"Haberin İşçisi, İşçi Haber."
İstanbul
Orta şiddetli yağmur
16°
Adana
Adıyaman
Afyonkarahisar
Ağrı
Amasya
Ankara
Antalya
Artvin
Aydın
Balıkesir
Bilecik
Bingöl
Bitlis
Bolu
Burdur
Bursa
Çanakkale
Çankırı
Çorum
Denizli
Diyarbakır
Edirne
Elazığ
Erzincan
Erzurum
Eskişehir
Gaziantep
Giresun
Gümüşhane
Hakkari
Hatay
Isparta
Mersin
İstanbul
İzmir
Kars
Kastamonu
Kayseri
Kırklareli
Kırşehir
Kocaeli
Konya
Kütahya
Malatya
Manisa
Kahramanmaraş
Mardin
Muğla
Muş
Nevşehir
Niğde
Ordu
Rize
Sakarya
Samsun
Siirt
Sinop
Sivas
Tekirdağ
Tokat
Trabzon
Tunceli
Şanlıurfa
Uşak
Van
Yozgat
Zonguldak
Aksaray
Bayburt
Karaman
Kırıkkale
Batman
Şırnak
Bartın
Ardahan
Iğdır
Yalova
Karabük
Kilis
Osmaniye
Düzce
34,5644 %0.24
36,0554 %-0.5
3.415.548 %0.73
3.000,91 1,31
Ara
İşçi Haber Gündem Tarım ve Orman Bakanlığı’ndan sokak köpekleri raporu: Yeni formül TBMM'ye gönderildi

Tarım ve Orman Bakanlığı’ndan sokak köpekleri raporu: Yeni formül TBMM'ye gönderildi

Öğrenilenlere göre Tarım ve Orman Bakanlığı, sokak köpekleri için yeni formül önerdi. Bu kapsamda hazırlanan rapor TBMM'ye gönderildi. Peki, raporda neler yer alıyor? Detaylar haberimizde...

Konuya ilişkin bilgiler Sabah'ın yayımladığı haberde yer aldı. Habere göre; Bakanlık, şehirlerdeki hayvan sayısının bilinmemesi ve hayvanların kayıt altına alınmasında karşılaşılan zorluklara dikkat çekerek, sahipsiz hayvanların belediyelerce dijital kimliklendirme ile HAYBİS veri tabanında kayıt altına alma işlemlerinin yoğunlaştırılmakta olduğuna vurgu yaptı. 

Bu kapsamda Bakanlık, sahiplenilmiş hayvanlarında kayıt altına alınıp takibinin de devam ettiğine dikkat çekerek, dijital kimliklendirme ile PETVET sisteminde kayıtların tutulmakta olduğunun altını çizdi. 

AKSAKLIKLARA VURGU YAPILDI

Bakanlıktan yapılan açıklamada belediyelere bağlı sokak hayvanları popülasyonunun kontrolüne ilişkin aksaklıklara da dikkat çekildi. Bu kapsamda Bakanlık, hayvan bakım evleri kurmak ve rehabilitasyon işlemlerini gerçekleştirmekten belediyelerin sorumlu olduğunu belirtti. 

Açıklamasında "Kısırlaştırma sayısının artarak popülasyon kontrolünün sağlanması hüküm kapsamındaki iş ve işlemlerin yerel yönetimlerce gerçekleştirilmesine bağlıdır" ifadelerine yer veren Bakanlık, sorunun çözümünde kritik görevin ve sorumluluğun belediyelerde olduğunun altını çizdi. 

BÜTÇENİN KULLANIMINA DİKKAT ÇEKİLDİ

Tarım ve Orman Bakanlığı, Belediyelerin hayvan bakım evleri kurmak ve rehabilitasyon işlemlerini gerçekleştirmek için kesinleşmiş en son bütçe gelirlerinin binde beşi, büyükşehir belediyelerinin ise binde üç kaynak ayırması gerektiğini bildirdi. Belediyelere uyarıda bulunan Bakanlık, ayrılan bu ödeneklerin başka bir amaç için kullanılmaması gerektiğini de hatırlattı.

Sokak köpekleri sorunun çözülememesinin nedenine ilişkin tabloyu aktaran Bakanlık şu açıklamalarda bulundu:

"Yerel yönetimlerce gerçekleştirilen kısırlaştırma sayısının hayvanların yavrulama sayısının çok altında kalması ve rehabilitasyonu gerçekleştirilen hayvanların da ilgili kanun maddesi gereğince alındıkları ortama geri bırakılma zorunluluğunun bulunması nedeniyle sokaklardaki sahipsiz hayvan sayısı azaltılamamaktadır."

MOBİL KISIRLAŞTIRMA

Uyutma tartışmaları gündemde yerini korurken Bakanlık, sokak hayvanı popülasyonunu kontrol altına almak için "mobil kısırlaştırma" üniteleri formülünü değerlendirdi. Yapılan açıklamada Bakanlık, "geçici kısırlaştırma üniteleri kurulması ile çalışma usul ve esaslarının düzenleneceği yönetmelik taslak çalışması Bakanlığımızca yürütülmektedir" ifadesinde bulundu.

Bu kapsamda düzenlenen çalışmaya göre, özel geçici kısırlaştırma ünitelerinin kurulması ve kriterlerinin belirlenmesinde Tarım ve Orman Bakanlığı il müdürlükleri yetkiye sahip olacak.

Yeni sisatemle birlikte geçici kısırlaştırma merkezlerinde; elektrik ve su kullanım belgeleri ve tesisatları, ameliyat masası, ameliyatlar için özel ışık kaynağı, Aşık ilaç için buzdolabı, Etüv(alet ve ekipman sterilizasyonu için) gibi ameliyathanede bulunması gereken her türlü teknik araç gereçlerin bulundurulması zorunlu tutulacak. 

ÇOCUK PARKINA SOKULAMAYACAK

AK Parti tarafında gerçekleştirilen çalışma kapsamında saldırgan ve tehlikeli ırktan olan sokak hayvanlarının uyutulmasına yönelik düzenlemenin yer alması beklenirken, Bakanlık, "tehlike arzeden yasaklı ırkların; Amerikan Pitbull Terrier, Dogo Argentino, Fila Brasilerio, Japanese Tosa, American Staffordshire Terrier ve American Bully" olarak belirlendiğini duyurdu.

Öte yandan Bakanlık yasaklı ırkların sosyal hayatı kısıtlamaması için de çalışmalar yürütüldüğünü belirterek bu bağlamda yasaklı ırkların, ağızlık ve tasmasız dolaştırılmaması, halkın yoğun bulunduğu yerler ile çocuk oyun alanları ve parklara sokulmamaları konusunda denetimlerin de yapıldığını aktardı.

AŞI DESTEĞİ

Özellikle son günlerde gündemde büyük tartışmalara neden olan kuduz sorununa ilişkin de değerlendiremelerde bulunan Bakanlık, sayısı katlanarak artan kuduz hastalığı ile mücadele amacıyla, her yıl Hayvan Hastalık ve Zararlıları ile Mücadele Programı çerçevesinde kedi ve köpekler için ülkesel aşılama programı uygulandığını belirtti. Bakanlık, bu kapsamda sahipsiz kedi ve köpeklerin aşılanması için yerel yönetimlere aşı desteği sağlandığına vurgu yaparak kuduzla mücadelede oral aşı uygulamasını da yürüttüklerini aktardı.

Son olarak Bakanlık, son üç yıl içerisinde 225 bin kilometrekarelik ormanlık ve kırsal alana 4,5 milyon adet aşılı yem atıldığına dikkat çekerek, 2023 yılı sonbaharında başlattıkları çalışma ile Doğu ve Güneydoğu Anadolu bölgesinde yaklaşık 132 bin kilometrekare ormanlık ve kırsal alanda oral aşı atım çalışmalarının devam ettiğini bildirdi.

Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *