Nobel ödüllü bilim insanı Jack Szostak'ın "çığır açıcı" olarak tanımladığı, Türk fizikçi Furkan Öztürk'ün bilimin 175 yıldır çözemediği 4 milyar yıl önce yaşamın nasıl başladığına dair gizemi ortaya çıkardığı keşfi, Harvard Üniversitesince ödüle layık görüldü.

Bakan Kacır: Yerli ve milli özgün hibrit roketle aya ulaşacağız Bakan Kacır: Yerli ve milli özgün hibrit roketle aya ulaşacağız

Türk fizikçinin sahibi olduğu Harvard Üniversitesi Fizik Bölümünün "Gertrude ve Maurice Goldhaber" ödülü, her yıl deneysel ve teorik alanda çalışan üstün nitelikli az sayıdaki araştırmaya imza atan doktora öğrencilerine veriliyor. 

Türk fizikçi Öztürk, dünyanın en iyi üniversiteler sıralamasının zirvesinde yer alan Harvard'ın prestijli ödülünü getiren başarı hikayesindeki merak edilenleri anlattı. Keşfin yayımlanması ve haberinin yapılmasının ardından gerek Türkiye gerekse dünya bilim çevrelerinden çok önemli geri dönüşler aldığını aktaran Öztürk, geçen sürede yaptığı çalışmaların sonuçlarını önemli platformlarda anlatmaya devam ettiğini bildirdi.

"HİÇ DİNLENMEMEK ÜZERE YOLA ÇIKANLAR, ASLA YORULMAZLAR"

Furkan Öztürk, çalışmaları sırasında Gazi Mustafa Kemal Atatürk'ün "Hiç dinlenmemek üzere yola çıkanlar, asla yorulmazlar" sözünü aklından çıkarmadığını vurguladı. Weizmann Enstitüsü ve Cambridge Üniversitesinde misafir araştırmacı olarak bulunduğunu belirten Öztürk, buralarda yaptığı deneyler ışığında birinci yazar olduğu iki yeni makalenin daha yayımlandığını kaydetti. Öztürk, doktora tez danışmanı Dimitar Sasselov'un yeni fikirler üretebilmesi için kendisini her zaman desteklediğini belirtti.

Kaynak:qha

Editör: Zeynep Peksoy