"Haberin İşçisi, İşçi Haber."
İstanbul
Parçalı az bulutlu
15°
Adana
Adıyaman
Afyonkarahisar
Ağrı
Amasya
Ankara
Antalya
Artvin
Aydın
Balıkesir
Bilecik
Bingöl
Bitlis
Bolu
Burdur
Bursa
Çanakkale
Çankırı
Çorum
Denizli
Diyarbakır
Edirne
Elazığ
Erzincan
Erzurum
Eskişehir
Gaziantep
Giresun
Gümüşhane
Hakkari
Hatay
Isparta
Mersin
İstanbul
İzmir
Kars
Kastamonu
Kayseri
Kırklareli
Kırşehir
Kocaeli
Konya
Kütahya
Malatya
Manisa
Kahramanmaraş
Mardin
Muğla
Muş
Nevşehir
Niğde
Ordu
Rize
Sakarya
Samsun
Siirt
Sinop
Sivas
Tekirdağ
Tokat
Trabzon
Tunceli
Şanlıurfa
Uşak
Van
Yozgat
Zonguldak
Aksaray
Bayburt
Karaman
Kırıkkale
Batman
Şırnak
Bartın
Ardahan
Iğdır
Yalova
Karabük
Kilis
Osmaniye
Düzce
34,4971 %0.1
36,4751 %0.33
3.356.275 %4.304
2.955,12 0,68
Ara
İşçi Haber Teknoloji Yeni diyabet testi: Ses analizi ile erken teşhis mümkün mü?

Yeni diyabet testi: Ses analizi ile erken teşhis mümkün mü?

Yapılan bir araştırma, yapay zekâ destekli ses analizinin, henüz teşhis edilmemiş tip 2 diyabet vakalarını %71 doğrulukla tespit edebileceğini ortaya koydu. İnvaziv olmayan bu yöntem, geniş çaplı taramalarda kullanılma potansiyeline sahip olsa da, daha fazla doğrulama çalışması yapılması gerekiyor.

9-13 Eylül tarihleri arasında Madrid’de düzenlenen Avrupa Diyabet Araştırmaları Birliği (EASD) Yıllık Toplantısı'nda sunulan bu araştırma, ses analizinin, tip 2 diyabet vakalarının erken teşhisi için kullanılabileceğini gösterdi.

Çalışmada, katılımcıların ses kayıtları, yaş, cinsiyet, vücut kitle indeksi (BMI) ve hipertansiyon durumu gibi sağlık verileriyle birleştirilerek yapay zekâ modeli geliştirildi. Bu model, erkeklerde %71, kadınlarda ise %66 doğrulukla diyabet varlığını tespit edebildi.

MEVCUT DİYABET TARAMA YÖNTEMLERİ ZAMAN ALIYOR

Araştırmanın baş yazarı Abir Elbeji, mevcut tip 2 diyabet tarama yöntemlerinin zaman alıcı, invaziv ve maliyetli olduğunu belirterek, yapay zekâ ve ses analizinin birleştirilmesinin bu engelleri aşabileceğini vurguladı. Elbeji, ses analizinin, diyabet taraması için ilk adım olarak geniş çapta uygulanabilir bir strateji olabileceğine dikkat çekti.

Diyabet hastalarının yaklaşık %50’si hastalıklarının farkında değil ve bu bireylerin %90’ı tip 2 diyabet hastası. Bu nedenle erken teşhis ve tedavi, ciddi komplikasyonların önlenmesinde kritik bir rol oynuyor. Dünya çapında teşhis edilmemiş tip 2 diyabet vakalarını azaltmak, büyük bir halk sağlığı sorunu olarak öne çıkıyor.

Diyabet (Şeker Hastalığı) Tedavisi | Avcılar Hospital

Araştırmada, 607 katılımcıdan birkaç cümle okuyarak ses kayıtları alınması istendi. Bu kayıtlar, yapay zekâ algoritması ile analiz edilerek ses tonundaki değişiklikler, yoğunluk ve frekans gibi özellikler değerlendirildi. Algoritma, diyabet teşhisi konmuş ve konmamış bireyler arasındaki farkları tespit etti. Sonuçlar, erkeklerde %71, kadınlarda %66 oranında doğrulukla tip 2 diyabet vakalarının saptandığını gösterdi.

Özellikle 60 yaş üstü kadınlar ve hipertansiyon hastalarında daha yüksek doğruluk oranlarına ulaşıldı. Ayrıca, ses analizi yöntemi, Amerikan Diyabet Derneği’nin (ADA) diyabet risk değerlendirme aracıyla %93 uyum gösterdi.

Araştırmacılar, bulguların umut verici olduğunu ancak yöntemin yaygın taramalarda kullanılmadan önce daha fazla çalışma yapılması gerektiğini belirtti.

Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *