Isparta Uygulamalı Bilimler Üniversitesi ve Süleyman Demirel Üniversitesi'nin ev sahipliğinde düzenlenen "Milli Teknoloji Hamlesi" konulu söyleşiye katılan Selçuk Bayraktar, Baykar'ın serüvenini ve Türkiye Teknoloji Takımı Vakfı ile yürüttükleri projeleri anlattı.
Baykar'ın, 2014 yılında ilk uçuşunu gerçekleştiren ve 35 ülkede görev yapan Bayraktar TB2 SİHA’sından, 2019 yılında uçmaya başlayan 6 tonluk AKINCI’ya kadar geçen süreyi katılımcılarla paylaştı. Bayraktar, AKINCI'nın da 10'dan fazla ülkeye ihraç edildiğini ve hayallerini gerçekleştirme yolunda attıkları adımları sıraladı.
Kızılelma İle Havacılıkta Yeni Bir Dönem Başladı
Bayraktar, Türk havacılık tarihinde bir ilki gerçekleştirerek 2023 yılı itibariyle Kızılelma insansız hava aracını uçurduklarını belirtti. Kızılelma'nın havacılık muharebesindeki potansiyeline de değinen Bayraktar, "Kızılelma, havacılık muharebesinde yeni dünyanın kapılarını araladı. Bu uçuşlar, geleceğin muharebesini bugünden tasarladığımızın göstergesidir" diyerek bu gelişmenin büyük bir teknolojik sıçrama olduğunu ifade etti.
Bayraktar, Baykar’ın yalnızca savunma alanında değil, yüksek teknoloji geliştiren bir şirket olarak da büyük bir başarı elde ettiğini söyledi. Baykar’ın, dünyadaki en büyük insansız hava aracı üreticisi olduğunu vurgulayan Bayraktar, "Baykar, gelirlerinin yüzde 90’ından fazlasını ihracattan elde ediyor" dedi. Bayraktar, Türkiye'nin insansız hava araçları pazarında dünya lideri konumunda olduğunu ve bu alanda yüzde 60’lık pazar payına sahip olduklarını da sözlerine ekledi.
Bayraktar, Türkiye’nin sadece savunma sanayiinde değil, uzay teknolojileri alanında da büyük adımlar attığını belirtti. "Fergani" adlı uzay girişiminden bahseden Bayraktar, ilk uydularının kısa süre içinde uzaya gönderileceğini açıkladı. Ayrıca, uzayda bağımsızlık için fırlatma araçları geliştirdiklerini vurguladı.
Selçuk Bayraktar, Türkiye Teknoloji Takımı Vakfı ve Baykar ortaklığında yürütülen "T3 AI" projesinin de altını çizdi. Bu projeyle, Türkçe'yi en iyi şekilde konuşabilen ve kendi değerleriyle düşünen bir büyük dil modeli inşa etmeyi hedeflediklerini belirtti. Bayraktar, bu dil modelinin dünyadaki örneklerinden farklı olarak insan düşüncesinin mantığı ve semantiğiyle çalışan bir yapay zeka geliştirdiklerini ifade etti.
TEKNOFEST: Türkiye'nin Teknolojik Yükselişini Gösterdi
Bayraktar, TEKNOFEST'in Türkiye'nin yüksek teknolojiye olan bağlılığının ve coşkusunun bir göstergesi olduğunu söyledi. 2018'den bu yana düzenlenen ve Türk milletinin büyük ilgiyle sahip çıktığı bu etkinliğin, teknoloji dünyasına olan katkılarının büyük olduğunu belirten Bayraktar, TEKNOFEST’in Adana'da düzenlenen son versiyonuna 1 milyon 650 bin öğrencinin başvurduğunu açıkladı.
Konuşmasının ardından öğrencilerin sorularını yanıtlayan Selçuk Bayraktar, Süleyman Demirel Üniversitesi tarafından fahri doktora unvanına layık görüldü. Bayraktar, gençlerin çalışmalarıyla Türkiye’nin teknoloji alanındaki hedeflerine ulaşacağına olan inancını vurguladı.