başkanı Abdullah Güler, burada çarpıcı açıklamalarda bulundu.
Güler'in açıklamalrında öne çıkan başlıklar şöyle:
"Hem toplumsal manada hem de toplum sağlığı açısından bir sorun olduğunu görüyoruz burada" diyen Güler, "Bunu ortadan kaldırma adına 5996 Sayılı Veterinerlik Hizmetleri Kanunu ve 5199 Sayılı Hayvanları Koruma Kanunu kapsamı içerisinden ortak bir metni oluşturma açısından şu anda çalışıyoruz.
Köpek saldırısı sonucu yaralanan aileler, trafik kazasına sebebiyet veren, vefat eden ve yaralanan kişiler, yine kuduz riski kapsamında tedavi olan ve bu riski taşıyan kişiler olmak üzere toplumun her kesimi ile çok yakın bir görüşme trafiği yürüttük. En önemli başlık kısırlaştırma başlığı olacak. Kısırlaştırma ile beraber sahiplendirme, yani hayvansever vatandaşlarımızı sahiplendirmeye özendirmemiz gerekiyor."
"UYUTULMA OLACAK MI?"
Kendisine yöneltilen soruları da yanıtlayan Güler, "Uyutulma olacak mı?" sorusuna şu ifadelerle karşılık verdi:
"Olmak zorunda. 5996 sayılı veterinerlik hizmetleri kanunu ile toplumsal risk taşıyan, kuduz riski taşıyan, hastalıklı ve sahiplendirilme imkanı olmayan, beslenme zorluğu çeken hayvanlarımız var. Dolayısıyla barınaktaki diğer hayvanlarında sağlığını korumak zorundasınız."
'ÖTANAZİ' AÇIKLAMASI
Güler, hastalıklı ve sahiplendirilme imkanı olmayan hayvanlara yönelik uygulamanın "öldürülme" ya da "uyutulma" değil, "ötanazi" tanımıyla yasada yer alacağını belirterek, "Sokaklar güvenli alanlar değildir hayvanlar açısından. Soğuk vardır, açlık vardır, saldırı vardır ve hastalıklar vardır yani hayvanlarımızın güvenli alana alınması gerekiyor. Sokakların güvenli hale gelmesi gerekiyor. Bu köpeklerin mutlaka toplanması lazım. Ve nitelikli, kalitesi yüksek barınaklara alınması gerekiyor" sözlerini sarf etti.
ÖTANAZİYE KİMLER KARAR VERECEK?
Güler, "Barınağa alınan bir köpeğe ötanazi uygulanmasına kim karar verecek?" sorusunu yanıtlayan Güler, "Veteriner hekim kontrolünde buraları kuruyorlar. Hekimlerimizin kontrolünde ortaya çıkacak hususlardır. Kuduz hastalığı, bulaşıcı hastalık taşıyan, saldırganlığı artmış ve rehabilite edilemeyecek boyutta vahşi bir hal almış köpekler var. Bunların tabii tespit ve kararını verecek de barınaktaki yönetici veteriner hekim ve kamu yöneticileri olacaktır." dedi.