Cumhurbaşkanlığı Kararnamesi ile oluşturulan Siber Güvenlik Başkanlığı’na ait teşkilat ve personel düzenlemesi ile Siber Güvenlik Kurulu’nun oluşturulmasını içeren teklif Meclis’e sunuldu. AK Parti Grup Başkanı Abdullah Güler, dün Meclis Başkanlığı’na sunulan kanun tekliflerinin detaylarını açıkladı.
Buna göre, devletin siber uzaydaki milli gücünü meydana getiren unsurlarına yönelik olarak siber saldırıda bulunan veya bu saldırı neticesinde elde ettiği her türlü veriyi siber uzayda bulunduranlara 8 yıldan 12 yıla kadar hapis cezası uygulanacak. Söz konusu veriyi siber uzayda yayan, başka bir yere gönderen veya satışa çıkaranlara da on yıldan on beş yıla kadar hapis cezası verilecek.
BTK DEVREDİLECEK
Siber güvenliğe yönelik olarak milli güvenlik, kamu düzeni veya kamu hizmetinin gereği gibi yürütülmesi amacıyla mevzuatın öngördüğü tedbirleri almayanlara, hizmet sundukları alanda tespit ettikleri zafiyet veya siber olayları gecikmeksizin Siber Güvenlik Başkanlığı’na bildirmeyenlere 1 milyon lirasından 10 milyon liraya kadar para cezası uygulanacak. Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu Başkanlığı (BTK) ve bağlı kuruluşlar, Siber Güvenlik Başkanlığı’na altı ay içerisinde devredilecek.
SİBER GÜVENLİK BAŞKANLIĞI KURULDU
8 Ocak 2025 tarihli Resmi Gazete’de yayımlanan Siber Güvenlik Başkanlığı Kararnamesi ile Siber Güvenlik Başkanlığı resmen kuruldu. Siber güvenlik alanında strateji ve hedefleri belirleyecek Başkanlık, bu alandaki zafiyetlerin tespit edilmesini sağlayacak. Resmi Gazete’deki Cumhurbaşkanlığı kararnamesi ile kurulan Siber Güvenlik Başkanlığı, Cumhurbaşkanlığı’na bağlı, özel bütçeli bir kamu tüzel kişiliği olarak faaliyetlerine başlayacak. Bu bağlamda merkezi Ankara olan başkanlığa ilk etapta 135 kişilik kadro tahsis edildi.