Staj ve çıraklık sigortası başlangıç sayılmayacağı Resmî Gazete'de yayınlanan EYT düzenlemesiyle kesinleşti. Bu durumdan etkilenen binlerce kişi emeklilik hakkını kaybetti. Çocuk yaşta çalışmaya başlayan ve sigorta primlerini ödeyen bu kişiler, emeklilik şartlarını yerine getirdikleri halde emekli olamıyorlar. Bu haksızlığa karşı mücadele eden staj ve çıraklık mağdurları, yetkililerden adaletli bir çözüm bekliyor.

Mevcut ekonomik şartlarda geçim sıkıntısı yaşayan staj ve çıraklık mağdurları sigortalarının emeklilikte bağlayıcı sayılmaması nedeniyle emekli olamıyor. Uzun yıllarca çalışan staj ve çıraklık mağdurları emeklilik haklarının resmen gasp edildiğini belirterek adalet istiyor. 

Bağ-Kur tescil konusu TBMM'de! 20 yılı aşkın mağduriyetlerinin telafisini istiyorlar Bağ-Kur tescil konusu TBMM'de! 20 yılı aşkın mağduriyetlerinin telafisini istiyorlar

Çalışma günlerini belgeli bir şekilde kanıtlayan staj ve çıraklık mağdurları dönemin değişmesiyle tüm haklarını bir anda kaybetti. Emeklilik şartlarını doldurmalarına rağmen sigortalarının başlangıç sayılmaması nedeniyle emekli olamayan staj ve çıraklık mağdurları bir an önce emeklilik hakkına kavuşmak isterken gözünü kulağını yetkililerden yapılacak açıklama çevirdi. 

Yeniden Refah Partisi'nin resmi hesabından yapılan paylaşımla, “Staj ve Çıraklık Kanununda” değişiklik teklifinin TBMM'ye sunulduğu açıklandı. 

Yeniden Refah Partisi sözcüsü Suat Kılıç, “Staj ve çıraklık mağdurları, EYT emekliliğine verilen tarihten daha önce stajyer ve çırak olanlar ama staj ve çıraklık süreleri çalışma sürelerine sayılmayanlar yüz binlerce insanımız bu konuda mağdur durumdalar.

Yaşıtları, akranları emekli olurken kendileri emeklilik haklarından yararlanamadılar. Anayasal eşitlik ve adalet ilkesi gereği staj ve çıraklık mağdurlarının EYT emeklilik düzenlemesinden kademeli bir şekilde istifade etmelerine yönelik olarak kanun teklifimizi hazırladık, imzaya açtık, bugün TBMM Başkanlığına teslim ediyoruz. Gerek iktidar gerekse Meclis’te temsil edilen diğer muhalefet gruplarının sahip çıkmaları halinde bu kanun teklifi komisyonlarda öne alınacak, genel kurulda ele alınacak, kanunlaşacak ve mağduriyet ortadan kaldırılacaktır.” dedi.

Gözünü kulağını yetkililerden yapılacak açıklama çeviren staj ve çıraklık mağdurları Meclis'te çoğunlukta bulunan AK Parti ve MHP'ye seslenerek Yeniden Refah Partisi'nin Meclis'e sunacağı teklifin kabul edilmesini bekliyor. 

Bu süreçte staj ve çıraklık mağdurları mücadeleye devam ediyor. 10 Aralık'ta düzenlenecek miting için adeta seferber olan staj ve çıraklık mağdurları emeklilik haklarına kavuşana kadar birlik olmaktan vazgeçmeyeceklerini bir kez daha vurguladı. Mitinge katılmak için Türkiye'nin dört bir yanından otobüs seferleri düzenlenirken, özel sebeplerinden ötürü mitinge katılamayacak staj ve çıraklık mağdurları da maddi destek sağlayarak birlik ve beraberliklerini sürdürüyor.

Staj ve çıraklık mağdurları haklarını aramaktan vazgeçmeyeceklerini belirtirken yetkililerden duyarlılık bekliyor. Emeklilik sisteminde yaşanan haksızlığın giderilmesi için staj ve çıraklık sigortasının emeklilikte başlangıç sayılması gerektiğini vurgulayan Staj ve Çıraklık Sigortası Mağdurları Fedarasyonu, 10 Aralık  tarihinde İstanbul'da miting gerçekleştirecek. 

Türkiye’nin dört bir yanından toplanacak federasyona bağlı dernek üyeleri ve çalışan mağdurlar, kendilerine uygulanan adaletsizliğin giderilmesi için bu kez İstanbul Kartal Sahili’nde toplanacak. 10 Aralık 2023 Pazar günü saat 14.00’de yapılacak açık hava mitinginde hükûmete seslenerek çözüm beklentilerini yeniden kamuoyuna açıklayacaklar.