Alzheimer Nedir?
Hastalığın neden olduğu beyin hücrelerinin azalmasıyla bağlı olarak beyin, büzüşerek küçülür. Bu da kişide hafıza problemlerinin oluşmasına sebep olur.
Yaşlı kişiler arasında bunamanın en yaygın nedenidir. Genellikle 60 yaşından sonra görülen Alzheimer hastalığının belirtileri, yavaş yavaş ortaya çıkar ve zaman içinde kişiyi günlük işlerini kendi başına yapamayacak derecede olumsuz etkiler.
Hastanın duygu ve düşüncelerini kontrol edebilmesini engelleyen hastalık, başlangıç döneminde basit, tolere edilebilir unutkanlıklara yol açar. Ancak zaman içinde ilerleyerek, kişinin yakın geçmişte ne yaptığını hatırlayamamasına neden olur. Kişi, arkadaşlarını, ailesini, eşini ve hatta çocuklarını dahi tanıyamaz hale gelir.
Hastalığın son döneminde ise kişi kendi temel ihtiyaçlarını da karşılayamaz. Alzheimer hastalığının belirtilerine geçmeden önce Alzheimer hastalığının ne olduğunu iyi anlamak gerekir.
Nörolojik bir hastalık olan Alzheimer bir demans türüdür. Sağlıklı bireylerde yaşın ilerlemesiyle birlikte beyin hücrelerinde bir miktar kayıp yaşanır. Ancak ilerleyici tipte bir hastalık olan Alzheimer varlığında bu kayıp çok daha hızlı seyirlidir.
Alzheimer, beyindeki sinir hücrelerinde normal olmayan protein miktarının artışıyla gözlemlenir. Beta amiloid olarak tanımlanan bu proteinler zaman içinde artarak beyin dokusundan atılamaz hâle gelir. Beynin normal fonksiyonlarını yerine getirmesi için sinir hücrelerinin birbiri ile bağlantı kurması gerekir. Ancak protein birikimine bağlı olarak bu hücreler arasındaki bağ kopar ve bunun neticesinde sinir eksilmeye başlar. Beyin hücrelerinde meydana gelen hızlı ölüm, beynin büzüşmesine ve dolayısıyla hacimsel olarak küçülmesine yol açar.
Zaman içinde kişinin bilincinin etkilendiği hastalık, ilk zamanlarda hafif şiddete unutkanlıklara yol açar. Bu unutkanlık belirtileri, kişinin kendisi ve yakınları tarafından önemsenmeyecek düzeydedir. Ancak Alzheimer ilerleyici bir hastalık olduğundan belirtiler zaman içinde şiddetlenerek artar.
Hastalığın erken dönemdeki belirtileri çoğunlukla kişinin ailesi tarafından fark edilir. Zaman içinde kişi, sosyal çevresini, ailesini ve geçmişini hatırlayamaz duruma gelir. Alzheimer hastalığının neden olduğu unutkanlık, bugünden başlayarak geçmişe doğru hafızanın etkilenmesine yol açar. Farklı bir deyişle kişi ilk önce son yaşadığı olayları unutur.
Alzheimer Nedenleri Nelerdir?
Alzheimer hastalığının kesin olarak nedeni henüz anlaşılamamıştır. Ancak hastalığın, genetik, yaşam tarzı ve çevresel faktörler gibi etkenlerin sonucunda tetiklenebileceği bilinmektedir. Alzheimer hastalığında beyinde ortaya çıkan farklılıklar, belirtilerin ortaya çıkmasından yıllar öne başlar. Dolayısıyla kişi, Alzheimer olduğunun farkına varmaz.
Beta amiloid protein parçacıklarının beyinde birikmesine bağlı olarak sinir hücrelerinin arasındaki iletişim bozulur. Zamanla beyin hücreleri, sağlıklı bireylerinkine oranla daha hızlı ölmeye başlar. Beyinde oluşan bu anormallikler, beynin hafızayı ilgilendiren kısmı olan hipokampus bölgesinde başlar ve zaman içinde tüm beyne yayılır.
Beynin küçülmesine yol açan bu durumda beyin küçülerek pek çok fonksiyonunu kaybeder. Tüm bu hasarlanma, öğrenmeden sorumlu olan asetilkolin adlı proteinin azalmasına yol açarken, beyinde glutamat adlı madde artar. Farklı bir deyişle başlangıçta öğrenme ve hafızayı etkileyen Alzheimer, hastalığın yıllar içinde yavaşça ilerlemesiyle diğer zihinsel faaliyetlerde de aksama ve bozulmalara yol açarak yaşamsal problemlerin ortaya çıkmasına neden olur.